Зам.-министър, шеф на АПИ – Слави Трифонов и кръгът "Делта хил"

55934
Зам.-министър, шеф на АПИ – Слави Трифонов и кръгът "Делта хил"
Снимка: БГНЕС

Проверка доколко твърденията на отцепили се от "Има такъв народ" депутати, че лидерът им Слави Трифонов е свързан с т.нар. кръг "Делта хил", уреждащ по твърдения на отцепниците поръчки за "правилните фирми", направи Actualno.com в публикация на база документи.

Днес продължаваме да хвърляме светлина върху картината:

Председателят на Управителния съвет на АПИ Тодор Василев беше втори в листата на "Има такъв народ" в Пазарджик в първите за миналата година парламентарни избори. През април той стана за кратко депутат. Местните медии през цялото време негодуваха, че кандидатурата му е обвита в мистерия и не получават официална информация за него.

Той беше назначен от регионалния министър в оставка и вицепремиер Гроздан Караджов за председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", а допреди това е финансов директор на фирмата "ДЛВ" – собственост на Станислав Любомиров. Именно Любомиров е лицето на фирма "Делта хил".

Единствените медийни изяви на Тодор Василев преди да оглави АПИ са свързани с един столичен абсурд от май месец 2020 година. Тогава в центъра на София – на ключовия бул. "Дондуков" буквално бликна разтопен асфалт, а преминаването на пешеходци изключително много се затрудни. Ставаше въпрос за отсечката между моста "Чавдар" и ул. "Кракра", като новоремонтираната "Кракра" беше почти съсипана.

Изпълнител на обекта беше фирмата "ДЛВ“" а Тодор Василев обясни, че ремонтът, правен преди повече от 8 месеца, е извършван през нощта с цел да не се затруднява движението. "Възможно е да е поставен повече материал и поради по-хладното време той може да е стегнал преди да е нанесено каменното брашно", посочи още той. Според него процедурата, като стъпки, е напълно спазена и са поставени всички необходими материали.

Още един факт

Преди да бъде назначен в регионалното министерство (МРРБ), зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев е адвокат на повечето фирми на Станислав Любомиров. Той има пълномощно от Любомиров да представлява няколко негови дружества пред Агенцията по вписвания  - Търговски регистър.

Както Actualno.com писа, през март фирмата "Делта хил" на Любомиров продава на "Седем-Осми" (акционерно дружество, чийто собственик и представител е Слави Трифонов – бел. ред.) терен от 7 парцела в пернишкото село Кладница. Общата им площ е 6446 кв. м. Две години е четири месеца по-късно нов собственик на тези имоти става фирма "Портос С 2016". То е притежание до онзи момент на "Седем-Осми". Правоприемник на "Портос С 2016" става фирма "Инмат" – еднолична собственост на Станислав Любомиров.

Слави Трифонов и Станислав Любомиров за известен период са съседи в селището "Делта хил" до Кладница.

Зам.-министърът Явор Пенчев също притежава имоти в "Делта хил" - Кладница, сочи справка в Имотния регистър. Последната му придобивка там е от юни месец миналата година. Тогава Пенчев се е сдобил със 780 квадрата в местността Дровица на с. Кладница. Вписаният официално материален интерес е 2500 лева. Тоест, за 3,20 лв. на квадрат от поземления имот.

Преди това, през 2011 г. той е купил урегулиран поземлен имот с площ от 908 квадрата за 5000 лева (по 5,50 лв./кв). Не само е купувал, Пенчев е продавал имоти в селото.

 

След като става зам.-министър, ресорът му е "Координация, наблюдение и контрол на Агенция "Пътна инфраструктура", ГД "ГРАО", както и на ресорните дирекции, отговарящи за геозащита и благоустройствени дейности, технически правила и норми, жилищна политика. От дружествата в патримониума на МРРБ под негово наблюдение пряко е с предимство "Автомагистрали".

Припомняме, че "ДЛВ" има подписани 11 подизпълнителски договора с "Автомагистрали" на обща стойност 61,2 млн. лв. Тя е на трето място по обща стойност на контрактите, превъзложени от държавното дружество. То пък получи поръчките чрез инхаус процедури от АПИ за над 3 милиарда лева.

"ДЛВ" е и фирмата, дадена като абсурден пример в комисията по ревизия, ръководена от Мая Манолова преди сегашното управление. Става въпрос за прословутия обект № 66 "Трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно на републикански път III-141, Кула-Грамада-Срацимирово-(о.п. ВидинДимово), в участъка от км 1+360 до км 1+400". Предпроектните проучвания за това свлачище са за 7 милиона лева, а се оказало впоследствие, че реалната стойност на укрепителните работи е около 380 000 лева. Авансът, обаче, който е даден на фирмата, е въз основа на голямата сума. Справка в доклада на Сметната палата сочи, че платеният за него аванс е 3 254 160 лв. Тоест, колкото няколко такива свлачища.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика