България през 2015 година: Спортните успехи и разочарования

15569
България през 2015 година: Спортните успехи и разочарования

През настоящата година феновете на спорта имахме своите поводи за гордост, които не трябва да подминаваме с лека ръка. Макар във футбола вече да сме свикнали националният ни отбор да е далеч от големите форуми, то други български спортисти ни показаха как с воля, хъс, желание и амбиция могат да сбъднат най-съкровеното си желание и да донесат радост на цяла една България. И точно това най-вече обединява цялата нация - нейното най-разпознаваемо лице са именно спортистите, независимо дали успяват, или се провалят. Защото при тях поне можем да очакваме и в най-тъмни времена слънцето да изгрее - при политиците ни например няма абсолютно никаква надежда дори за най-тънкия възможен лъч светлина.

Волейболни емоции


Няма спор, че 2015 година беше годината на волейбола и на волейболните фенове у нас. Националите достигнаха до своите фенове с любовта, която показаха към играта и начина, по който се бореха. Още юни месец на историческите европейски игри в Баку българите завоюваха среброто, след като Германия спечели финала и взе златото. Това беше първи финал за волейболистите ни след двуцифрено число "спирки" на полуфиналната фаза

След това последва и Евроволей, като най-голямата радост за феновете бе, че мачовете на "лъвовете" на Евроволей 2015 бяха в София и отборът разбра какво е да имаш още един играч в лицето на българската публика. Още в първия си двубой лъвовете имаха възможността да вземат реванш срещу Германия и го направиха по впечатляващ начин. Българският национален отбор по волейбол буквално разпиля третия от последното световно първенство Германия с 3:0 (25:20, 25:17, 25:20). 38-годишният Владимир Николов, който беше на световно ниво през цялото първенство, изигра впечатляващ мач, в който реализира 13 точки и беше най-резултатен в мача. След това последва победа и над Чехия с 3:1 гейма. Последният ни мач в група А срещу Холандия се превърна в истинска драма. След спиращи дъха 5 гейма победихме холандците с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) и взехме много важното първо място в група A. Следващото препятствие на четвъртфинала беше отново Германия, която си ни "пожела" за съперник. И отново неудържима България не остави никакъв шанс на немците и ги прегази със същия резултат от груповата фаза 3:0.

За съжаление на полуфинала отпаднахме драматично от много неудобен за нас съперник - Франция. С жесток край приключи европейската волейболна приказка за българския национален отбор по волейбол. Нашите момчета поведоха с 2:0 гейма на големия фаворит Франция, само за да загубим с 2:3 (-18, -22, 24, 20, 12) след много борба и липса на мъничко късмет в решаващите моменти.

В спора за бронзовите медали момчетата нямаха сили да преборят италианците и останахме четвърти на Евроволей 2015. Първи обаче са в сърцата на хилядите фенове, които не спираха подкрепата си през целия турнир. Именно тази подкрепа ще имат възможността да покажат и на Мондиал 2018, на който страната ни ще бъде домакин.

Параолимпийците ни и техните постижения


Успешна беше годината за българските параолимпийски състезатели. Те ни показаха, че с много хъс, амбиция и труд могат да направят и невъзможното. Те са истинска гордост за страната ни, не само заради десетките медали, които завоюваха, но и за това, че показаха какво означава да си истински победител.

В началото на месец октомври състезателите ни се завърнаха с 16 медала от Световните игри в Сочи. Радостин Тодоров, който е треньор на трима наши състезатели коментира пред Actualno.com  какво е в чужбина състезателите ни да се радват на по-голямо уважение, отколкото в родината си. Даниела Тодорова, която е и негова сестра, Мустафа Юсеинов и Ружди Ружди се завърнаха с 6 златни медали и 1 сребърен от Световните игри в Сочи.
Разказите на параолимпийците ни показваха с колко много труд и желание успяват да постигнат всичко - въпреки всички препятствия, които трябва да преминат, включително и липсата на помощ от страна на държавата, те не се отказват.

Дечко Овчаров и рекордьорката по Олимпиади Иванка Колева също споделиха пред медията ни в момент, когато никой не се сещаше, че съществуват, че нямат намерение да се отказват от спорта, независимо от бариерите, защото успехите, които имат - всичките са за България.

Само месец по-късно след Игрите в Сочи състезателите ни донеса  поредна порция от медали от Световното първенство в Катар, общо 7 медала - 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови. Така за месец октомври за първи път Стела Енева завоюва наградата спортист на месеца.

Сестри Стоеви


През 2015 година състезателките ни по бадминтон Стефани Стева и Габриела Стоева направиха истински фурор, след като спечелиха 10 титли!

На историческите европейски игри в Баку сестрите спечелиха за страната ни златно отличие. След това триумфираха с титлата на турнира във Владивосток. Така за Световното първенство в Джакарта бяха №16 в схемата. Те са единствените представители на България, които бяха сред поставените.

Въпреки проблемите, които имаха сестрите с треньора си и дори останаха за кратко останаха без такъв, това не им попречи да спечелят Откритото първенство на България по бадминтон, а след това и титлата на турнира по бадминтон в Холандия. Те се наложиха над домакините с 2:0 гейма. След това завоюваха титлите в Дъблин и Кардиф отново с отлично представяне. В Милано българките надделяха над Сетяна Мапаса и Гроня Съмървил от Австралия с 21-14, 21-18 за 43 минути игра.

