Стъпка по стъпка: Как да консервирате тиквички в буркани

36427
Стъпка по стъпка: Как да консервирате тиквички в буркани
Снимка: iStock

Тиквичката – любим летен зеленчук на хиляди хора! Обикновено се бере в края на пролетта и началото на лятото, защото в противен случай става доста месест и със семки. Има обаче хитър начин да запазите вкуса на любимите тиквички през цялата година.

Кой е най-безопасният начин за консервиране на тиквички?

Консервирането на водна баня използва висока температура и вряща вода за консервиране на храни. Консервите под налягане са най-безопасни за храни с ниско съдържание на киселини, като зеленчуци и тиквички, и могат да спрат разпространението на бактерии.

Още: Как да консервирате лозови листа в буркани, така че да останат крехки и свежи

Как да консервирате тиквички в буркани

Дори ако за първи път консервирате тиквички, ще откриете, че това е сравнително лесен процес и такъв, който позволява забавни рецепти.

1. Стерилизирайте вашите буркани

Измийте бурканите в съдомиялна машина или ги стерилизирайте с гореща вода и сапун. Оставете ги да изсъхнат напълно, след това поставете отворените буркани за консервиране във фурната при по-ниска температура, докато правите останалите стъпки.

Още: Зеленчуците, които може да засадите до тиквичките

2. Пригответе тиквичките

След като почистите бурканите, ще имате нужда само около 30 минути време за подготовка. Измийте тиквичките, като ги изплакнете с вода в мивката, или използвайте четка за зеленчуци, за да ги почистите допълнително.

След това сложете голяма тенджера с вода да заври. Добра идея е да бланширате тиквичките, като ги поставите във вряща вода за две минути, за да запазите вкуса. Отцедете в гевгир, изплакнете със студена вода, след което поставете зеленчуците върху дъска за рязане.

Още: Направете това и ще приберете по-рано реколтата на тиквичките

3. Нарежете тиквичките

Можете да нарежете тиквичките на филийки, на кубчета, на ситно или на лентички. Каквато и да е формата, нарежете тиквичките си на еднакви парчета, така че да се мариноват еднакво и едновременно.

4. Овкусете тиквичките си

Внимателно извадете горещите буркани от фурната, като ги оставите да изстинат. След това поставете тиквичките в голяма купа и добавете съставки за овкусяване. Това може да включва бял оцет, лимонов сок, копър, чесън, синапено семе или консервирана сол. Смесете в купата, за да покриете равномерно вашите тиквички.

5. Напълнете бурканите си

Напълнете овкусените тиквички в бурканите и ги залейте с вряща вода, оставяйки няколко сантиметра свободно пространство в горната част на всеки буркан. Отстранете въздушните мехурчета, така че вашите мариновани тиквички да останат свежи, като почуквате буркана по плота. Затворете с капачки.

6. Обработете бурканите

Времето за обработка ще зависи от размера на бурканите - за голям буркан от 400-500мл, а за литър - час и половина. След като времето изтече, оставете бурканите на стайна температура, за да се изравнят до неутрално налягане. Оставете бурканите да изстинат върху кърпа, която може да улови евентуално разлети петна от недобре затворени буркани.

7. Съхранявайте и се наслаждавайте на тиквичките

Съхранявайте своите консервивани тиквички на стайна температура, а след отваряне - в хладилник. Те могат да издържат цяла година, така че спокойно ги включвайте в различни рецепти. Ако забележите бели остатъци върху горния слой, това е резултат от процеса на консервиране и няма нищо притеснително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Ароматна яхния с доматен сос и кюфтенца

Как се прави винен оцет от вкиснато вино

БОБ яхния с много ароматни подправки: Опитайте още днес

Как да си приготвим концентриран сироп от малини

Запеканка с кайма и спанак: Вкусна рецепта

Панировка с бира - ето как се прави правилно

Икономични бухтички с 1 яйце – по-вкусни не сте яли

Как се приготвя традиционното сладко от малини

Колко време се вари компот от дренки

Как да си приготвим божествен нектар от праскови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com