Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави сладко от кайсии по класическа рецепта?

11 юни 2024, 17:44 часа

Сладкото от кайсии за зимата може да се приготви по проста, класическа рецепта - добавете захар към плодовете и гответе наведнъж. Но дори и в този случай конфитюрът се оказва толкова красив, че е невъзможно да му устоите.

Трудност за приготвяне: средна

Калории: 73,67 kcal/порция

Готвене: 1 час 15 минути

Какви продукти са ви необходими за конфитюра от кайсии:

·         1 кг кайсии

·         1 кг захар

·         180 мл вода

Етап 1

За да приготвите сладко от кайсии за зимата, сортирайте плодовете, отстранете развалените, твърде меките или твърде твърдите. Поставете кайсиите в купа със студена вода и оставете за 5 минути. След това изплакнете и поставете в гевгир. Прехвърлете кайсиите върху кърпа и оставете да изсъхнат напълно.

Знаете ли тънката разлика между конфитюр и сладко?

Стъпка 2

Разрежете кайсиите на две и отстранете костилките. Сега претеглете плодовете и отмерете необходимото количество. Кайсиите се поставят в купа за сладко или широка тенджера, засипват се със захар и се оставят за 12 часа, докато кайсиите пуснат сока си.

Стъпка 3

Налейте вода в кайсиите, разбъркайте и поставете на умерен огън. Разбърква се внимателно с дървена лъжица, за да се загрее захарта равномерно и да не загори.

Стъпка 4

Когато цялата захар се разтвори, сложете сиропа да заври. Котлонът се намалява леко - сиропът не трябва да ври много. Започнете да обезмаслявате, в противен случай няма да получите бистър сироп.

Стъпка 5

Варете сладкото на тих огън, като разбърквате от време на време, за 45-50 минути. Проверете готовността на сладкото: капнете капка сироп върху чинийката, оставете за 1 минута и след това завъртете чинийката в различни посоки. Ако сладкото е готово, капката няма да се разтече.

Стъпка 6

Махнете сладкото от котлона, покрийте с кърпа или марля и охладете напълно. Прехвърлете охладеното сладко в чисти и сухи буркани и затворете с капачки. Да се ​​съхранява на стайна температура.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ

За да направите сладко от кайсии за зимата, изберете широка купа, така че плодовете и захарта да заемат не повече от половината обем. Не трябва да варите повече от 2 кг кайсии наведнъж, дори и в много голям съд - такова сладко се готви по-дълго и плодовете могат да се сварят неравномерно.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Конфитюрът от кайсии за зимата може да бъде покрит както с метални, така и с пластмасови капачки. Ако използвате пластмасови, поставете пергаментов кръг под капачката.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес