Можем да доставим близо 140 танка "Леопард" на Украйна, обяви германска компания

3287
Можем да доставим близо 140 танка "Леопард" на Украйна, обяви германска компания
Снимка: Getty Images

Германският отбранителен концерн Rheinmetall може да достави 139 бойни танка Leopard на Украйна, ако се наложи. Това заяви говорител на компанията пред медийната група RND.

Производителят на автомобили и оръжие Rheinmetall, базиран в Дюселдорф, може да достави 29 танка Leopard 2A4 до април или май, а други 22 от същия модел - в края на 2023 г. или началото на 2024 г.

Моравецки: Дори да не получим разрешение от Германия, ще изпратим танкове „Леопард“ на Украйна

Полша ще поиска от Германия разрешение да изпрати танкове „Леопард“ на Украйна, каза днес, 23 януари, премиерът Матеуш Мора...

Компанията би могла да достави и 88 по-стари танка Leopard 1, каза говорителят, цитиран от "Ройтерс", без да посочва срокове за потенциалната им доставка.

Германците обявиха след важната среща на военните министри от над 50 държави в базата Рамщайн, че не е взето общо решение за пращане на танкове за Киев. Външният министър Аналена Бербок каза, че Берлин няма да спира други страни да снабдят украинците с оръжието, което е германско производство.

Полша иска да създаде коалиция от държави, които притежават "Леопард", и тя да прати на украинската армия нужните ѝ танкове, за да се пребори с руските сили. От Варшава вече съобщиха, че искат да дадат 14 танка Leopard 2 на Киев и ще молят Берлин да не ги спира.

В същото време САЩ обясниха защо не пращат танкове M1 Abrams на Володимир Зеленски и войниците му - заради твърде скъпата поддръжка. Появи се информация, че този отказ е в основата на решението на канцлера на Германия Олаф Шолц да не се дават "Леопард"-и на украинците - нещо, което във Вашингтон отричат.

Председателят на Комисията по външни работи в Камарата на представителите в американския Конгрес Майкъл МакКол призова да се предоставят на Украйна американски танкове "Ейбрамс" (M1 Abrams). Така конгресменът републиканец призова Джо Байдън да реши казуса с танковете за Киев и да накара Германия да пратят своите Leopard 2.

Зеленски избухна срещу Германия заради танковете Leopard 2, докато Берлин шикалкави

Германия няма да блокира износа на танкове Leopard 2 от трети страни за Украйна. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок ...

ОЩЕ: Украински сержант: Омръзна ни да се бием срещу Путин с танкове-боклуци

„В близките дни ще имаме добри новини от Германия във връзка с доставката на танкове за Украйна“, обяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на брифинг. Преди това външният министър на Украйна Дмитро Кулеба изрази оптимизъм, че Киев ще получи „Леопард“. „Във финалната фаза сме“, каза той.

Великобритания ще прати танкове Challenger 2 на войниците на Зеленски, а френският президент Еманюел Макрон не е изключил варианта да снабди Киев с танкове Leclerc - френско производство.

Полша и Обединеното кралство вече подготвят украински екипажи за танкове, съобщава Sky News. Те обаче ще могат да се включат в битката едва когато почвата стане по-твърда, защото Challenger 2 тежи 70 тона, казва Филип Инграм - бивш високопоставен служител на разузнаването и сигурността.

Шпигел: Германското военно министерство отдавна има списък на танковете, които могат да бъдат дадени на Украйна

Министерството на отбраната на Германия още от лятото на 2022 г. е имало списък с танковете Leopard, които могат да бъдат предадени на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа