България през 2023 г.: Сглобяването на "сглобката"

4180
България през 2023 г.: Сглобяването на "сглобката"
Снимка: Actualno.com

На 6 юни тази година в парламента беше сложен край на продължилата три години политическа криза. 49-ото Народното събрание одобри кабинета "Денков-Габриел", издигнат от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България". "За" него гласуваха 131 депутати - от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и двама от ДПС.

Така България отново се сдоби с редовно правителство, след свалянето на управлявалия по-малко от година кабинет "Петков" през юни миналата година и след поредица предсрочни избори, безплодни парламенти и служебни правителства на Румен Радев. Как обаче се стигна до сформирането на правителството, което по-късно стана известно като "сглобка" между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Какво се случи?

След изборите на 2 април партията на Бойко Борисов бе първа политическа сила. Вотът отреди групата на ГЕРБ в парламента да се състои от 69 народни представители. Заявката на бившия премиер след изборите беше, че стабилно мнозинство може да има само, ако първите две сили работят заедно.

Втората по големина парламентарна формация е ПП-ДБ с 64 народни представители. Двете коалиции се оказаха с общо 133 депутати - достатъчно за парламентарно мнозинство.

Заявката на вторите още отпреди изборите обаче беше, че няма да подкрепят правителство с мандат и участие на представители на ГЕРБ. На 7 април тази позиция беше препотвърдена.

Съставяне на парламентарно мнозинство без някоя от двете формации беше на практика невъзможно. Разпределението на силите на останалите е както следва - "Възраждане" има 37 депутати, ДПС - 36, БСП -23, а "Има такъв народ" (ИТН) - 11.

А залогът се оказа много голям - без правителство на хоризонта се задаваха шести поред парламентарни избори за последните две години.

Председател на парламента и програма

Новият парламент стартира на 12 април, но не можа да се избере председател. Това се случи за първи път в най-новата история на България. Конституцията предвижда на първото си заседание депутатите да изберат ръководство.

До ситуацията се стигна, след като нито кандидатурата на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, нито тази на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев, минаха прага от 121 гласа.

След няколкодневна драма все пак двете формации обявиха т.нар. "джентълменско споразумение". На 19 април работните групи от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" казаха, че са постигнали съгласие Желязков да оглави парламента за срок от три месеца, а в същото време председател на правната комисия да бъде представител на новата коалиция. Ако Народното събрание все още работи след три месеца, двете коалиции ще разменят местата си по силата на неформално споразумение, тъй като няма вариант ротацията да бъде оформена законово.

На разговорите, продължили над 5 часа, двете политически сили се бяха договорили и за законодателната програма на парламента, но и двете страни отрекоха, че по време на разговорите се коментира общо управление на страната.

В крайна сметка на 19 април депутатът от ГЕРБ Росен Желязков стана първият председател на 49-ото Народно събрание. Той беше избран със 136 гласа "за" и 94 "въздържал се", като така сложи край на сагата, спъваща работата на парламента, продължила над една седмица.

В подкрепа на Желязков гласуваха пт ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Има такъв народ", а от "Възраждане", ДПС и БСП се въздържаха. Другата номинация за председател на парламента бе издигната от "Възраждане" Петър Петров. Тя бе отхвърлена с 36 гласа "за", 59 бяха "против", а 139 депутати се въздържаха.

Оферти и контраоферрти

На следващия ден (20 април) ПП-ДБ обяви, че ще предложи кабинет с втория мандат и би приела подкрепа от ГЕРБ. ГЕРБ отговориха с анонс за правителство на малцинството с първия мандат, ако не получи подкрепа от коалицията.

След размяната на реплики двете коалиции се разбраха за среща на 25 април. На нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да представи състав на проектокабинет, за да може партията му да прецени дали ще го подкрепи. Това стана по време на лидерска среща в Народното събрание. Борисов заяви още, че с Кирил Петков са си простили за ареста. Още: Борисов заговори за ротационно управление и на държавата (ВИДЕО)

Взривът до колата на Иван Гешев

На 1 май пътят София-Самоков бе затворен по обяд, след като активирано взривно устройство порази една от колите в кортежа на Иван Гешев. Главният прокурор не пострада. По пътя Самоков-Ковачевци бяха открити осколки. Полиция, жандармерия и ГДБОП реагираха мигновено, формиран бе и специален щаб. Още: "Българският Джовани Фалконе оцеля": Вижте опита за атентат над Гешев в социалните мрежи (ЧАСТ 1)

Само две седмици по-рано главният прокурор разкри, че бил заплашван от олигарси, мутри и журналисти. "Мафия, олигарси и политици се обединяват, за да унищожат прокуратурата. Ще остана на поста си и ще дочакам тези хора да влязат в затвора", заяви пред БГНЕС Иван Гешев по повод на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група, чиято цел според него била дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицаи. През март пък прокуратурата публикува записи, в които митичният Красимир Каменов - Къро (по-късно тази година убит в Южна Африкаобсъжда с други хора как ще бъдат дадени пари за отстраняването на Гешев на висш полицейски служител.

Отделно, по това време течеше съдебната реформа и се търсеха редица начини за освобождаване на Иван Гешев заради съмнения за злоупотреба с власт. Атентатът стана точно преди обявяването на кабинета "Денков-Габриел".

Веднага започнаха спекулации, че взривът е инсценировка, която да представи Гешев като жертва. Още: С цитат на Алексей Петров Борисов осъди атентата срещу Гешев: Дано не взривим и съдебната реформа (ВИДЕО)

Пазарлъкът продължава

На 2 май "Продължаваме промяната – Демократична България" представиха състав на проектокабинет, който биха предложили с втория мандат. Той беше оглавен от акад. Николай Денков и в него нямаше хора от ГЕРБ. Кирил Петков предложи на Бойко Борисов формацията му да подкрепи това проектоправителство, а в замяна ПП-ДБ да отстъпят комисии в парламента на ГЕРБ. Борисов отвърна, че ПП-ДБ не могат да управляват сами. Първо отбеляза, че в този вид няма как да има кабинет, а секунди по-късно омекоти тона: "Не казвам нито не, нито да – казвам, че в този хаос нищо добро не ни очаква".

Ден по-късно обаче заяви в кулоарите на парламента, че партията му отказва варианта на ПП-ДБ за правителство с втория мандат. Той обяви, че от днес формацията му започва преговори с всички партии и ще направи същото като "Продължаваме промяната - Демократична България", но с първия мандат - правителство на малцинството.

На консултациите при президента Румен Радев преди връчване на първия мандат и от ГЕРБ-СДС, и от ПП-ДБ поискаха време поне до края на май за работа на Народното събрание. През цялото това време депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преговаряха за управленска програма. Преговорите по ресори и се провеждаха в кафето на Народното събрание.

На 4 май Борисов официално започна разговори с останалите политически формации в 49-тото Народно събрание. Те показаха сходства с позициите на ДПС и "Има такъв народ" за финансовата политика и различия с мнението на БСП.

На следващия ден лидерът на ГЕРБ прекъсна петъчния парламентарен контрол, за да продължи натиска си към парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" за съставяне на правителство. От трибуната Борисов се обърна към депутатите като отбеляза, че вместо служебни министри днес е можело да бъдат изслушвани редовни такива.

Габриел на масата на преговорите

На 10 май ГЕРБ сложи картите на масата - номинира за премиер еврокомисаря Мария Габриел и покани на срещи парламентарните партии.

Още на следващия ден тя обяви, че първата ѝ задача ще е да поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи главния прокурор. ДПС изненадващо одобри идеята, макар досега винаги да бранеше Гешев.

Тя представи и приоритетите на евентуалното си правителство:

  1. Работещ кабинет;
  2. Приемане на бюджет;
  3. Правосъдна реформа;
  4. Преодоляване на последиците от инфлацията;
  5. Енергийна сигурност;
  6. Влизане в еврозоната;
  7. Преодоляване на закъснението по изпълнението на оперативните програми и ПВУ (Плана за възстановяване от коронакризата);
  8. Сигурност - мерки за преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация в армията и Шенген;
  9. Модернизация на страната, популяризиране на културното наследство и дигитализация на публичния сектор;
  10. Преодоляване на различията в регионите;
  11. Ефективна здравна политика;

На 12 май Габриел и ръководството на ГЕРБ се срещна с ПП-ДБ и отново призоваха за съвместно управление, а Борисов, който се появи изненадващо на срещата, предложи Асен Василев да е финансов министър. На нея Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" ще обсъжда дали да не подкрепи все пак кандидатурата ѝ. 

"От втората политическа сила ясно казаха, че не е възможен кабинет, но ясно казаха, че и много от политиките ни ще бъдат подкрепяни, което също е важно за управлението на един кабинет. От утре започваме срещите с останалите партии", каза пред журналисти лидерът Борисов.

Гешев къса оставката

На 15 май главният прокурор Иван Гешев свика пресконференция, на която публично скъса оставката си и обяви, че ще завърши мандата си. "Не ме е страх", заяви той, след като каза, че при пристигането си от САЩ е бил приканен да напусне поста си доброволно в рамките на часове – иначе "някой ще натисне копчето Enter". По думите му, политическата мафия и олигарсите се обединили срещу него. "Прокуратурата трябва да излезе от политиката. Но и политиката трябва да излезе от съдебната власт, която до този момент, в някаква степен, внимателно я ръководи в собствен интерес", каза Гешев.

Той намеси и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, твърдейки, че бившият премиер му е предложил да стане посланик в Турция или Израел, или да започне политическа кариера. "Навярно в неговата партия", каза Гешев. "Обади ми се мой познат от провинцията, който е близък до ГЕРБ. Сподели ми, че му звъннал Бойко Борисов, разтревожен, да пита къде е семейството ми. Семейството ми е в една приятелска държава, подпомогнато от една приятелска прокуратура към този момент. Борисов посъветвал да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на тоя човек", добави още главният прокурор. Борисов отрече.

Първият мандат

На 15 май президентът Радев връчи първия мандат за правителство на номинираната от ГЕРБ за премиер Габриел. "Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път, но ще Ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, че са решителни дни за Вас", каза Радев на Габриел и ѝ пожела успех. Тя обяви, че ще предложи експертно правителство с мандат 1 година на база общи приоритети с парламентарно представени политически сили.

Ден по-късно ПП-ДБ обявиха категорично, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. "Започваме за работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходим на шести избори", заяви Кирил Петков. 

"Започваме консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни конституционни промени", обяви Христо Иванов. "Ситуацията, която се създаде в последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в конституцията по отношение на ВСС и прокуратурата", обясни той.

На 18 май "Има такъв народ" изненадващо обяви, че ще подкрепи предложеното Габриел правителство. Лидерът на партията Слави Трифонов публикува специално видеообръщение във Facebook профила си. Той не назова поименно нито Габриел, нито първия мандат, но сигналът му беше ясен, тъй като от партията на Бойко Борисов от първите дни след изборите говорят именно за "експертен кабинет". Сигнал за подкрепата беше и фактът, че през целия ден кандидат-премиерът от ГЕРБ сновеше между стаите на ДПС и ИТН в сградата на Народното събрание. 

На следващия ден ДПС също обяви подкрепа за първия мандат. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ отговори на въпрос дали ДПС ще подкрепи кабинет с първия мандат така: "Да, да. Мисля, че вчера ви отговорих на въпроса. Ние се отнасяме много сериозно към тази тема. Дори вчера ви казах за експертите". Още: Мария Габриел е разпределила министрите - ето колко ще имат ДПС и ИТН

Той уточни, че все още няма имена за кабинета и призова да не се предпоставят нещата. "Разговорите продължават, срещите продължават. На всяка стъпка сте информирани. Няма нужда да предпоставяме това, което се случва", каза още Карадайъ. Гласовете на ГЕРБ, ИТН и ДПС обаче не бяха достатъчни за мнозинство.

"Имаме конституционно мнозинство"

Освен разговорите за състава на правителството в основна интрига се превърнаха и изненадващо започналите преговори за сформирането на мнозинство за промени в конституцията, в които бяха включени и ДПС.

Първо лидерите на ПП и ДБ срещнаха с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в стаята на движението в парламента, а след това разговорите се прехвърлиха и в кабинета на ротационния председател на НС Росен Желязков, където бяха и номинираните за ротационни премиери акад. Николай Денков и Мария Габриел. Изненадващо в тях беше включен и депутатът Делян Пеевски, който на два-три пъти влизаше и излизаше от стаята. 

След първия разговор съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който бе натоварен от коалицията ПП-ДБ да води преговорите за промени в конституцията, обясни, че няма значение с кого се договаря конституционната реформа, ако тя е правилно осъществена. "Ние сме казвали винаги, че ще правим съдебна реформа. Не с кого, а каква! Ако тя е правилната, няма никакво значение с чии гласове", каза той пред журналисти.

Карадайъ потвърди, че ПП и ДБ са потърсили ДПС за разговори само за конституционните промени, но заяви, че движението "няма да пречи да се състави правителство". Два дни преди това Карадайъ заплаши първата и втората политически сили в парламента, че ако съставят правителство, ще има "граждански бунтове" и нарече заявеното намерение на ПП и ДБ да сформират кабинет "порочна сватба".

"Имаме мнозинство за конституционна реформа", каза и Мария Габриел след приключването на срещите с ДПС. А Денков уточни, че само със законодателни промени няма да бъде завършена съдебната реформа. "Затова беше важно да видим дали може да осигурим поне 160 гласа за промени в Конституцията", каза той. 

Ротация

На 21 май, в последните часове преди Габриел да представи проектосъстав на кабинет през президента Румен Радев, изненадваща информация промени политическата ситуация.

"Капитал" съобщи, че лидерът на ГЕРБ Борисов е продължил да води паралелни разговори както с ДПС и ИТН, които заявиха подкрепа за първия мандат, така и с коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат.

Според изнесената тогава информация се провели интензивни преговори именно с ПП-ДБ, като според колегите е постигната принципна договорка за съвместно управление. По неофициална информация Борисов бе разговарял с Кирил Петков, Христо Иванов и номинираните от двете формации за премиер - Мария Габриел и акад. Николай Денков. На тези срещи лидерите на двете формации са обсъждали вариант за сформиране на мнозинство с втория мандат, като излъчените от двете политически сили за премиер се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца.

Ден по-късно, 22 май, стана ясно, че прокуратурата проверява сигнали срещу Бойко Борисов и Мария Габриел. Това се разбра от съобщение на държавното обвинение, дошло два часа преди Габриел да отиде в президентството с първия мандат за правителство.

Малко по-късно същия ден, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ обявиха, че са се разбрали за съвместно правителство с втория мандат. Те допълниха, че двете страни ще излъчват премиери, като на 9 месеца ще се ротират Денков и Габриел. През първите 9 месеца Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи, след това Денков ще бъде вицепремиер. Съставът на правителство, което предложи ПП-ДБ може да се ревизира. Още: "Исторически компромис 2.0": Социалните мрежи попариха идеята за ротационно правителство

Николай Денков обяви, че ще подаде оставка при неизпълнение на следните условия или при подмяна на приоритетите на правителството:

  1. да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
  2. да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  3. да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
  4. да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
  5. да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
  6. да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Още същия ден Габриел върна на президента Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство. "Папката, която днес връщам, е празна, защото в нея няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат на открити, ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки", каза Габриел на Радев.

Тя посочи, че е водила разговори с всички формации освен с "Възраждане", на които е станало ясно, че могат да се намерят обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което да поставя като свой приоритет хората и евроатлантическата ориентация на България.