Последната, десета титла за годината, с която най-вероятно си осигуриха и участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, сестрите спечелиха в Турция. Българките са и единствените европейки в топ 15 на световната ранглиста, където в момента заемат рекордното в кариерата си десето място.

Радост и разочарования в тениса


Годината определено не беше най-добрата за най-добрия български тенисист Григор Димитров. Българинът записа редица слаби резултати, като излезе извън топ 20 в световната ранглиста. Първата ракета при мъжете в българския тенис оставя годината с доста разочароващи резултати като доста често името му беше новина за жълтите медии - заради жените около него.

Новият тенис сезон българинът започна в Бризбън, но на полуфинала отпадна от своя идол Роджър Федерер. На Australian Open беше и най-силното представяне на българина в турнирите от Големия шлем през тази година - осминафинал, загубен от Анди Мъри в четири сета. През февруари Димитров направи разочароващо представяне в Акапулко, след като още във втория си мач загуби от противник, който досега нямаше победа от 22 опита срещу играчи от топ 10 на света - Райън Харисън.

През следващия месец Григор отбеляза 7 месеца, през които не можа да спре поредицата си от загуби срещу тенисисти от топ 30 в световната ранглиста.

След това последваха редица тежки загуби на Мастърса в Монте Карло, в турнира от сериите "ATP 250" в Истанбул, на Мастърса в Мадрид, в Рим, а за капак не успя да защити титлата си на тенис турнира "Куинс" в Лондон. На Уимбълдън Гришо започна добре представянето си с два спечелени мача, но в третия кръг отпадна срещу изключително неудобния за него Ришар Гаске.

След незадоволителните резултати, които постигна, Димитров се раздели с треньора си Роджър Рашийд. А малко след това обяви и друга лична раздяла - тази с Мария Шараппова.

Първата победа над класен противник за Григор беше едва през ноември месец над Марин Чилич във втори кръг на Мастъра в Париж - 7:6 (3), 7:6 (2). Това не промени тенденцията на нестабилност като цяло и Григор Димитров закри сезона със загуба с 7:6(4), 1:6, 4:6 от Давид Ферер в мач от третия кръг на тенис турнира от сериите „Мастърс 1000” в Париж.

Григор Димитров предизвика и много критики тук, след като реши да не играе за България в решителния плейоф за Купа Дейвис срещу Унгария. Българинът се оправда, че причината затова е среща с Франко Давин, който впоследствие му стана треньор. Като компенсация Гришо направи демонстративен мач в София срещу Монфис, където разбра какво означава да имаш подкрепата на българската публика.

Друга хубава новина за феновете на тениса е, че България ще бъде домакин на турнир от Световния тур на АТР. Лошата е, че не е известно дали Григор ще вземе участие. Дотук той не е потвърдил, а срокът за записване изтече, но остава опцията "уайлд кард", която се ползва доста често в света на тениса.

Сагата "ЦСКА"


Без съмнение една от топ новините в българския спорт беше изваждането на ЦСКА в елита и участието им в аматьорската "В" група. Като цяло годината не беше изобщо скучна за "червените", техните фенове и любителите на футбола.

ЦСКА започна пролетния полусезон като лидер в "А" група, след което последва дълга драма от десет мача, в които не вкара нито един гол, което счупи всички антирекорди на клуба. В 12 двубоя ЦСКА не записа победа. Драма с треньори, лицензи и собственици съпътстваше цялата година на "червените".

България през 2015 година: Спомен за 2014 година

По традиция Actualno.com започва годишните си обзори със споменен не за изминаващата година, а за тази преди нея. В случая спомените ни...

Така до юни месец, когато официално беше потвърдена новината, че тимът остава без лиценз не само за Европа, но и за "А" група. Локомотив София, Марек и Хасково също не получиха лиценз за участие в европейските турнири и българското първенство.

След постоянни спекулации за това кой ще бъде собственик на тима - Гриша Ганчев или Васил Божков, то Ганчев спечели, засега.

Във "В" група "червените" без никакъв проблем завършиха есенния полусезон на първо място след 16 победи в 16 мача, което прави 48 точки, а головата разлика на тима е 65:1. Единственият допуснат от червените гол е автогол на Александър Бранеков - при успеха с 5:1 като гост над Вихрен. Най-хубавата новина за клуба е турнирът за Купата, където ЦСКА се класира за полуфиналите, като голяма част от елитните тимове отпаднаха, включително и "Левски", което означава, че няма да има Вечно дерби и през пролетта догодина.

Към този момент бъдещето на ЦСКА е все така неясно, след като излезе официална информация, че дълговете на клуба са над 30 млн. лв, а оздравяването на тима би било изключително трудно. Редица наказания от УЕФА, включително изхвърляне на тима от Европа за 2 години, отказването на първия назначен синдик по работата с оздравяването и липсата на конкретни действия накараха феновете да излязат на протест пред Народното събрание.

В последния месец на годината упорито из медийното пространство се спекулира с информацията, че Васил Божков отново е готов да вземе тима, но все още няма нищо потвърдено. Другият вариант, освен оздравяването, всъщност е сливането на клуба с друг, като информациите са за сливане с отбора на Литекс. Този вариант стана още по-актуален, след като Литекс беше изваден от терена на мача срещу "Левски" на Герена. След това тимът от Ловеч беше изхвърлен от "А" група, което увеличава шансовете за сливане с ЦСКА и евентуално сигурно участие на армейците в "Б" група догодина дори заради административно обстоятелство.

По всичко личи, предстоящата 2016 година ще стане ясно какви ще са съдбоносните решения за бъдещето на "червените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт