Руснаци изобличиха Шойгу в нова лъжа за военен успех, HIMARS уби десетки руски войници (ВИДЕО)

13293
Руснаци изобличиха Шойгу в нова лъжа за военен успех, HIMARS уби десетки руски войници (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Превзехме и Кринки – това докладва руският военен министър Сергей Шойгу пред издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Шойгу прибави "успеха" към този в Авдеевка и го описа като слагане на окончателен край на третата украинска контраофанзива, която стана факт през лятото на 2023 година: "Това е абсолютен успех": Путин се срещна с Шойгу след превземането на Авдеевка

Лъжите на Шойгу нямат край

Кринки е малко селце, което се намира на около 30 километра североизточно от град Херсон и на 2 километра източно от река Днепър. Още през есента на 2023 година украинците успяха да направят предмостие там и го удържат въпреки неспирните руски опити да бъдат отново отблъснати на западния бряг на река Днепър: Шойгу изби цялата украинска армия: ВИДЕА, доказващи противното

Малко след като Шойгу обяви, че Кринки е "освободено", в руските профили в различни социални мрежи, най-вече Телеграм, започна да се разпространява видео как руското знаме е издигнато в Кринки – в отломките на една от разрушените от бойните действия къщи. Видеото беше споделено и от назначения от руснаците за управител на окупираната част от Херсонска област Владимир Салдо:

Бързо обаче се оказа, че това видео всъщност е опит за заблуда. Популярният украински канал Deep State публикува видеокадри от дрон, които показват как руснаци бягат, след като са издигнали руското знаме. Според първите заключения за местоположението, става въпрос именно за Кринки и пропагандното руско видео с издигането на руското знаме:

На всичкото отгоре, поне два руски военни телеграм канала опровергаха Шойгу и приказките му как Кринки било "освободено". На първо място – Владислав Романов, в канала му в Телеграм "Романов Лайт". Точно под горното видео естонският блогър WarTranslated е публикувал "разпечатка" на думите на Романов, че руското знаме е издигнато в западните покрайнини на Кринки, както и карта на зоната под украински контрол – цялото оцветено в синьо парче. Освен това, свързваният с ЧВК Вагнер руски телеграм канал "Сива зона" пише директно, че казаното от Шойгу е абсолютно невярно. "Лично наблюдавах случващото се в Кринки – от първия ден лъжи и нищо не се е променило за 4 месеца", пише още в началото на публикацията.

Руските фанфари: Не победа, а пореден удар

Междувременно, снощи (20 февруари) се появи информация за успешен украински удар в село Трудовско, района на Волноваха, Донецка област. Информацията излезе в руски военни телеграм канали. Поразен е военен полигон, където са били строени три роти руски войници от 36-та гвардейска мотострелкова бригада (военна част 06705) в очакване да пристигне командващият 29-та армия на Източния военен окръг генерал-майор Олег Моисеев. Строените войници са били уцелени от три ракети от установка HIMARS. Данните са за поне 65 убити руски войници - появи се дори списък с умрелите, общо 68 души, като имената са потвърдени от руското издание "Верстка". По-късно се появиха и видеокадри, плюс снимки от мястото на събитието. На тях се виждат множество трупове – ВИДЕО 1 (18+), ВИДЕО 2 (18+), СНИМКА (18+).

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете определено е намаляла на дневна база – само 66 бойни сблъсъка по целия фронт, след като последните 2 дни бяха по над 80. Отново най-горещата точка е направлението "Маринка" - селата Новомихайловка, Григоровка и Победа, които де факто са югозападни предградия на град Донецк, като започнем с Новомихайловка. Там са отбити общо 20 руски пехотни атаки за последното денонощие, според данните на украинския генщаб. На второ място отново е Авдеевка, по-точно западните покрайнини: линията Степово – Ласточкино – Северно – Невелско, която се намира на между 2 и 15 километра в полукръг от северозапад на югозапад от Авдеевка. Там има спрени 13 руски пехотни атаки за последното денонощие съгласно украинските данни: Украйна подпали правителството на ДНР, изпепели руски опит за атака отвъд Авдеевка (ВИДЕО)

(КАРТА) По отношение на направлението "Маринка" най-важните новини за последното денонощие са за село Победа. По украински данни, руснаците вече са в покрайнините на селото. Това се потвърди и в обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Там изрично е записано, че е прибързано да се говори, че Победа била превзета. Селото е важно, защото отваря възможност за настъпление от североизток към Угледар, към границата между Донецка и Запорожка област (по път O0532 или T0524). То е част от линията Новомихайловка – Солодко. За тази линия, руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише в своя сутрешен обзор, че няма особена промяна на военната ситуация. Малко по-късно обаче излязоха видеокадри как руското знаме бива издигнато в село Победа: Руската армия превзе нова важна точка в битката за Донецка област (ВИДЕО)

(КАРТА) Същевременно руснаците изглежда откриват нов фронт с мисъл за Угледар – от югозапад, през село Шевченко. Там 58-ма бригада на украинската армия спря голяма руска атака с бронирана техника, като 3 танка и няколко бронетранспортьора бяха унищожени. Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, предупреди преди над месец и половина, че руското командване вече планира и ще гледа да удари именно Угледар предвид натиска през направлението "Маринка", с основна идея да попречи на каквато и да е бъдеща украинска операция за връщане на Мариупол: Русия вече гледа и атакува масирано в нов участък на фронта в Украйна (ВИДЕО)

(КАРТА) Що се отнася до Авдеевка, продължават оценките от руска страна за постигнатото, като те са в двете крайности. След като руският сепаратист Андрей Морозов, с позивна Мурц (буквално преди минути се появи новина, че Морозов се е самоубил), вече на няколко пъти говори какви колосални загуби даде руската армия за позиция, която не дава някакво голямо оперативно стратегическо предимство, сега подобна позиция защити и друг руски военен телеграм канал - "Северен вятър". Каналът пише, че операцията по превземане на Авдеевка на всяка цена е само и единствено заради изборите за президент в Руската федерация на 17 март. Отделно – че с тази операция не е проявено хладнокръвие и че Авдеевка е отстъпена от украинците, но те не са унищожени или отслабени, а сега са се окопали на подготвени защитни линии. Конкретно е посочена линията Новогродовка – Очеретино като изграждана още от 2014 година. "Можем ли да напреднем до Киев? Не, няма пътища и е много далеч", гласи заключението. В подкрепа на тези думи, Семьон Пегов предупреждава, че руснаците вече са в покрайнините на Ласточкино (КАРТА), но там има река (Дурная Балка) и каскада от водоеми, което е добра естествена защита: Руски военен канал побесня за Авдеевка: Никога не е било толкова кръв за метър напредък (ВИДЕО)

Същевременно руската пропаганда продължава да тръби за Авдеевка като успех, с който едва ли не е превзета Украйна. Стигна се дотам доведеният син на главнокомандващия украинската армия генерал Олександър Сирски – Иван, да поздравява за Авдеевка с думите "Слава на Русия". Иван Сирски е доведен син на генерал Сирски от първия му брак – двамата с майка му и с брат му Антон, който е роден син на Сирски, живеят отдавна в Австралия: Роднините на Сирски живеят в Русия, не искат и да чуват за него и подкрепят Путин. В този тон, The New York Times публикува материал на база свои източници от западни разузнавателни служби, че за между 850 и 1000 украински войници е неизвестно къде се намират след отстъплението от Авдеевка. Видеокадри от опустошението в Авдеевка, публикувани от руски източници, добре показват какво всъщност са "спечелили" руснаците с превземането на малкото северозападно предградие на град Донецк.

След Авдеевка: Срива ли се фронтът и накъде тръгва руската армия? (ВИДЕО)

Факт е обаче, че съобщенията и данните за липса на боеприпаси за украинската армия все повече излизат в информационния поток. Има и конкретни видеокадри с твърдение как украинците са били принудени да гледат как се разгръща руска щурмова група, защото са нямали снаряди за артилерия, с които да ги ударят, а за минохвъргачките е било твърде далеч: Бла-бла-бла: Президентът на Латвия разкритикува западната помощ за Украйна с убийствена карикатура (СНИМКА)

Константин Машовец обръща внимание и на направлението към Купянск, като е категоричен, че засега руснаците хем не могат да преминат през Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск), хем не могат да тръгнат решително напред през Табаевка, за да пробият линията Кисловка - Котляровка и да овладеят Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск). Машовец посочва, че при Табаевка украинците имат позиции на висок терен и ясно виждат всеки руски опит за настъпление, като отвръщат със силен огън. А при Синковка, продължават учудващите за украинския о.з. полковник руски опити да се пробие от гористия терен откъм Лиман Переши с фронтални атаки - те биват лесно спирани. Засега решението на руското командване е да увеличава пушечното месо, смята Машовец и очаква скоро да има нов руски опит да бъде пресечен пътя Купянск - Сватово, по който се върви към Ивановка.

За направлението към Лиман Машовец повтаря отново каква е крайната непосредствена руска цел - украинските части да бъдат изтикани зад река (Черни) Жребец и зад река Северски Донец. В първия случай - чрез пробив на линията Терно - Ямполовка, на 15-тина километра западно от Кремена, но там няма никакъв руски успех откакто стигнаха до позиции в покрайнините на Ямполовка, пише Машовец. Във втория случай - чрез пробив през Билохоровка (Белогоровка - 10-тина километра югозападно от Кремена), където засега руснаците са в индустриалната зона и тепърва имат тежка работа със силни украинци позиции, например в кариерата за креда "Березовски" (там вероятно руснаците са на позиции в местното депо за отпадъци, както при коксохимичния завод в Авдеевка /Терикон/). "Засега на руснаците им върви доста трудно", е оценката на украинския военен анализатор.

Според говорителя на украинското командване "Изток" капитан Иля Йевлаш, в направленията към Купянск и Лиман са съсредоточени около 122 000 руски войници. 42 000 от тях са за Купянск, 57 000 - за Лиман, има и 23 000 към Северск, който е на север от Бахмут и северозапад от Соледар.

ОЩЕ: С вдигнати високо ръце: Стартът на руската атака в Запорожието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц към Путин: Ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО

Папата: Нека оръжията в Судан да замлъкнат

Зеленски: Никой няма право да ни казва как трябва да приключи тази война (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте как пътнически влак прекосява горски пожар в Бурятия (ВИДЕО)

След като го обяви за "терорист", Москва заплашва Гари Каспаров с обвинение

Русия обяви „Път към дома“ и активистката Мария Андреева за „чуждестранни агенти“

Страх разтресе Z-каналите: "Украйна започна ново контранастъпление и то към Белгород"

Путин се готви за война: В Бундестага искат да бъдат свикани 900 хил. резервисти

Заради свлачище: Влак със 185 пътници дерайлира в Западна Германия

Руснаците закъсаха в Харковска област, западното оръжие действа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа