Министър Аврамова все още не знае колко точно и къде са течовете от яз. Студена

5036
Министър Аврамова все още не знае колко точно и къде са течовете от яз. Студена
Снимка: БГНЕС

Министър Аврамова не можа да отговори ясно колко точно и къде са течовете от язовир Студена. Тя обясни колко анализи и допълнителни дейсности е финансирало министерството, за да се справи с кризата, но остававпечатлението, че се работи панически, решавайки проблема на парче.

Добрата новина е, че цената на водата в Перник няма да бъде повишавана, въпреки решението на КЕВР. Да определи цената на водата е законово право на КЕВР, решението обаче трябва да се въведе след общо събрание а съдружниците във ВиК Перник, където държавата има 51% и МРРБ ще гласува против. Гражданите на Перник да не се притесняват, прокуриста на ВиК Перник няма да вдигне цената, заяяви министър Петя Аврамова пред Нова тв. 

Докладът на "Софийска вода" и течовете от яз. Студена

От доклад на "Софийска вода" стана ясно, че 290 литра в секунда, което е 40% от дебита на яз. Студена, отиват за "Стомана Перник", който са потребявали 5 пъти повече вода за промишлени нужди, отколкото са заплащали. В същото време това се водят загуби по мрежата, които гражданите на града така или иначе ще заплатят.

Проучването било поръчано от МРРБ, съвместна акция на ВИК Перник и "Софийска вода", похвали се министърът, и е направено между 25 и 29 ноември, когато Перник вече беше на воден режим.

От кога е нарушението не може да бъде казано, стана още ясно от думите на министъра, но  всичко е под контрол, държавата ще заплати подмяната на повредения кран, средствата са отпуснати, т.е. отново гражданите ще платят този ремонт.

"Това е кран, който подава вода за два квартала в Перник и вода за питейно-битови нужди към "Стомана Перник.“, уточни Аврамова. За какво се използва водата, като влезе в завода не може да бъдем сигурни, защото както подчерта министър Аврамова, тя не е влизала в завода, но колегите й от ВиК Перник разказали, че в двора на предприятието има водомер.

Дали в момента има подобна кражба, отговорът звучеше така: ВиК дружествата разполагат с апаратура, която може да констатира всички течове. Това, което излезе като данни за кражба на 290 л /с от завода в момента няма как да стане, защото тогава цялото количество, което се е подавало от язовира е 350л/с.

Че има нерегламентирани хващания има, каза Аврамова, но не можем да кажемче 75% загуба на вода са 75% кражби.

Може ли Перник да се свърже с водопреносната мрежа на София?

"Софийска вода" и днес е в Перник. Доколкото знам, днес ще се обсъжда точно това. Нека технически колегите кажат, аз не мога да дам такава оценка, заяви министърът.

В същото време все още няма позиция на МОСВ дали разрешава отклоняване на количества питейна вода от яз. Искър за Перник, стана ясно от думите на Аврамова. "Това е тяхна отговорност", категорична беше тя.

Регионалното министерство все още няма данни колко точно и какви са течовете от язовир Студена, но се работи по всякакви алтернативни идеи за захранването му с вода.

До момента това (ясни резултати за това възможно ли е свързването на Перник със София) не е направено, защото сме се съсредоточили върху всякакви аварийни резултати. Финансираме аварийни връзки, обясни Аврамова. 

Около 2 милиона лв. са средствата от МРРБ, с които се прави това. Сред аварийните връзки, които се разработват е и планът на инж. Атанас Русев за Паликарийския канал, за който ви разказахме в Actualno.com. Държавата го финансира с 340 000 лв, екипът му трябва да обходи всички възможни притоци към яз. Студена.

В сряда ви съобщихме за теча, който откри екипът на инж. Русев по трасето. По него вече се работи, каза министърът.

В същото време обаче от събраната до момента информация е ясно, че допълнителните водоизточници на язовир Студена не могат да покрият нуждите на града. "МОСВ следи и другите критични точки. Имаше криза и в Сливен, Ловеч и Плевен – но там имат допълнителни водоизточници. В Перник не е така. Допълнителните им водоизточници са 9 л/с, което няма как да покрие нуждите", каза Аврамова.

Перник в бедствено положение

Обявяването на бедствено положение в Перник означава промяа на водния режим, подчерта министърът. Той ще стане по-тежък за гражданите от понеделник, те вече ще щимат вода не два пъти, а веднъж дневно. Причината, двуразовият воден режим е причинил допълнителни 16 нови аварии на ден. Наложило се екипи от Враца и Стара загора да помагат на аварийните екипи в Перник и в момента се отстраняват по 10 аварии дневно, обясни Аврамова.

Actualno.com припомня, че първият воден режим, предложен от старият шеф на ВИК Перник беше именно такъв - с достъп до питейна вода веднъж дневно. Тогава инж. Иван Витанов обясни, че причината ВИК Перник да предложи този режим са именно силно амортизираната система и авариите, които би причинил един по-щадящ за гражданите воден режим. Въпреки това, кметът на града Станислав Владимиров наложи друг воден режим, а шефът на ВИК - сменен.

В Перник така или иначе щеше да има воден режим, но той трябваше да бъде въведен по-рано, опита се да обясни ситуацията министърът. По думите й за 2018 притока в яз. Студена е бил 41 милиона кубика, а 2019 - 11 милиона кубика, което е ясно, че не може да покрие нуждите на гражданите, подкрепи с данни тезата си Аврамова. "Този нов режим ни трябва и за да направим по-бързо връзките и процедурите, за да задвижим всички алтернативни решения, които сме намерили", обясни още тя.

Водната криза в Перник отива до ЕК, градът ще преживее един пълен ден без никаква вода

Българският евродепутат Радан Кънев, който влезе в Европейския парламент като представител на "Демократична България", поде инициатива ...

Кой ще поеме отговорността за кризата в Перник?

Прокуратурата разследва случая, нека разследват всички водохващания и разберат, ние ще им дадем пълна информация, категорична беше министъра. Тя не коментира данните от разследването до тук, което откри основания за престъпно бездействие от страна на няколко министерства.

Ние ще дадем всички материали, с които разполагаме, а що се касаее до носенето на вина – персонална или друга, ще си поема отговорността, ако се налага, каза министъра. Не сме говорили с премиера, но аз мога да нося отговорност. Ако и премиерът Борисов го прецени и поиска моята оставка – аз мога да я дам, отговори Аврамова.

Основният проблем на ВИК Перник е амортизираната вводопреносна мрежа

Основните загуби, не само в Перник и в други градове, е заради загуби по водопроводната мрежа, която навсякъде е много стара и трябва да бъде ремонтирана, откри топлата вода министъра.

Кметът на Перник: Бездействието на МРРБ е хронично, решения не се търсят

"По разпореждане на премиера работната група към МРРБ трябваше в спешен порядък да реши проблема. За 1 месец тя се е събрала два пъти. ...

Стана ясно, че ВИК Перник вече са сключили договор за 106 млн. лв. за ремонт на тръбите.

Най-големият проблем е амортизираната мрежа. Едно нещо, което ме притесни в последните дни са призивите да не се плаща водата. А тези дружества трябва да изпълняват бизнеспланове, да рехабилитират мрежа. Перник имат 5 млн. лв. несъбрани дългове до момента само за тази година, а общо са 13 млн. лв. И какво става, ако нямат приходи, попита Аврамова. Според нея подобна акция може да доведе дружеството към фалит.

Няма сняг

Не само язовир Студена има проблем с притока – трябва да се следи много внимателно ситуацията.

"Почти във всички язовири, които се ползват за питейна вода имаме намалени количества, а прогнозите са да няма дъжд и сняг. За 4 язовира е поф 50% обема, но все още няма криза. Данните са на МОСВ", предупреди Аврамова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com