В Египет са разкопани непокътнати жречески гробници

17562
В Египет са разкопани непокътнати жречески гробници
Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities

Недокоснати погребения от епохата на Новото царство и Късния период бяха открити от археолози в района Ел-Гурейфа, на територията на некропола Туна ел-Гебел в Среден Египет. Сред находките са изрисувани антропоморфни саркофази със запазени мумии, хиляди ушебти фигурки, амулети и друг погребален инвентар, както и папирус с дължина около 15 метра с „Книга на мъртвите“. Това съобщават Египетското министерство на туризма и антиките, както и Ahram Online.

ОЩЕ: Археолози направиха уникални находки в храма на Хнум в Есна (СНИМКИ)

Некрополът в археологическата зона на Туна ел-Гебел (окръг Ел-Гурейфа в провинция Миня) е принадлежал на древния град Хемену, който гърците са наричали Хермополис – център на култа към бога на мъдростта, писмото и магията Тот. Много от откритите тук погребения датират от гръко-римско време, включително добре известната гробница на жреца Петосирис или семейна гробница с 50 мумии, разкопана през 2019 г. Други паметници датират от Късния период (VII – IV век пр.н.е.), като например жреческите гробници на XXVI династия или многобройните мумии на ибиси и павиани – свещените животни на Тот.

Служителите на египетската археологическа мисия в района на Ел-Гурейфа са направили находки, някои от които принадлежат към по-ранната епоха на Новото царство (втората половина на II хилядолетие пр.н.е.). За тях разказва генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мостафа Вазири. Учените са открили гробове, изсечени в скалата, много от които са се съхранили непокътнати и съдържат мумии и погребална утвар. Само от фигурките ушебти изследователите са преброили около 25 хиляди.

Гробници от времето на Новото царство се откриват за първи път в Ел-Гурейфа. Най-богатите от тях по отношение на количеството инвентар принадлежат на жреца на бог Амон на име Тутмес и жрицата Нани, която през живота си е служила като певица на бог Тот. Жреците са придружавани в отвъдното от стотици ушебти от керамика и египетски фаянс, бижута, амулети, дървени и каменни фигурки на Анубис. Мумиите се съхраняват в антропоморфни изрисувани саркофази и са покрити с резба и полихромна живопис.

Погребенията от Късния период се оказаха не по-малко богати на погребални предмети. Така в гроба на жената Тади-Исет, дъщеря на жреца на Тот на име Иретхор, археолозите открили статуетки на синкретичното божество Птах-Сокар-Озирис, две дървени кутии с канопи – съдове за вътрешности – и много ушебти.

ОЩЕ: В 5000-годишната гробница на една от първите египетски владетелки откриха склад за вино

Мумията на знатната дама също почивала в украсен саркофаг и за посмъртното си пътешествие била снабдена с „Книгата на мъртвите“. Дължината на добре запазения свитък, на който тепърва предстоят процедури за консервация, се оценява от учените на 13 – 15 метра. Подобна находка, по думите на Вазири, също за първи път се праи в района на Ал-Гурейфа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com