Законът за достъп до обществена информация хвърли в тревога директори на училища

15211
Законът за достъп до обществена информация хвърли в тревога директори на училища
Снимка: iStock/Guliver

От известно време в системата на средното образование съществува ​"схема за източване на училищните бюджети". За това алармираха директори в социалните мрежи. По думите им като лост бива използван Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Потърпевши ръководители на школа посочват, че "схемата" е така организирана, че да се стигне до завеждане на дела в административните съдилища по места с мотив за отказ от обществена информация. От Националния комитет за качествена и иновативна образователна система, изпратили исканията към училищата, отричат да става въпрос за схема. 

Стъпка по стъпка

В Пловдив обсъждат всички училища да минат в една смяна

Община Пловдив започва работа по изпълнението на 9-годишен план на Министерство на образованието и науката, според който всички училища...

В една от най-големите групи на преподаватели във Facebook, "Педагози", колеги помежду си разказват как се "завърта въпросната практика". На официалната електронна поща на съответното училище се получава писмо с искане за информация по ЗДОИ. "Заявката може да е абсолютно елементарна и на пръв поглед почти безсмислена. Например, досега е изпращан имейл с искане за информация за разписанието на часовете, за броя на пенсионираните учители в съответното училище и т.н., на която един ангажиран човек може и да не обърне внимание", коментира се в групата на учителите. "Знаем, че всеки получава десетки спамове и исканата информация често е толкова безсмислена, че човек лесно може да се заблуди, че това е несериозен имейл и да го игнорира", споделят още те.

С​лед като съответният заявител по ЗДОИ обаче не получи информацията, се завежда жалба в съда, като целта според запознати е съответното училище да бъде осъдено, за да плати​​ разноските, които може да достигнат до около 3000 лв. Директори отбелязват, че в някои случаи съдът отказва да образува дело, а за "активирането на схемата" е използван удобен момент - времето, в което много училища излязоха в грипна ваканция.

​От коментарите се разбира, че тази практика не е нова, а добре подготвен модел от юристи на Запад. Някои от директорите споделят, че са отговорили на искането и в случая няма нищо фатално.

Actualno.com потърси за коментар началника на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, тъй като тъкмо училища от областта ни сигнализираха за казуса. Димитрова посочи, че от РИО са дали препоръки на директорите да изпълняват закона и да отговарят на постъпили запитвания по Закона за достъп до обществена информация. Татяна Димитрова уточни, че към дата 1 февруари (петък) нито един директор не е получил призовка за явяване в съда. Началникът на РИО каза, че част от директорите са отговорили след крайния срок на заявката, а други пък са решили, че няма да ѝ обръщат внимание. "При всички случаи такъв е законът и той трябва да бъде спазван", коментира отново Димитрова.

Ще постигнат ли всички училища 20% увеличение на заплатите?

Сериозно напрежение сред учителската гилдия предизвиква обещаното от 1 януари увеличение на учителските заплати с 20%. На много места у...

Кой стои отсреща?

Постъпилите искания към директори по места идват от Васил Николов, който е председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. В тях се пита колко пенсионери има в съответното училище, в което те продължават да работят, и колко са преподавателите без педагогическа правоспособност.

Експертът заяви пред Actualno.com, че до този момент няма нито едно осъдено училище по ЗДОИ. Освен това само през декември месец 2018 г. той е оттеглил общо 150 жалби срещу различни школа по места, тъй като училищата са си предоставили информацията. Васил Николов обори твърденията в публичното пространство, че подобно дело би струвало на бюджета на училището близо 3000 лв., като посочи, че съгласно законоустановените такси става дума за 500 лв.

"Ние имаме множество сигнали от учители от цялата страна, които искат да постъпят млади колеги на работа, но директорите държат техни хора, предимно пенсионери, които се държат брутално с учениците и родителите. Освен това преподават по остарели методи", разказа Николов, като поясни, че именно в това е причината да поиска въпросната информация от училищата. По думите му директорите нямат интерес да предоставят исканите данни, "защото ще им лъснат нещата". Николов даде за пример училище във Варна, където имало 25 учители пенсионери от общо 50 педагози. "Пенсионерите получават пенсия, отделно - получават прослужено време. Това за бюджета (на училището - бел. ред.) е страшно натоварване. Това е в общия случай", каза Николов. Той бе категоричен, че от инициативния комитет е нямало да предприемат подобни действия, ако към тях не са постъпили оплаквания от млади учители. Николов коментира, че много преподаватели "ги е страх да излязат с лицата си, защото няма да си намерят работа".

Училищните директори сами ще се оправят с личните данни

Училищните директори са оставени сами да преценяват как да се оправят с казуса с личните данни. Едни от тях са обявили списъците с прие...

Експертът призова директори, учители и родители да не се настройват едни срещу други. Вместо това той препоръча на директорите да си изпълнят задължението по закона и да предоставят информацията. Николов бе категоричен, че не цели да съди училища, а напротив - разговарял е с множество директори, с които са постигнали взаимно съгласие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com