Знаете ли какви цветове виждат кучетата?

19762
Знаете ли какви цветове виждат кучетата?
Снимка: iStock

При много бозайници липсва цветно зрение. Дълго време се смятало, че и кучетата виждат света само в черно и бяло. Но нашите четириноги приятели все пак различават цветовете - ала в ограничена цветова гама.

Учени от Вашингтонския университет установили, че кучетата различават жълто от синьо - но не червено и зелено. Впоследствие, през 2013 г., руски учени провели нови експерименти, които доказали, че животните се ориентират именно по цветовете, а не по тяхната яркост. Що се отнася до нюансите в цветовете зелено или червено, кучетата не правят такива разлики. Така животните не разграничават, например, розови, оранжеви или лилави цветове. Цветовете, които те виждат, са жълто, синьо, сиво, черно и бяло. Така става ясно защо кучетата обичат ярко-жълти топки за тенис или предпочитат сини пред червени играчки.

Освен възприятието за цвят, животните имат още една разлика от хората - зрителната острота. Ако кучето бъде помолено да назове буквите от познатата ни офталмологична таблица за проверка на зрението, то ще стигне максимум до 3-тия ред отгоре, а не до 10-ия, който означава 100% зрение при хората. Не, кучетата не страдат от късогледство. Просто за животните е важна не толкова зрителната острота, а способността да виждат еднакво добре през деня и на тъмно. Освен това кучетата имат по-широк ъгъл на периферно зрение. Друга важна характеристика на тези животни е точността за определяне на движението, дори на разстояние. Това прави кучетата идеални ловци.

Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми

Какво значение има това? По време на състезания вниманието на животното е максимално фокусирано върху препятствията, през които трябва да премине, и върху движенията на водача, който го насочва с жестове. Сега си представете как дрехите, носени от човека, и сливането им с външния свят, ще повлияят на точността и скоростта на изпълняваните команди. Кучето може просто да разбере погрешно жестовата команда, а в режим на висока скорост това носи риск за нараняване на животното. Контрастното облекло на собственика, треньора, водача е важен момент в киноложките спортове.

Професионалните дресьори препоръчват носенето на дрехи в сини тонове – те ще контрастират по-добре на фона на земята, мръсно-белите или сиви стени. Но зелените, оранжевите и червените нюанси е най-добре да се избягват. Също така за животните белите дрехи се сливат със стените, а жълтите дрехи - със зелената трева. Най-подходящото облекло за киноложки спортове (на изкуствена трева и в сива стая) са сини дънки, синя тениска и тъмни обувки. Добре е да се избягват ярки щампи и надписи върху дрехите. Светлите обувки са объркващи за кучетата, за които позицията на краката на водача е вид ориентир.

5-те най-често предавани болести от куче на човек

В процеса на обучение често се използват различни предмети - щеки, топки, въжета, фризбита. За ефективно обучение и ясно изпълнение на командите е важно да знаете какви цветове виждат кучетата. Хвърлената вещ ще бъде намерена по-бързо, ако контрастира с цвета на околната среда. Синя топка или играчка е подходяща за игра и тренировка на зелена трева. А през зимата други цветове също са подходящи за игра - например черно и лилаво.

Сега, когато избирате играчка в зоомагазин, можете да се съсредоточите не само върху материала, от който е направена, или върху предпочитанията на вашия домашен любимец - но и върху цвета й. Това е много важно, ако играчката се използва за игра на открито. Именно затова играчките са предимно светло- и тъмносини.

Въпреки това, независимо от това какви цветове виждат кучетата, как изглеждат собственикът и светът наоколо, миризмата ще даде на животното повече информация. Именно миризмата за домашния любимец означава много повече, особено когато зрението му започне да отслабва. Главното е да обърнете възможно най-голямо внимание на вашия четириног приятел, наслаждавайки се на всяка минута, прекарана с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...