Съдят "Вагнер" и Пригожин във Великобритания заради тероризма им в Украйна

3027
Съдят "Вагнер" и Пригожин във Великобритания заради тероризма им в Украйна
Снимка: Getty Images

Адвокати във Великобритания направиха първата стъпка към "новаторско" съдебно дело срещу руската частна военна компания "Вагнер" по обвинения, че е извършила "терористични действия" в Украйна.

Предложената правна мярка този вторник има за цел да доведе до милиарди долари обезщетения на жертвите на бойците, ръководени от основателя на компанията Евгений Пригожин - известен с прозвището "Готвачът на Путин", пише AFP. Делото е заведено от група украинци в Обединеното кралство.

Пригожин с комплимент към Зеленски: Твърдо, симпатично момче

"Уважаеми Андрей Викторович, все пак намерих време още веднъж внимателно да прочета вашите въпроси и мога да отговоря на един от тях". ...

"Вагнер" се появи през 2014 г. в Украйна и е подозирана от Запада, че върши мръсната работа на Кремъл в страни като Сирия и Централноафриканската република - обвинение, което Русия винаги е отричала.

Джейсън МакКю, старши партньор в McCue Jury and Partners, заяви, че "Вагнер" и Пригожин "са участвали в терористична кампания" в Украйна, включваща убийства, изнасилвания, нападения срещу инфраструктурата и залагане на експлозиви около ядрени съоръжения. "Целта им беше да разпространят терор и хаос в Украйна", заяви той пред британската комисия по външни работи в Камарата на общините във вторник.

Украински официални лица твърдят, че "Вагнер" изпраща на фронтовата линия хиляди войници, вербувани в руски затвори, с обещание за заплата и амнистия. Такива доказателства се появиха преди седмици - припомнете си тук.

Според съобщения, прехванати от германското разузнаване, наемниците от групата на "Вагнер" може да са участвали в жестокостите в украинския град Буча скоро след нахлуването на 24 февруари.

ОЩЕ: "Готвачът на Путин" призова депутатите от Думата да влязат в ЧВК "Вагнер" и да отидат на фронта

Готвача на Путин поиска от прокуратурата да блокира YouTube в Русия

Бизнесменът и основател на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, познат повече като Готвача на Путин, е изпратил искане д...

МакКю заяви пред депутатите, че "Вагнер" трябва да бъде спряна и че "трябва да се използват всички възможности за по-нататъшна защита на жертвите на "Вагнер" в други части на света". Той заяви, че срещу групата на Пригожин са предприети правни действия "от името на смелите украински жертви". Искът е предявен с официално връчено писмо. За първи път в света паравоенна организация като "Вагнер" е съдена от жертвите ѝ за тероризъм, "използван като оръжие на войната, незаконната война на Путин", каза още адвокатът.

Джейсън МакКю заяви, че пред Върховния съд в Лондон ще бъдат представени доказателства, целящи да установят, че "Вагнер" е участвала в тероризъм срещу украинския народ" и че "военната машина на Путин е била част от незаконен заговор за използване на тероризъм, за да улесни незаконното си нахлуване в Украйна".

Делото е заведено от група украинци, жертви на "Вагнер", в Обединеното кралство, но също така "символично представлява" всички украинци, които са "претърпели загуби в резултат на войната", добави той.

Михаил Ходорковски - бившият олигарх, превърнал се в критик на Путин, заяви по време на изслушването, че влиянието на Пригожин е равностойно на това на висши министри в Русия поради личните му отношения с лидера. "Влиянието на г-н Пригожин е приблизително равно на влиянието на г-н Сергей Шойгу, министър на отбраната, или на г-н (Сергей) Лавров, министър на външните работи", каза той.

По думите му - Пригожин е достатъчно близък до Путин, че дори му е позволено да подписва помилвания от името на президента, за да му позволи да вербува престъпници от затворите, "независимо от тежестта на престъпленията". "Това е много високо ниво на влияние", каза Ходорковски. Той вярва, че групата "Вагнер" в бъдеще ще бъде използвана от Путин в Европа. Разкритикува и западните правителства, че твърде бавно са разпознали опасността, която тя представлява.

Кадиров и Пригожин клатят стола на Путин, а на фронта не правят нищо значимо

Поведението на чеченския лидер Рамзан Кадиров и на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин подкопава все повече властта на руския през...

ОЩЕ: Френски журналист: Присъствието на руските наемници от Вагнер е навсякъде в Централноафриканската република, хората се боят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа