Упражненията може да не са ключът към дълголетието, а дори да ви състаряват по-бързо

29540
Упражненията може да не са ключът към дълголетието, а дори да ви състаряват по-бързо
Снимка: iStock

Упражненията може да не са ключът към дълголетието, сочи ново изследване – всъщност твърде много движение може дори да ускори процеса на стареене в организма ни, разкриха скандинавски учени.

Амбициозното проучване по често обсъжданата тема все още не е рецензирано, но наскоро спечели национална награда за спортна медицина във Финландия, където изследването е проведено в продължение на 45 години, пише The New York Post.

Множество изследвания по-рано потвърдиха, че тези, които спортуват повече, живеят по-дълго и по-здравословно. Този път обаче изследователи от университета в Ювяскюля са установили, че физическата активност може да е само малка част от по-голямата картина и в някои случаи може да има отрицателно въздействие върху здравето.

ОЩЕ: Неочакван ефект на подмладяване. Учени откриха, че антибиотиците могат да удължат живота

За целта на изследването били анализирани повече от 11 000 финландски еднополови близнаци между 1975 и 2020 г. Участниците сами отчитали времето и интензивността на ежедневната си физическа активност и били категоризирани в четири групи: заседнали, умерено активни, активни и силно активни.

Като цяло учените открили, че при тези, които се упражнявали най-малко, рискът от смърт през този 45-годишен период бил 20% по-голям, отколкото тези, които имали редовна активност.

Но когато изследователите взели предвид фактори за начина на живот, включително образование, индекс на телесна маса (ИТМ), тютюнопушене и консумация на алкохол, този процент спаднал значително.

Освен това при хората в групата със заседнал начин на живот вероятността от смърт била само със седем процента по-висока в сравнение с тези в активната група „без допълнителните предимства“ от по-високите нива на физическа активност.

Както се казва в старата поговорка – „Всичко с мярка“.

Не само упражненията могат да ни помогнат да живеем по-дълго, но и цялостният здравословен начин на живот. И докато Световната здравна организация има насоки за количеството упражнения, които възрастните трябва да правят, това изследване предполага, че има нещо повече от това.

ОЩЕ: Да обърнеш болестта. Какво се случи с нулевия пациент с ваксина срещу старост?

Световната здравна организация препоръчва на хората на възраст от 18 до 64 години поне 150 до 300 минути аеробна физическа активност с умерена интензивност или 75 – 150 минути с висока интензивност на седмица.

Д-р Джордж Сава, старши научен сътрудник в Quadram Institute, изследователски център за храни и здраве в Норич, Англия, казва пред The Times of London, че фокусът върху близнаците е дал на финландското изследване „мощен изследователски инструмент“.

Експертът обаче предупреждава, че отчитането на ИТМ, който може да бъде променен от физическа активност, може да е изкривило някои от ефектите на упражненията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com