Недрата на Земята изстиват много по-бързо, отколкото се смяташе

18335
Недрата на Земята изстиват много по-бързо, отколкото се смяташе
Снимка: iStock

Историята на нашата планета в много отношения е история на изстиването. Преди милиарди години Земята е била гореща от центъра до повърхността, която е била разтопена. Постепенно екстремните температури започнали да се задържат само на дълбочина, докато външните слоеве се охлаждали и втвърдявали. Въпреки това охлаждането продължава и топлината все още се издига от вътрешността, което до голяма степен определя потоците от магма, тектониката на плочите и вулканичната активност.

Въпросите за скоростта, с която вътрешността на Земята губи топлина, и кога ще изстине окончателно, остават спорни. За да намери отговори, екипът на Мотохико Мураками от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих (ETH Zurich) е изследвал свойствата на минералите, извлечени от голяма дълбочина - от граничния регион между мантията и външното ядро на планетата. Резултатите от работата са представени в статия, публикувана в списанието Earth and Planetary Science Letters.

Хипотезата за Гея: Огромен организъм ли е Земята?

Гея е гръцка богиня на Земята, „майката природа“ или майката Земя. Според хипотезата нашата планета е огромен саморегулиращ...

Има голяма температурна разлика между долната мантия и външното течно ядро и там трябва да протича активен пренос на топлина. Затова учените се заинтересували от топлопроводимите свойства на основния материал от този слой - бриджманит (силикатен перовскит). В лабораторни условия те симулирали температурите и наляганията, които съществуват в недрата на планетата на дълбочина от стотици километри, и измерили способността на минерала да провежда топлина при такива условия.

Този показател се оказал около един и половина пъти по-висок, отколкото се смятало преди. Съответно и скоростта на загубата на топлина от ядрото на Земята е по-висока от предишните оценки. Освен това темпът само ще се увеличава: учените са установили, че докато се охлажда, бриджманитът променя структурата си и започва да пренася топлината още по-ефективно. В резултат на това планетата се охлажда по-бързо, отколкото са смятали учените, наближавайки (засега все още далечно) времето, когато смесването на мантията ще спре, както и тектониката на плочите. Някога това се е случило с Марс – но поради по-малките размери на планетата това е станало много по-рано.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com