Коя е най-добрата застройка за супа топчета?

39318
Коя е най-добрата застройка за супа топчета?
Снимка: iStock

Едва ли има нашенска трапеза, върху която все някога да не е сервирана супа топчета. Тя е традиционно българско ястие, използвано обикновено за първо блюдо в процеса на хранене. След като е сготвена, тя обикновено бива подложена на един по-специфичен процес, известен като „застройване“. Какво представлява той?

По принцип, застройките въобще за супа са четири разновидности: варена, студена, топла и яйчена. Необходимо е да имате предвид следното: застройването подобрява вкуса, но рязко намалява трайността на супата (не само на супата-топчета, а на която и да е супа!), затова тя трябва да се изконсумира най-много за два дни.

Конкретно, за супата-топчета обикновено се прилагат две основни застройки: яйчена с добавено кисело мляко и варена застройка.

Яйчена застройка с кисело мляко

За яйчената застройка с кисело мляко са нужни 2 яйца (може и само жълтъците) и 100 мл кисело мляко. Разбивате яйцата и млякото старателно до хомогенна маса. Докато супата се вари, гребвате половин черпак от нея и наливате бавно на тънка струйка в застройката, едновременно с това постоянно бъркате. Това се повтаря неколкократно. Така застройката претърпява процес на темпериране (изравняване на температурата), после отново на тънка струя се излива в супата, която се дръпва от котлона. Внимание: не се сипва застройка във вряща супа, защото се пресича!

Супа топчета по турски - ето каква е разликата

Варена застройка

Варената застройка се приготвя, като отново разбивате 100 мл кисело мляко с едно яйце – разликата от горната рецепта е в това, че успоредно с разбиването добавяте 1 с. л. брашно. Бъркате постоянно и едновременно супата се загрява върху котлона. Постепенно сместа се сгъстява; щом е достатъчно сгъстена по ваша преценка, я наливате бавно в супата. След като така застроената супа кипне в продължение на 1 минута, я дръпвате от котлона.

Рецепта за супа-топчета със застройка

Съставки: телешко-свинска кайма – 350 г, олио – 80 мл, яйца – 2 бр, кромид лук – 100 г, моркови – 2 бр, картофи средни – 3 бр, домат – 1 бр., чушка - , 1 бр., целина – 120 г, ориз – 80 г, магданоз – 1 вр., чер пипер – 1 ч. л., сол 25 г.

За застройката: брашно – 1 с. л. с връх, яйца – 2 бр., олио – 50 мл, кисело мляко – 150 мл.

Всички на масата ще останат шокирани колко е вкусна тази супа

Как се сготвя?

Прибавяте в каймата половината ориз, половината лук, скълцан на ситно, солта, едно яйце, наситнения магданоз, черния пипер. Размесвате добре всичко и го оставяте да престои 1 час. След това от така овкусената и обработена кайма оформяте малки топчета. Внимавайте да бъдат наистина малки (горе-долу колкото половин орех), защото по време на готвенето набъбват и увеличават своя размер.

След това настъргвате морковите и ги задушавате в тенджера с малко олио и вода. Към морковите добавяте целината, чушката и лука – всички нарязани на ситно. Щом зеленчуците омекнат, добавяте 1.5 л вода и изчаквате да заври. След още 5 минути пускате в кипящата вода топчетата и ги бъркате леко, колкото да не се слепват. Това прекъсва варенето на супата, но за сравнително кратко. Щом кипне отново, добавяте останалата половина ориз, след 12 минути и домата, също нарязан на ситно.

Супата топчета застройвате по вече посочения начин: разбивате до хомогенна смес киселото мляко и яйцето, сипвате 2 черпака от супата на тънка струя в застройката. После сместа изливате отново на тънка струя обратно в супата (не забравяйте: не се сипва във вряща супа, за да не се пресече!).

Сервирате супата-топчета в купички или дълбоки чинии, поръсена със скълцан магданоз и чер пипер!

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com