Как да подхраним тиквата, така че да стане огромна и сладка?

20512
Как да подхраним тиквата, така че да стане огромна и сладка?
Снимка: Pixabay

За да стане тиквата голяма и вкусна, трябва предварително да се погрижите за подхранването. Това растение, подобно на най-близките му роднини, тиквички и краставици, изисква специално внимание по отношение на храненето.

В старите времена са го засаждали върху купчини презрял тор, пестеливо подхранвайки дупката с него, за да се получи добра реколта.

Но съвременният фермер няма толкова много тор, в същото време има много възможности за пълноценно хранене на това растение.

Как да подхраним тиквата?

Първото подхранване се извършва във фаза на три същински листа. Неговата задача е да даде добър старт на растежа на листата.

Най-добре действат азотните торове. Ако тиквата расте в голяма градина, можете да поръсите амониев нитрат преди дъжд или поливане в размер на 200 g на 1 кв. м. Ще бъде по-добре, ако се размеси с почвата. Ако не, тогава поливането веднага след разпръскването на пелетите е задължително. Поливането е необходимо, докато селитрата се разтвори напълно.

Защо тиквата е безценна за здравето?

Опростена версия - 1 супена лъжица разтворете урея в 10 литра вода и поливайте насажденията (1 литър разтвор под растението).

Когато тиквата започне да образува мигли и пъпки, трябва да направите второ подхранване. През този период растението се нуждае не само от азот, но и от фосфор и калий. Тези два елемента са гаранция, че плодът ще стане голям и ще има толкова сладък вкус, че може да се сравни с мармалад.

Важно! Размерът и вкусът се определят от сортовите характеристики. Правилното хранене само помага на плодовете да постигнат тези характеристики. Ето защо трябва предварително да се избират големи сортове, които натрупват максимално количество захари.

Второто подхранване трябва да съдържа фосфор, азот и калий. Можете да ги използвате отделно, като направите смес от фосфорни, поташни и азотни торове.

Но най-удобно е да използвате нитроамофоска. Съдържа и трите елемента, а фосфорът присъства във водоразтворима форма, което позволява на растението лесно да го усвоява. Нитроамофоска се прилага най-добре суха.

За какво е полезен сокът от тиква?

За да направите това, на разстояние 15 см от растението, направете малък жлеб в кръг, изсипете малка шепа тор в него и го покрийте с пръст.

Отстъпвайки от първия жлеб 10-15 см, направете същото.

При такова разпределение хранителните вещества ще навлизат равномерно в почвата и кореновата система на тиквата, постепенно ще се "приближава" до нея, разширявайки се в ширина с нарастването на вегетативната маса. Това подхранване ще бъде достатъчно до края на сезона.

Благодарение на достатъчното количество фосфор и калий, плодът се развива добре, расте бързо, достига своя сортов размер и активно натрупва сухо вещество, чието количество определя степента на сладост на тиквата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com