Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

28159
Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна
Снимка: iStock

Не сме сигурни дали дългите пости, стремежът да се приготвят по-скромни и изгодни ястия, или нещо друго, за което не предполагаме, стои в основата на множество на пръв поглед простички, но изключително вкусни рецепти по манастирски – постни, с продукти, които може да откриете в градината си или в гората, но сме сигурни, че трябва да опитате поне част от тях, тъй като вкусът им е несравним дори с най-сочната скара и чеверме, без да съдържат месо или засукани съставки.

Вероятно нуждата от ястия, които да отговарят на строгия пост, е допринесла за множеството рецепти по манастирски – боб, ориз, леща, гювеч, гъбена чорба по манастирски и др. Богатството от зеленчукови и достъпни постни супи и яхнии е толкова голямо, че със сигурност ще откриете и нещо за своята трапеза по време на настоящите строги Великденски пости.

Ние избрахме да си сготвим прословутата и известна в цялата страна гъбена чорба по манастирски, но препоръчваме да не се ограничавате до нея и да се насладите на повече вкусни и ароматни рецепти с история, носещи духа на вярата и частичка от живота зад манастирските стени.

Боб чорба по турски – ето разликата с нашата

Гъбена чорба по манастирски – автентична традиция или рекламен трик?

Въпреки че много от ястията „по манастирски“ имат стара история, свързана с храмовете на вярата, някои наименования възникват в светския свят след 1965 година и появата им е свързана с развитието на туризма и идеята за създаване на търговски марки.

Такива са емблематичните за родната кухня „Шопска салата“, „Кавърма по радомирски“, „Боб чорба по манастирски“ и други. Липсва лесно достъпна информация за произхода на името „гъбена чорба по манастирски“, но вкусът ѝ е толкова завладяващ, продуктите – достъпни, а приготвянето – лесно, че можем да преглътнем този факт и да сложим престилките без повече въпроси по темата.

Гъбена чорба по манастирски – необходими съставки

Освен разнообразието от гъби – манатарки, пачи крак – сушени, пресни и замразени, общо не по-малко от 400-500 грама, за да приготвите ароматната гъбена чорба по манастирски, ще са ви нужни още вкусни зеленчуци:

  • домати – 2 бр.,
  • целина – 2 бр.,
  • моркови – 2 бр.,
  • глава лук,
  • 3-4 супени лъжички ориз,
  • подправки – черен пипер, магданоз, естрагон и разбира се сол на вкус.

Супа и чорба - знаете ли каква е разликата?

Гъбена чорба по манастирски – начин на приготвяне

Чорбата се приготвя лесно и бързо. Следвайте стъпките и ще се справите повече от великолепно.

1.       Почистете, измийте и нарежете на ситно лука, целината и моркова. Тези зеленчуци имат нужда от повечко време, за да се сварят, поради което първи ги поставяме в тенджерата с врящата вода на котлона.

2.       10-15 минути по-късно, когато зеленчуците омекнат, се добавят микс от гъби и сушените гъбки. Дори да имате достатъчно количество пресни или замразени гъби, не пропускайте да сложите и поне няколко сушени. Те са толкова ароматни, че 2-3 са достатъчни, за да завладеят сетивата ви и да придадат на тази гъбена чорба по манастирски различен вкус – наситен и запомнящ се, плътен и богат.

3.       Почистете и измийте ориза, като се стремите да го изплакнете многократно, за да отмиете нишестето, виновно за слепването на оризовите зрънца.

4.       Десетина минутки след гъбите мястото си в съда на котлона намират доматите – рендосани, а може направо да използвате и доматено пюре, и оризът. Супата се оставя да ври на по-бавен огън, докато оризът стане готов, като внимавате да не загори и разбърквате периодично.

5.       Накрая – няколко минути, преди да свалите тази ароматна гъбена чорба по  манастирски от котлона, се добавят подправките, с които да поври поне 2-3 минути, за да изпуснат аромата си и да вкусят супата ви. В някои краища на страната добавят само солта, като магданозът и естрагонът използват за поръсване непосредствено, преди да поднесат супата на трапезата.

6.       Ако не са пости или ако вие не ги спазвате, имайте предвид, че чашка сметана, добавена към супата, я прави копринено нежна и добавя много вкус и аромат към купата ви.

Рецептите за гъбена чорба са безброй – по турски, по италиански и т.н., че може да се изгубите в морето от тях, така че препоръчваме да се доверите на рецептата ни за гъбена чорба по манастирски и да не експериментирате с нея. Тя е съвършена именно така – приготвена по рецептата, която ви представихме.

Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как да си направим желе от ягоди

Рецепта за перфектния козунак без месене и мая

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим желе от ягоди
Как да си направим желе от ягоди

Желето от ягоди е вкусен и освежаващ десерт, на който може да се насладите в различни форми - на торта, с палачинки или дори просто директно от буркана....