Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лозанов: Защо Радев не призовава Путин да прояви разум и да се оттегли?

28 май 2024, 08:16 часа • 6928 прочитания

Не разбирам какво значи политици да подпишат декларация със съгласие, че ако се наложи, лично ще воюват за България, както призова президентът. Предполагам, че има ред, по който хора отиват на фронта. Очевидно с това Румен Радев иска да каже, че политиците трябва да поемат удара. Радев очаква явно, че Русия ще ни удари. Това е един агресор. Това мнение изрази Георги Лозанов в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: "Не съм бягал от срещата с НАТО": Радев каза защо е в Швейцария, докато Алиансът е в София

По думите му реториката на Радев е обезпокоителна. „Той казва, че трябва разум. Западът да прояви разум, да спре да дава оръжия и да спечели Путин. Никога не се казва разум да прояви Путин, да се оттегли най-после, за да може да има мир“, коментира още той.

"От думите на президента Румен Радев вчера аз разбирам, че той очаква, че някой ще удари България. Единственият, който може да го направи, е Русия. Защото тя е един агресор, за когото не е ясно до къде ще спре. Изобщо има нещо много обезпокоително в риториката, към която се придържа Радев - и двете страни да проявят разум, да има мир", добави Лозанов.

Според Слави Василев Радев е професионален военен и съзнава колко сериозно е положението. „Ескалацията на напрежението е причината президентът на каже на политиците да внимават какво говорят, защото сериозните военни конфликти са започнали така“, смята той.

ОЩЕ: Главчев: Членството на България в НАТО е гаранциа за сигурност на българите

Според Лозанов руската мечка става стръвница – колкото повече се оставя да взима, толкова повече иска да взима.

По думите на Василев аргументът, че Русия няма да спре, може и да е така, но едва ли Путин не е на себе си , за да не осъзнава какви ще са последствията от това да влезе в конфликт с НАТО. „Война с НАТО е немислима“, заяви той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес