Защо бобът и лещата са опасни и как да ги приготвите правилно?

5004
Защо бобът и лещата са опасни и как да ги приготвите правилно?
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Бобовите растения са обичани от всички, защото са полезни и достъпни. Те могат да бъдат вкусни и засищащи, но също така могат да причинят някои сериозни проблеми, като газове и подуване на корема, както и спазми и лошо храносмилане.

Като цяло има много спорове около ефекта на варивата върху храносмилателната ни система и здравето на целия организъм. Някои подходи препоръчват да ги поставите на върха на вашата диета, докато други, като палео диетата, съветват да ги избягвате. Но тъй като всяко тяло е различно и всяка храносмилателна система е различна, само вие можете да направите правилния избор за вашето тяло. В следващите редове ще получите правилните насоки за това.

Няколко причини за „съмнителната“ слава на бобовите растения

Сапонини: Фасулът се превръща в “музикална” храна, защото съдържа сапонини. Те предпазват растението от насекоми, но когато приготвяме храната ни, те образуват сапунена утайка по повърхността на тигана. Те пречат на усвояването на протеините, което води до стагнация на чревното съдържание и образуване на газове.

Фитинова киселина: Фитатът, органично съединение, често присъства в непреработени семена от бобови растения, овесени ядки и други зърнени храни, като има мощен свързващ ефект върху минералите. Доказано е, че значително намалява усвояването на магнезий, цинк и калций от човешкия организъм. Накратко, бобовите растения съдържат вещества, които пречат на усвояването на витамини и минерали... Да, това е така, но само ако са неправилно сготвени.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар и холестерола, когато ядем боб

Невъзможност за смилане на храносмилателни фибри: В допълнение към фитиновата киселина, открита в по-твърдите бобови растения, съдържат олигозахариди. Усвояването на тези сложни захари е невъзможно без външна помощ, тъй като човешкото тяло не произвежда ензима алфа-галактозидаза, необходим за тяхното разграждане.

Съдържание на нишесте: Като се има предвид, че голяма част от хората в западния свят са предразположени към диабет, храните, съдържащи нишесте, могат да причинят скокове на кръвната захар. Това не означава, че преддиабетиците или диабетиците не могат да консумират някои бобови растения, но те не трябва да са в основата на ежедневната им диета. Препоръчва се ограничаване на приема на бобови растения до 1/2 чаша на ден.

Няколко ползи от включването на бобови култури в диетата

Растителни протеини: Що се отнася до енергийните аспекти на храната, диета, състояща се предимно от животински протеини, прави човек летаргичен и агресивен към себе си и другите. Поради тази причина консумацията на растителни протеини като бобови растения е важна за осигуряване на разнообразие и намаляване на плътността на диетата. Но не забравяйте, че бобовите растения съдържат повече въглехидрати, отколкото протеини, а протеинът, който съдържат, е непълен и за да го допълнят, бобовите растения трябва да бъдат овкусени със зеленчуци, семена (като конопено семе) или зърна (киноа).

Бобовите растения съдържат фибри, които имат почистващ и детоксикиращ ефект: известно е, че фибрите имат ефект върху транспорта и метаболизма на макроелементите (например, намаляват метаболизма на глюкозата). Способността му да се свързва с тежки метали и органични канцерогени може да осигури важен защитен механизъм срещу токсичност.

Органичните храни на растителна основа се намират лесно и са сравнително евтини: докато дивите морски дарове и месото, хранено с растения, могат да бъдат доста скъпи, органичните бобови растения са много достъпни.

Как да включите зърнени и бобови растения в диетата си, без да рискувате вашето благосъстояние?

Нашите предци са яли боб от хиляди години и отдавна са използвали техники, за да го направят по-лесно смилаем. Можем да научим много от тях, от използването на процеси на ферментация до накисване и покълване.

Не забравяйте, че по-малките зърна като леща обикновено се усвояват по-лесно от по-големите зърна. Всеки вид леща и боб има своите предимства. Например червената леща е по-голяма причина за дисбаланс от златния боб (по-трудно смилаема и изсушава повече). 

Защо е важно да ядем бобови растения редовно?

А ето и няколко тайни за готвене на бобови растения:

Накиснете ги поне 48 часа. Не само за „пренощуване“, както предписват много рецепти, а за 1-3 дни. Най-важният аспект на правилното готвене на боб е да започнете процеса на обработка няколко дни преди консумация. Колкото по-дълго са киснали, толкова по-лесно ще се усвоят. Накиснете боба в много топла алкална вода. Лесен начин да направите водата си по-алкална е да добавите малко лимонов сок.

Сменете водата няколко пъти. Докато се накисва, отцедете водата и изплакнете боба няколко пъти. Смяната на водата ще премахне антинутриентите, съдържащи се в зърната.

Гответе ги дълго и бавно. И независимо дали сте ги покълнали или накиснали, опитайте да варите боба на слаб огън за дълго време. Бавното готвене на котлона дава добри резултати, както и бавното готвене във фурната.

Сервирайте ги с ферментирали храни. Една лъжица кисело зеле ще реши проблема при варенето на чорба с боб. 

Пригответе прости ястия. Като общо правило, най-добре е да не смесвате бобови растения с млечни продукти, месо, риба или плодове. Комбинацията със зеленчуци и зърнени храни ще бъде най-приемливият вариант.

Добавете подправки като кориандър, кимион, копър и куркума.

Пийте лечебни чайове в дните, в които ядете варива. Особено добър ефект ще имат семена от копър, анасон, копър, мента и кориандър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com