Политическият колапс на САЩ прокарва пътя за "мира на Путин" в Украйна (ВИДЕО)

6711
Политическият колапс на САЩ прокарва пътя за "мира на Путин" в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: ДСНС - Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна

"Отхвърленото през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма признаци, че Киев е готов за това". Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков говори точно след като господарят му - издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, се срещна с беларуския си "колега" Александър Лукашенко. Именно на тази среща Лукашенко подхвърли варианта за такива мирни преговори, докато двамата с Путин говореха за срещата на високо ниво в Швейцария за мир в Украйна и как била несъстоятелна. Защо - защото според Путин тази среща не отчитала "новите реалности", а именно - незаконно анексираните от Русия украински земи: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Украинският президент Володимир Зеленски, който на 12 април се срещна със студенти в Западна Украйна, изключи възможността да се тръгне към мир от преговорите в Истанбул през пролетта на 2022 година. И го обясни просто: "Преговорите са, когато две страни искат да постигнат споразумение. Но когато едната страна (Русия на Путин в случая) за всичко поставя ултиматум, това не са преговори": "Демилитаризация": Вижте как Путин оправда ударите по енергийната система в Украйна

Спасението на Украйна: Достатъчно силен военнопромишлен комплекс

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание именно на срещата на Путин и Лукашенко и дава следната оценка – че Путин засилва ракетните атаки и ударите с дронове срещу Украйна с основна цел да ѝ пречи да развива собствените отбранителни способности т.е. военнопромишлен комплекс. Съсипването на енергийната система на Украйна е добър начин да се пречи на всякакво производство – а военно такова в Украйна се развива след началото на войната и със западна подкрепа и развитието му е основна цел, за да се намали украинската зависимост от западна оръжейна помощ. Това повтори украинският президент Володимир Зеленски и на пресконференция в рамките на инициативата "Три морета", като обясни, че Украйна произвежда 155-мм снаряди, дронове, дори боеприпаси за ПВО, но още недостатъчно и е необходима помощ. В отделен специализиран анализ ISW прави заключение, че руските удари стават все по-точни и нанасят все повече щети заради липсата на адекватна западна помощ, особено от страна на САЩ. Руските въздушни атаки не са с по-голям мащаб, но са постоянни, а украинският ПВО чадър е изтощен при липса на западна подкрепа. Дори с по-малко ракети, Русия ще нанася значителни щети, ако няма бърза помощ от САЩ, добавя ISW.

В този ред на мисли - експрезидентът на САЩ и кандидат за втори мандат в Белия дом Доналд Тръмп хвърли спасително въже на изпадналия в критична ситуация председател на Камарата на представителите и свое протеже Майк Джонсън, като заяви, че републиканският лидер на Конгреса върши "много добра работа".

Джонсън пътува до Флорида, за да се срещне с Тръмп - след като конгресмен Марджъри Тейлър-Грийн вече заплаши да иска гласуване за свалянето му, но с уникални мотиви - че се поддава на натиска на демократите за всичко, включително за Украйна. Самата Грийн звучи неадекватно, когато говори за войната - той Путин не бил казал, че ще завладява Европа:

Специално за Украйна, Тръмп повтори - заеми, не дарения. Това означава още повече бавене на новата американска помощ - в Сената мина пакет, в който 60 млрд. долара са предвидени за Украйна, но той е в съотношение на заеми и безвъзмездна помощ. А сега Джонсън опитва да прави нов пакет в Камарата на представителите и ако той мине там, пак ще трябва съгласуване в Сената т.е. още губене на време: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Ако умрете, другите ще дойдат: Напред

На фона на политическата глупост на "политици" като Марджъри Тейлър Грийн, примери от социалните мрежи, предимно Телеграм, дават отлична представа за руското мислене:

  1. На първо място - отиваме да защитаваме "Родината". Войнишко изпращане с много алкохол на трима младежи, които би трябвало да са в университет или поне да завършат гимназия:
  2. На второ място - нашите мъже ги пратихте в "бригадата за пушечно месо", защо? Там командирите им казват, че ако умрат, "други ще дойдат" - важното е да се напредва:
  3. На трето място - изглежда за да поддържа баланс в подкрепата за войната в Украйна, режимът на Путин попълва "руската армия" с колкото може повече наемници-бедняци от страни от Третия свят, които също са отлично пушечно месо: Няма кой да ги жали и да недоволства - ПРИМЕРИ СЪС СКРИЙНШОТОВЕ от руски телеграм канали.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете расте сериозно – цели 97 бойни сблъсъка по целия фронт в официалния украински отчет за изминалите 24 часа. За сравнение, предишното денонощие бяха 78. Основните боеве са в три направления:

  • Бахмутското, където непосредствената руска цел е Часов Яр (КАРТА). За последното денонощие там са отразени 33 руски пехотни атаки съгласно украинските данни, като от сводката е видно, че руснаците атакуват на широк фронт, от няколко десетки километра, защото са активни и при село Виемка, с поглед към Северск. За Виемка потвърждава в обзора си и популярният украински канал Deep State, като добавя, че Богдановка е в руски ръце (5-6 километра северозападно от Бахмут) и е имало неуспешен украински опит за контраатака. По други украински данни обаче боеве в Богдановка все още има - в западната и южната част (КАРТА). Падането на Богдановка отваря пътя за атака от север на Часов Яр. Руснаците обаче трябва да се укрепят и да контролират канала "Северски Донец – Донбас", а това още не е станало. "Противникът събира подкрепления за атака на Часов Яр. Следващите седмици ще донесат много неприятни новини", предупреждава Deep State: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск – Краматорск
  • Новопавловското (на запад от Маринка: населените места Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка), където основна руска цел изглежда блокада на Курахово и Угледар (КАРТА). Украинският генщаб докладва за 29 отбити руски пехотни атаки, като отново в сводката присъства Урожайно като място на боеве (9 километра южно от Велика Новоселка, по направлението към Бердянск, Велика Новоселка се пада югозападно от Угледар). ВИДЕО, 18+ показва как руснаците атакуват в покрайнините на Красногоровка, а украинците им противодействат с обстрел с дронове: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник
  • На запад от Авдеевка – основната руска цел изглежда Покровск (КАРТА). И тук руснаците се целят в разширение на фронта, на север, където опитват да стигнат до Новокалиново – според Deep State е имало руски щурм с 2 танка и няколко бронетранспортьора и руснаците са заели позиции в района на жп релсите. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише в дневния си обзор, че руските части са изтласкали украинските от северните покрайнини на Бердичи (7-9 километра северозападно от Авдеевка), но няма геолокализирани видеокадри, които да го потвърждават. Deep State съобщава за руски щурмове в Бердичи и Семьоновка, но казва, че са неуспешни – обаче руснаците са се укрепили на позиции в покрайнините на Нетайлово (на 13-14 километра югозападно от Авдеевка) и Уманско: Най-глупавата руска тактика: Руски военни блогъри я обсъждат и критикуват (ВИДЕО)

За пореден ден в Купянското и Лиманското направление е тихо – само 1 руска пехотна атака, при село Торско (15 километра западно от град Кремена, Лиманско направление) и тя е отбита: Украйна закъсва с войниците, затишие за Купянск и Лиман (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа