Топ 5 на най-високите върхове в България

3392
Топ 5 на най-високите върхове в България
Снимка: Захари Недялков

Значителен процент от територията на България е заета от планини, част от които са популярни със своите първенци – едни от най-високите в Европа. Знаете ли кои са най-високите върхове в България? Извисяващи гръд в планините Рила и Пирин, най-високите върхове в България са със сходна височина – от 2880 метра до 2925 метра, колкото е височината на най-високия ни връх – Мусала в Рила планина. Вижте ги, подредени по височина, и научете повече за тях.

Най-високите върхове в България – топ 5

1. Мусала

Първенецът на Рила – Мусала е най-високият ни връх, който се издига на внушителните 2925 метра, с което се нарежда на първо място по височина не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. Мусала е и сред първенците в Европа, заемайки седмото място по средна надморска височина. Върхът, чието старо име е Сталин, е известен не само като туристическа забележителност, част от Стоте национални туристически обекта, участник в инициативата „Покорител на 10-те планински първенци“ и притегателна магия за алпинистите и планинарите, но и с това, че там са разположени Националният институт по метеорология и хидрология при БАН и базовата екологична обсерватория „Мусала“.

Топ 5 на лесните върхове за изкачване – дори и през зимата

Любопитен е произходът на името, тъй като се счита, че е свързан с арабската дума „мусалла“, която се превежда като „път към Бога“ или „място близо до Бог“. Мусалла се нарича и камък, върху който в джамиите полагали починалите. Това съвсем не е случайно, като се има предвид, че името на върха произхожда от времето на Османското владичество.

За първи път първенецът на Балканите е покорен в зимни условия през 1923 година от шепа алпинисти, предвождани от Павел Делирадев и Пейо Пеев. От този момент много хора са съпреживели магията на Мусала и са изкачили върха, наслаждавайки се на гледките, хижите, природните дадености и чувството за път към Бога, които Мусала предлага.

Топ 10 на най-красивите върхове в България

2. Вихрен

Първенецът на Пирин и трети по височина връх на Балканите в миналото е носел името Елтепе, което в превод ще рече „връх на бурите“ и това съвсем не е случайно. Не само височината му от 2914 метра, но и трудностите по пътя към него, опасните маршрути, подходящи само за опитни алпинисти, променливото време, отвесните стени, ледникът в подножието му, го правят труден за покоряване връх. Така Вихрен се подрежда не само в класацията на най-високите върхове в България, но и на най-опасните за изкачване.

Подобно на Мусала и Вихрен е част от Стоте национални туристически обекта и е популярен сред туристи и алпинисти.

3. Кутело

Кутело е вторият по височина връх в Пирин, като е по-нисък от първенеца Вихрен с едва с няколко метра и е близо разположен до него – може да видите Вихрен от Кутело и обратното. 2908 метра е надморската височина на Кутело, което го прави не само третият по височина връх в България, но и един от най-високите на Балканите и в Европа. Върхът е част от алпийския траверс по мраморното било, изкачването му е опасно и трудно особено през зимата.

Тези върхове в Родопите не трябва да пропускате да посетите

4. Малка Мусала

Малката сестра на първенеца на България носи същото име – Малка Мусала. Върхът е втори в Рила планина след Мусала, четвърти сред най-високите върхове в България и на седмо място на Балканите. В подножието му туристите могат да се насладят на езера, чисти като бисерни сълзици, както и на панорамни гледки, спиращи дъха. Височината му е 2902 метра, които, съчетани с трудните маршрути, правят върха опасен.

5. Бански суходол

И ако няма начин да не сте чували за Мусала или Вихрен, то петият сред най-високите върхове в България – Бански суходол – едва ли ви е познат като име. Височината му от 2884 метра и най-вече фактът, че в по-голямата си част склоновете му представляват отвесна 300 метрова мраморна стена, правят върха опасен, труден за покоряване и истинско предизвикателство за алпинистите, макар да е последен в класацията за най-високите върхове в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно