Учените показаха „демоните“, които хората с рядко зрително разстройство виждат

3051
Учените показаха „демоните“, които хората с рядко зрително разстройство виждат
Снимка: A. Mello et al. / The Lancet, 2024

Изследователи от Съединените щати за първи път са успели реалистично да визуализират как виждат околните пациентите с прозопометаморфопсия – много рядко разстройство на зрителното възприятие, при което лицата на хората изглеждат изкривени.

Статията, публикувана в списание The Lancet, описва случай от практиката на изследователи в областта на психологията и науката за мозъка в Dartmouth College – един от най-старите изследователски университети в Съединените щати.

ОЩЕ: Рисунки показаха как мислят децата

Пациентът – 58-годишен мъж – в продължение на почти три години вместо обичайни човешки лица вижда изкривени физиономии, напомнящи „демонични“. Лицата му се стрували силно разтеглени и покрити с дълбоки бразди по челото, бузите и брадичката. Но при разглеждане на околните предмети – къщи, автомобили и т.н. – нямало нищо подобно.

Според мъжа, независимо от изкривените черти, той все пак можел да разпознава хората. По-специално, пациентът виждал нормални лица при разглеждане на изображения на екран или на хартия. Изследователите отбелязват също, че зрителните нарушения не са придружени от заблуди за другите, включително членове на семейството и приятели.

A. Mello et al. / The Lancet, 2024

Обикновено хората с това разстройство изглеждат с изкривени лица във всички ситуации. В този случай симптомите се появяват само с реални лица, което позволява да се изобразят изкривяванията, които пациентът вижда.

В експеримента мъж гледал лицето на човека пред себе си и неговата снимка на екрана на компютъра. Пациентът разказал на изследователите за визуалните си впечатления, отбелязвайки разлики, и те едновременно редактирали снимката на дисплея, добавяйки описаните изкривявания. В резултат на това учените успели да получат точна картина за това как човек с прозопометаморфопсия възприема лицата на други хора.

По данни на специалистите от Dartmouth College най-често симптомите на прозопометаморфопсия продължават няколко дни или седмици, но понякога, както при гореописания пациент, изкривеното възприятие може да се съхрани с години. От публикации в научната литература са известни приблизително 75 подобни случая, но учените не изключват да има и повече.

„Хората с прозопометаморфопсия често избират да не съобщават за проблемите си с възприемането на лица от страх, че това ще бъде счетено за признак на психично разстройство“, разказва един от авторите – проф. Брад Дючейн, който е специализирал в изследване на обработката на лица от човешкия мозък.

Той добавя, че много пъти е чувал от пациенти за поставяне на диагноза шизофрения и предписване на антипсихотични лекарства, когато при тези състояния проблемът е в системата на зрителното възприятие.

ОЩЕ: Дължината на безименния пръст се оказа свързана с тъмните черти на личността

НА сайта на американски университет за това нарушение са казва, че за обработката на визуална информация за лица в мозъка отговаря сложна невронна мрежа. Нейната дисфункция може да доведе до широк спектър от увреждания във възприятието на лицето, включително прозопометаморфопсия.

Точните причини за разстройството все още не са известни, но има няколко теории за това. Например прозопометаморфопсия се свързва с увреждане или аномалии в различни области на мозъка. Известно е също, че нарушението се проявява при епилепсия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com