Ходорковски: Лоялността към Путин спада, едва 30% от ФСБ биха го подкрепили при нов бунт

4468
Ходорковски: Лоялността към Путин спада, едва 30% от ФСБ биха го подкрепили при нов бунт
Снимка: Wikipedia/Troncospetsnaz

По-малко от 1/3 от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) би била готова да подкрепи президента Владимир Путин, при нов бунт като този на Евгений Пригожин, заяви руският магнат в изгнание Михаил Ходорковски пред „Нюзуик“.

Бившият руски петролен мениджър, някога най-богатият човек в Русия, преди да се обяви срещу руския лидер, заяви, че с него често се свързват членове на ФСБ, които са разочаровани от режима на Путин и му предлагат "информация".

60-годишният Ходорковски, който е обявен от Кремъл за "чуждестранен агент", оглавяваше енергийната компания ЮКОС, преди да прекара десетилетие в руски затвор по обвинения, които критиците наричат "политически мотивирани". Той е един от първите поддръжници на демократичните промени в Русия, като в началото на 2003 г. на среща с Путин, предавана по телевизията, критикува широко разпространената корупция. През 2013 г. руският президент помилва Ходорковски, но той остава водещ критик на неговия режим.

Нивото на лоялност на хората, които служат на Путин, е "доста ниско", казва сега Ходорковски пред британското издание. "Ако утре има друг бунт и офицерите от ФСБ бъдат призовани да защитят Путин от този бунт, смятам, че може би само 30% от тях биха били готови да го направят", каза той.

Бившият олигарх има предвид настъплението към Москва на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, който на 24 юни обяви "марш на справедливостта" срещу руското военно командване. По време на бунта, продължил по-малко от 24 часа, Пригожин пое контрола над два военни центъра в Южна Русия - Ростов на Дон и Воронеж, и напредна близо до столицата. Той обяви, че целта му е оставката на военния министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Бунтът протече на фона на изостряне на спора с висшето ръководство на Кремъл. Дни по-рано Пригожин отхвърли искането на Шойгу и Путин паравоенното му формирование да подпише договори директно с Министерството на отбраната в срок до 1 юли.

Собственикът на "Вагнер" спря метежа си като част от сделка, сключена с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко. Но Пригожин заяви, че силите му не са срещнали съпротива, докато са напредвали от Южна Русия към Москва. Ръководителят на руската Национална гвардия Виктор Золотов също заяви на 27 юни, че Москва е съсредоточила всички сили за защита на града, "иначе щяха да минат през нас като нож през масло".

ОЩЕ: Чистки в руското военно министерство, генерал Суровикин изчезна след подозрения в съпричастност към бунта на Пригожин 

През април един от проектите на Ходорковски - разследващият "Център за досиета", който следи за престъпната дейност на различни хора, свързани с Кремъл, публикува интервю с Глеб Каракулов, дезертьор от Федералната служба за охрана (ФСО). Каракулов е служил като капитан във ФСО и като един от офицерите за охрана на Путин, преди да избяга в Истанбул заради възраженията си срещу войната в Украйна.

"Един дезертьор ни даде интервю, това е човек, който е бил много близък до Путин. Той е бил човекът, който е доставял информация на Путин. Той се разхождаше с устройство за телефонна линия директно до Путин през цялото време. Той ни каза, че нивото на лоялност на хората, които служат на Путин, е доста ниско", каза Ходорковски.

Според него това не включва "най-близкото обкръжение на Путин", защото "тези хора ясно разбират, че тяхната съдба, тяхното бъдеще, са напълно преплетени с тази на Путин. Което не означава, че един ден те не биха го предали, но няма да говорят за това публично".

На въпроса защо Путин изглежда е оставил шефа на "Вагнер" да се измъкне лесно, Ходорковски заяви, че в момента Путин е "в затруднено положение". Руският президент е решил да не рискува да отвърне със сила на Пригожин, защото хората, които Путин би могъл да използва, "всъщност биха могли да насочат оръжието си срещу самия режим в обратна посока".

ОЩЕ: WSJ: Планът на Пригожин е бил да плени Шойгу и Герасимов 

"Започнете да наказвате хората, след което изведнъж може да се окаже, че половината от действащата армия е на страната на Пригожин и по този начин всъщност може да насърчите по-голям бунт и много по-голям сблъсък", каза Ходорковски.

Лоялност към Путин

Походът на Пригожин към Москва не е най-лошото нещо, което той е направил за режима на Путин, каза Ходорковски.

"Това, което той направи, беше да формулира идеите - и то не на демократичната аудитория, а на аудиторията на Путин - думите, които те бяха готови да чуят - че войната е грешка, че причината за войната е присвояване на средства за Путин, за обкръжението на Путин", каза той. "Това са думи, които хората на фронтовата линия не искат да чуят, защото това означава, че са били предадени. Така че той по същество каза: "Вие сте били предадени".

Идеите, които Пригожин формулира чрез своето въстание, "не могат да бъдат изтрити" и сега са "в главите на хората". "Те са ги чули. Така че дали ще бъде Пригожин или някой друг, няма значение. Едно е ясно - въоръжените сили на Русия няма да бъдат лоялни към Путин. Те вече не са лоялни", заяви Ходорковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Сателитни снимки: Поне 3 унищожени петролни резервоара след украинския удар в Луганск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа