Обединената битка на половин Европа за по-ниски цени на лекарствата - България липсва

1776
Обединената битка на половин Европа за по-ниски цени на лекарствата - България липсва

Почти година след създаването на т.нар. "Декларация Валета" – съюз от южни и източни европейски държави, които се стремят да преговарят като общност с фармацевтичната индустрия що се отнася до цените на определени лекарства, България все още не е член на тази организация.

"Декларация Валета“ дължи съществуването си на факта, че в редица случаи, заради пазарни обстоятелства жизненоважни лекарства не достигат до пациенти в нужда. Затова членуващите се борят за по-справедливи цени и отделно искат обмен на информация с фармацевтичната индустрия преди да започнат официални преговори с производители на лекарства заради конкретен продукт. В съюза членуват Гърция, Кипър, Румъния, Словения, Хърватия, Италия, Испания, Ирландия, Малта и Португалия, като Франция също проявява интерес към присъединяване. Хърватия и Словения все още са със статут на "наблюдатели", уточнява EurAcitv.

На първо четене: Без обществена поръчка за липсващи у нас лекарства без алтернатива

Лекарства, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива, ще бъдат купувани от болниците без обществена поръчка. Това решиха де...

През тази година предстои среща на организацията в Испания, на която ще бъде обсъдена стратегия за преговори с фармацевтичната индустрия що се отнася до цените на навлизащи за пръв път на пазара в членуващите в "Декларация Валета" лекарства. Гръцкият министър на здравеопазването Андреас Ксантос коментира, че фармацевтичната индустирия трябва да разбере, че преговорите за компенсация при внос на лекарства не са еднопосочна улица. Ксантос каза и, че цените на лекарствата постоянно растат, а отделните държави не могат да си позволят доставки на задължителни медикаменти и това пречи на хората да имат достъп до нови, иновативни методи на лечение на различни болести.

Скандалът с ваксините по времето на кабинета "Борисов 2"

Именно монополът в световен мащаб на пазара за ваксини, присъстващи в българския имунизационен календар, беше една от причините за огромния скандал по времето на второто правителство на Бойко Борисов с доставка на определени ваксини.

Реално всичко започна още през 2014 година, когато тогавашният служебен здравен министър Мирослав Ненков обяви, че някои търговци изнудват за ваксините. Липсата беше за т.нар. шествалентна ваксина, въведена от здравния министър в кабинета "Орешарски" Таня Андреева на мястото на петвалентната ваксина. В шествалентната ваксина се включва защита срещу хепатит Б, докато в петвалентната ваксина такава защита няма. А в България регистрираните производители и търговци на такива ваксини са само две компании – глобалните фармацевтични гиганти Sanofi-Aventis и GlaxoSmithKline т.е. няма много възможности да се търси устойчив доставчик при обществена поръчка на по-големи количества. И това важеше не само за България, но у нас се появи дефицит. Тогава здравният министър Петър Москов реши да намери достатъчно количество петвалентни ваксини и отделно ваксина срещу хепатит Б. За целта той обърна поглед към Турция, откъдето внесе общо 200 000 дози ваксини "Пентаксим" и "Еувакс Б", а изнесохме 5 000 000 ваксини срещу туберкулоза - БЦЖ. Но скандалът не закъсня – появи се информация, че в "Еувакс Б" има завишено количество тиомерсал т.е. живак. На всичкото отгоре, според листовките към "Еувакс Б", ако има проблем с тях, трябва да се търси помощ от турска институция, отговаряща за ваксините.

Лекарствата без алтернатива ще стигат до болниците без обществена поръчка

Снабдяването на лекарства, които нямат алтернатива, ще се осъществява без обществена поръчка. Около тази идея се обединиха депутатите о...

За скандала с ваксините журналистката Валя Ахчиева направи филм, който разкри, че са пренебрегнати правила, за да може да изпратим по-бързо БЦЖ ваксини на Турция и да получим "Пентаксим"-а и "Еувакс"-а. Излъчването на филма беше забавено и заради това Ахчиева осъди БНТ, а ДАНС влезе в телевизията, за да вземе записите като доказателство.

На 15 април, 2016 година, прокуратурата официално образува досъдебно производство по случая – заради цените на ваксините, а не заради безопасността, въпреки че в разпространен неофициално специален доклад на ДАНС изрично беше подчертано, че "Пентаксим", произведена от турския завод "Мефар”, не е разрешена за употреба в България, но е използвана съгласно имунизационния календар! За "Еувакс Б" ДАНС посочи, че също не е разрешена, но не е използвана, а здравното министерство търси възможност да го направи на българска територия "в нарушение на междуправителственото законодателство", явно визирайки думите на Москов пред парламента за запасяване при евентуален бежански натиск и епидемия от хепатит Б!

В края на ноември 2016 година, след като официално второто правителство на Бойко Борисов беше подало оставка, заваляха официалните обвинения по случая с ваксините. С такива се сдобиха Петър Москов и заместикът му Адам Персенски - за набавяне на финансова облага за здравното министерство, д-р Юлиана Ценкова, началник "Качествен контрол" на "Бул Био" - заради преправен документ по износа на БЦЖ ваксините, и изпълнителният директор на "Бул Био" Росен Алексиев, който е позволил и разпоредил произвеждане на ампули с ваксината "ТетаДиф" в база "Люлин" на дружеството, въпреки че базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com