Кой е най-удачният момент за добавяне на олио в боба?

17840
Кой е най-удачният момент за добавяне на олио в боба?
Снимка: Istock

Подправките и мазнината са ключова съставка от всяко ястие. Помните ли как едно време нашите баби казваха, че има ли олио и от камъни ще приготвят манджа? Днес съвременната домакиня експериментира със зехтин, мазнина от тиквени семки и други ядки и култури и далеч не само слънчогледовото олио се използва за приготвяне на кулинарни шедьоври.

Всяка от тях има своите характеристики, ползи, вкусови качества, подходяща е за определени ястия и всяка от тях е най-удачно да се прибави в точно определен момент. Някои традиционни за родната трапеза ястия стават особено вкусни, ако знаете кога точно е ред на мазнината и подправките. Например бобът. Моментът на добавяне на олио в боба е толкова важен, че е напълно възможно неточният да промени вкуса на това традиционно ястие и то в неблагоприятна посока. Малко домакини знаят кога е най-подходящият момент за добавяне на олио в боба и вие ще имате късмета да сте от тях.

С тези тънкости за готвене на боб чорба, няма да пробвате друга рецепта

Олио в боба – кога да добавим мазнината и коя е най-удачната?

Боб с масълце звучи вкусно и наистина ароматът не може да се сравни с нищо друго. Особено ако го запържите с лука. Повечето домакини обаче приготвят бобеца с олио, като най-често се използва традиционното слънчогледово масло. Може да експериментирате и да откриете вашата формула за успеха в кухнята, който ще накара всички да си оближат пръстите, но може и просто да ни се доверите и да използвате традиционното слънчогледово олио. Нека е с добро  качество, от ключово значение е за крайния резултат и за това какво ще поднесете в чиниите на масата.

Важно е не само качеството на олиото, но и количеството. Не прекалявайте, бобът не е мазна манджа и не се нуждае от много олио. Достатъчни са около 20 мл. за цяла тенджера с боб или за голямото гърне, ако го приготвяте по стара рецепта и по стара традиция.

Идва реда да обсъдим и момента, в който следва да добавим мазнината. От избора на момент зависят както текстурата, така и мекотата на зърната, вкусът и ароматът. Олио в боба не се сипва в самото начало. Правилно е да подправите с мазнината едва когато водата, в която варите това вкусно изкушение за сетивата, започне да кипи. Това е информация, позната на малко домакини, поради което най-често прибавят олио или в самото начало, или  в края. А това води до загуба на аромат и вкус. Ако добавите олио в момента преди кипене, ще се насладите на две ползи – по-малко пяна и минимум залепнали на дъното на съда бобени зърна.

Имате всички тайни пред вас, остава да си изберете рецепта по вкуса ви, да запретнете ръкави и да се насладите на резултат, достоен за многозвездни ресторанти и в същия момент неангажиращ.

Тънкости при готвенето на боб

Ползи от консумацията на боб

Отлично разбрахме кога да добавим олиото, за да има осезаемо подобрение на вкуса, но защо точно боб сме избрали? Защото бобът е бил традиционен за трапезата ни и най-вече защото е не само вкусен, но и полезен.

Сред ползите от това ястие са:

  • Фасулът е чудесен източник на фибри.
  • Осигурява ползи за сърцето и съдовете.
  • Чудесна храна за профилактика на високия холестерол и хипертонията е.
  • Предпазва от развитие на храносмилателни заболявания.
  • Щедър източник на протеини.
  • Редовната консумация на боб може да помогне за поддържане на нормално тегло и тънка талия и така да ви предпази от редица заболявания, свързани с наднорменото тегло. Фибрите  създават усещане за ситост, което позволява да се храните по-малко и на по-големи интервали, а малкото калории във фасула помагат да не надхвърляте дневния препоръчителен прием.
  • Фасулът е отличен избор за контрол на диабета. Помага за поддържане на нивата на кръвната захар в нормални граници, а това е от ключово значение за пациентите с диабет.
  • Фасулът е вкусен източник на калий. Калият е от ключово значение за здравословното състояние. Вашето тяло се нуждае от калий за работата на редица органи, тъкани и системи в тялото – сърцето, бъбреците, мускулите и нервите. Фасулът има около двойно повече количество калий от това, което ще получите при консумацията на един банан. Не забравяйте този факт, ако се нуждаете от минерала.

Да ви е сладко!

Статията има само информативен характер в частта ползи от консумацията на фасула и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com