Леща по турски – ето каква е разликата в приготвянето

31908
Леща по турски – ето каква е разликата в приготвянето
Снимка: iStock

Лещата, тази бобова култура, която се използва за храна като ценен източник на белтъчини и която може да приготвите като селска супа, крем супа, яхния, на салата и дори като хляб, е сред най-полезните култури, които може да поднесете на трапезата. Традиционна е за страната ни, също като боба, а разнообразието от рецепти гарантира, че няма да се отегчите от нея и винаги ще предложите на семейството си различна наслада за сетивата, съдържаща именно леща.

Любопитен и странен е фактът, че боб може да си поръчате в редица заведения, докато лещата е по-малко популярна у нас, въпреки че не е по-малко вкусна, хранителна или полезна от боба. Вероятно причините за по-ниската консумация на леща в сравнение с боб са свързани с непознаването от страна на домакините на множеството рецепти, по които да приготвят лещата по уникален начин и разнообразието от възможни начини, по които да я поднесат.

Тъй като лещата като храна присъства в редица култури, то може да приготвите например леща по турски, за да разнообразите менюто и да избягате от традиционната леща яхния. А знаете ли как се прави леща по турски и какви са разликите между традиционната българска рецепта и тази на южната ни съседка?

Леща яхния с чубрица и чесън: Класическа рецепта

Леща по турски – как се приготвя?

Докато традиционната рецепта с леща у нас е за яхния или за селска супа с кафява леща, то в южната ни съседка оригиналната и традиционна рецепта с леща е за супа с червена леща, поднесена с препържен червен пипер или като крем супа. Турците традиционно приготвят както крем супа, така и чорба, но лещата, която избират, е винаги червена, докато у нас консумацията на червена леща не е толкова популярна, макар да се продава в търговската мрежа и да се промотира полезността ѝ за здравето като супер храна.  

В Турция естествено приготвят лещата и на яхния, но пак предпочитат червената леща независимо от рецептата за ястието. Вижте как да разнообразите менюто си с червена леща по турски, приготвена като супа, за да се възползвате максимално от благотворното въздействие на червената леща за здравето.

Необходими съставки за леща по турски

За да приготвите леща по автентична ориенталска рецепта, са ви нужни:

  • леща, разбира се, задължително червена – чаена чаша като количество,
  • по 1-2 броя от следните зеленчуци – морков, домат, лук и картоф, като забележете –картофът задължително присъства в рецептите за леща по турски, докато в традиционните родни рецепти се среща рядко,
  • 2 скилидки чесън,
  • подправки – олио, сол, пипер, мента, като ментата е подправка, която също не се среща в традиционните рецепти у нас. Тук слагаме чубрица или джоджен.

По тази рецепта се приготвя най-вкусната леща

За да приготвите лещата по традиционна рецепта на южната ни съседка, спазвайте следните стъпки:

1.   Запържете лука.

2.   Нарежете зеленчуците ситничко и ги добавете към лука.

3.   Нарежете чесъна и го добавете в съда заедно с червения пипер. Не пропускайте да бъркате добре, след като добавите всяка съставка.

4.   След като съставките се запържат, добавете лещата, доматено пюре, вода, като горещо ви съветваме да е топла, и оставете да се сготви турската супа от леща.

5.   Когато е готова, пасирайте, върнете на котлона и подправете, оставяйки я 5 минути с подправките да поври.

Любопитен момент е и поднасянето на тази леща по турски, като то също се отличава от начина, по който сервираме леща у нас. И при турската, и при българската рецепта лещата се поднася гореща, но в южната ни съседка запържват червен пипер в олио в тиган на котлона и заливат супата в купата, преди да я поднесат.

Както виждате рецептата е лесна, няма редки съставки или стъпки, които да ви затруднят, и без проблем може да разнообразите менюто си с червена леща по турски. А ако се колебаете защо да опитате тази рецепта и червената леща като цяло, вижте и ползите от консумацията ѝ.

Ползи от консумацията на червена леща

  1. Червената леща е отличен заместител на месото за вегани и вегетарианци.
  2. Изключително богата е на витамини от група В.
  3. Смятана е за суперхрана, поради щедрото си съдържание на витамини и минерали, фибри и протеини.
  4. Съдържа ценни количества фолиева киселина, която е важна за бременните дами, тъй като подпомага здравословно развитие на мозъка на плода, предотвратява вродени дефекти като спина бифида и редуцира риска от преждевременно раждане.
  5. Лещата доставя  енергия и помага за контрол на теглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Вкусен тутманик от тефтера на баба

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com