Записите на Василев

На 26 май, в разгара на преговорите за редовно правителство, депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев "взриви" държавата". Този път не с новината, че се отцепва от парламентарната група на ПП-ДБ, а със записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната", в които се чуват гласовете на лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев. От записа се чуваше как двамата говорят за "защита" и "изпиране" на Бойко Борисов и за съгласуване на ръководствата на службите с чуждестранни посолства. Още: "ПП-ДБ измислят механизъм за защита на Борисов": Радостин Василев със записи на Петков и Асен Василев (ВИДЕО)

В записите се споменаваше и името на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. В записа се чува как Петков казва, че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап. Както той твърди, тя му е казала, че ще съдейства и за еврозоната, когато я е помолил да се занижат изискванията за инфлацията.

Малко след Василев от "Продължаваме промяната" пуснаха пълен запис на заседанието на националния си съвет.

24 часа след това Габриел обяви, че ГЕРБ замразява преговорите за съставяне на правителство. От партията обявиха, че са възмутени от стила на управление на "Продължаваме промяната", проличал в изтеклите записи, който, според оценката на ГЕРБ, се разминава с европейските ценности.

Последва извинение от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков за "непрецизния" си изказ по отношение на Габриел, който стана ясен от пуснатите от Василев записи. "В дългата нощ, в която ПП трябваше да вземе съдбоносно решение за втория мандат, имаше много емоции, мнения, квалификации. Имаше и непрецизен изказ от моя страна за г-жа Мария Габриел, затова бих искал да кажа ясно личното си мнение за нея. Считам, че Мария Габриел е пример за смелостта и способностите на дамите в политиката", каза той.

На 29 май президентът връчи втория мандат на Николай Денков и го призовава да не прави кабинет, защото коалицията е дискредитирана.

Радев използва връчването на мандата като възможност да нападне ПП-ДБ след изнесените от Радостин Василев записи: 

"Уважаеми акад. Денков, искам да изразя своето лично уважение към вас, познавайки ви в качеството на служебен министър в няколко правителства. А също така и да изразя своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която се намирате в момента. Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с нашата сигурност и призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет".

Игра на кабинети и имунитети

В последния ден от месец май ГЕРБ и ПП-ДБ все пак подновиха преговорите. Същия ден от Софийската градска прокуратура обявиха, че предлагат на главния прокурор да поиска сваляне на имунитета на Бойко Борисов по т.нар. "Барселонагейт".

Още на 31 май обаче той отказа да даде имунитета си. "Не, категорично не", отсече тогава Борисов на въпрос дали ще го даде сам.

Подтикнати от искания имунитет - преговорите се засилиха и така на 1 юни ПП-ДБ и ГЕРБ обявиха общ проектокабинет. Съставът му беше:

След срещите Габриел и Денков излязоха и с обща декларация, в която обявиха, че всеки способен служител в държавната администрация ще бъде оставен да работи спокойно. Изявлението им беше в отговор на изтеклия запис от заседанието на националния съвет на ПП, в който се говореше за чистка в държавната администрация от страна на новото правителство. "Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на професионалните и етичните стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите", се казва в декларацията.

Сред приоритетите на правителството Денков посочи:

  1. приемане на България в Шенген още тази година;
  2. приемане на България в еврозоната на 1 януари 2025 г.;
  3. ускоряване на работата по Плана за възстановяване;
  4. балансирано развитие на икономиката с фокус върху образованието и иновациите;
  5. приоритетно подпомагане на земеделците чрез субсидии, но и контрол върху изразходването им;
  6. конституционна реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Правителството е факт

И така, на 5 юни номинираният за премиер Денков върна на президента изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. В краткото си обръщение към президента той призова за гладко прехвърляне на властта и успокояване на ситуацията, "за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрaние и президентската институция работят заедно, за да може да се развива държавата". "България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от интересите на народа", отговори му Радев, като от думите му стана ясно, че няма да бави указа, за да се гласува "по съвест" бъдещият кабинет.

Още на следващият ден кабинетът беше гласуван в Народното събрание и подкрепен от 131 депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и двама от ДПС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано*

Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика