Разглезили сте детето си. Ето как да се справите!

4631
Разглезили сте детето си. Ето как да се справите!
Снимка: iStock

Важно е да се фокусирате над изграждането на правилните навици на детето и подхода ви. Едва ли ще искате да разглезите детето ви, но в крайна сметка може да се окаже, че без да искате угаждате на децата си по редица причини. Често родителите се опитват да компенсират липсата в собственото си детство. Родителите са преди всичко хора, с преживян опит и възможни травми от миналото, които се проявяват като страх, защита и заблудена, но добронамерена любов. Експерти по темата казват: „Важно е да разберем, че да глезите детето ви няма нищо общо с любовта ви към него“. Но ако вашият начин да показвате любовта си към детето е да задоволявате неговите желания и нужди, без да го учите, че има граници и че то може да прави, и да работи за тези неща само, тогава е по-вероятно децата ви да имат претенции.

Разберете защо детето не иска да учи

ЕТО КАК ДА "ОТГЛЕЗИМ" ДЕТЕТО СИ СПОРЕД ЕКСПЕРТИТЕ:

НАПРАВЕТЕ МАЛКО САМОАНАЛИЗ. Отделете време, за да помислите защо взимате някои от родителските решения, които взимате. Задайте си въпроса: "Защо трябва да купувам толкова много неща на детето си? Защо ми е твърде трудно да кажа "не"? Как се чувствам, след като съм купил нещо или съм казал "да", когато наистина съм искал да кажа "не"?". И знайте, че този процес може да включва получаване на професионална подкрепа и голямо търпение.

НАСЪРЧАВАЙТЕ САМОСТОЯТЕЛНОСТТА. Това означава да не правите за детето си това, което то вече може да прави само за себе си. Насочвайте го и насърчавайте да прави това, което почти може да прави, и го учете и помогнете за нещата, които все още не е готово да направи само. Примерите могат да включват неща като обличане, обуване на обувките или приготвяне на закуска.

Най-важните фрази, на които трябва да научите детето си

ПОСТАВЯЙТЕ И НАЛАГАЙТЕ ГРАНИЦИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО. Може да мразите да поставяте граници или да казвате "не" на детето си, защото е изтощително или мъчително да го гледате как се срива. Но децата искат и се нуждаят от постоянни граници. Въпреки това те ще се противопоставят и то силно, ако не са свикнали с границите от страна на родителите си. По време на техните сривове или липса на емоционална регулация признавайте чувствата, вместо да възнаграждавате изблика на гняв или негативното поведение. Как да го направите? Кажете нещо като: "Виждам, че си разочарован, че не можа да получиш тази играчка днес" или "Знам, че това, че не ти позволих да излезнеш с приятелите си, те ядосва. Това показва, че сте съпричастни и състрадателни към тях в тази ситуация, но налагате граници".

ДАЙТЕ ИМ ОТГОВОРНОСТИ У ДОМА. Когато детето ви е свикнало да задоволявате нуждите му, не е лесно да го накарате да отговори на новите ви очаквания да прави повече у дома. Можете да използвате техниката - "когато, тогава" за всичко от свършване на домакинската работа (когато кучето е изведено, тогава можеш да се видиш с приятелите си) до времето за лягане (когато зъбите ти са измити и си по пижама, тогава можем да ти прочетем книжка). 

Как да обясним на дете откъде идват бебетата: отговори на „неудобни въпроси“

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ НАГРАДИТЕ ЗА ЕЖЕДНЕВНИТЕ ЗАДАЧИ. Награждаването на децата ви с пари, лакомства или играчки, за да ги мотивирате да си напишат домашните или да си измият зъбите, може да работи в момента, но в реалния живот наградите за основни задачи са малко или изобщо не съществуват. Ето защо е важно да се подхранва дългосрочната мотивация, способността за упорита работа и самоусъвършенстване.

НЕ СПАСЯВАЙТЕ ДЕТЕТО СИ, КОГАТО ТО ПРАВИ ГРЕШКИ ИЛИ ИЗПИТВА НЕУСПЕХИ. Родителите са склонни да искат да се втурнат, да поправят нещата и да спасяват положението, често ненужно. Нормално е да позволите на децата си да се провалят и да изпитат последствията от действията си. Ако детето не е избрано за футболния отбор на училището, подкрепете го през трудните му чувства, но не предлагайте да говорите с треньора и да промените ситуацията. Ако забрави домашното си, позволете му да изпита неудобството да си признае, вместо да ви кара да обяснявате на учителя. Това помага на децата да израснат, знаейки какво е чувството да бъдеш разочарован, да потърсят емоционална подкрепа и да продължат напред.

Разглезено дете предизвика двойно убийство в Китай

ОЧАКВАЙТЕ И ПРИЕМЕТЕ, ЧЕ ДЕТЕТО ЩЕ ВИ БЪДЕ ЯДОСАНО. Това е неизбежно. Детето ви ще се ядосва или разочарова от вас понякога. Може дори да каже, че не ви харесва или че няма нужда от вас. Но родителството не е свързано с това да бъдете популярни или харесвани през цялото време.Не позволявайте тяхното поведение и думи да определят ценностите и границите на вашето семейство. Като част от развитието на детето, от съвсем малко до тийнейджър, то изпитва силата на това да използва гласа си. Те се намират между два начина на съществуване - да бъдат независими и да се грижат за себе си, и необходимостта да бъдат обичани и обгрижвани от родителите си.

Какво да правите, ако детето е твърде самостоятелно и своенравно

ЗАТВЪРЖДАВАЙТЕ ЦЕННОСТИ КАТО ОБЩНОСТ И РАБОТА В ЕКИП. По-разглезените деца може да се затруднят да мислят за нуждите на другите хора. Ако ги карате да допринасят за домакинството, като помагат в домакинската работа или да участват в доброволчески дейности в общността, това може да помогне за укрепването им. Когато участваме в прояви на доброта, изпитваме чувство на радост. Всеки път, когато децата ни имат възможност да направят нещо за другите, ние изграждаме тези навици за доброта. С течение на времето тези навици ще се превърнат в заучено поведение, което желаем за нашите деца.

ВЪЗДЪРЖАЙТЕ СЕ ДА ГИ ЗАСРАМВАТЕ. Да карате детето си да се чувства засрамено заради поведението си няма да е продуктивно нито за него, нито за вас. Засрамването няма да помогне на децата да се замислят над действията и постъпките си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно