Пържете патладжаните, без да поемат олио – ето тайната

49316
Пържете патладжаните, без да поемат олио – ето тайната
Снимка: iStock/Guliver

Патладжанът, отглеждан в Азия от древността, в Европа от около 1500-та година, първоначално считан за отровен, бързо се превръща в един от най-консумираните плодове по света (да, подобно на домата, той е плод, а не зеленчук). Патладжанът е част и от родната кухня и незаменима съставка за любимото ни кьопоолу. Сезонът за прибиране на реколтата, що се отнася за повечето сортове, е през август, септември и дори през по-късните месеци – до падане на първата слана, което ще рече, че е време да поднесете патладжани на трапезата си и да се насладите на ползите от консумацията им и на вкусовите им качества.

Освен в кьопоолуто, може да се насладите на патладжана, наричан още син домат, в редица ястия - тюрлю гювеч, френския рататуй, левантинската мусака и много южноазиатски ястия. В България най-често го предпочитаме и консумираме пържен. За да е максимално вкусен пърженият патладжан, а  и за да е полезен за здравето и фигурата, за да може да го хапвате без притеснения за талията си и за нивата на лошия холестерол в кръвта, той следва да е отцеден от мазнината, в която е пържен. Още по-добре, ако съумеете да пържите патладжаните, без да поемат олио. Кулинарните майстори повдигат завесата към тайните на приготвянето на пържени патладжани, които не попиват мазнината като гъба, и ви разкриват как да пържете патладжаните, без да поемат цялото олио или друга мазнина, необходима за пърженето им.

Пържете патладжаните, без да поемат олио – тайната е разгадана

Един от недостатъците на патладжаните е, че попиват всяка капка мазнина, до която се докоснат. Това е особено неприятно  не само защото консумирането на твърде мазни храни не е здравословно, но и защото единици харесват мазнината от приготвените патладжани да се стича по брадичката им. И макар да ви се струва невъзможно да замените мазните патладжани с хрупкави такива и да не позволите на зеленчука да попие със своята пореста структура цялата мазнина, която сипете в тигана, има решение за този проблем. И то не едно. Ето как да пържите патладжаните,без да поемат олио.

- Не използвайте мазнина в тигана

Не, не става въпрос да готвите без мазнина или да пържете без нея, а да не я наливате в самия тиган. Снабдете се с кухненска четка за намасляване и намажете с малко олио не тигана или съда, който ще използвате за пържене, а самите нарязани на парчета патладжани. Кулинарните майстори дори съветват домакините да намажат първо само едната страна, която ще е към котлона и ще се пържи, и едва когато е готова и преди да бъде обърнат патладжана, да се намаже и другата. Така вкусните сини домати поемат в пъти по-малко мазнина – просто няма такава, вие контролирате количеството с четка и директно намасляване в минимални количества.

- Помощ от микровълновата фурна

Как ли път този иначе изключително полезен кухненски уред може да ни спаси от плуващи в мазнина патладжани след пържене? Предварителното готвене на плода в микровълнова фурна за около пет минути помага за свиването на гъбестата структура – онази, която пие мазнината от тигана, с което ще попречите на абсорбирането на толкова много масло или олио по време на пържене.

- Млякото като решение на проблема

Накиснете почистените и нарязани патладжани, приготвени за пържене, в прясно мляко. Тайната е простичка – патладжанът, за който казахме, че има пореста структура и пие като гъба, ще изпие млякото, то ще заеме кухините в месестата му част и няма да има къде да попие мазнината от тигана. Хитро, нали? А е  и вкусно, като и здравословно да приготвите патладжаните по този начин.

- Доброто старо осоляване

Осоляваме почистените и нарязани патладжани, за да извлечем горчивината им -

трик, който масово домакините познават и прилагат. Отделете време за него и не го пропускайте. Солта помага не само за премахване на горчивите нотки. Осоленият патладжан попива много по-малко олио по време на пържене, което  чудесна новина – с едно простичко решение като солта постигате два резултата и се радвате на вкусна храна на масата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com