Най-важните новини за деня: 22 март 2024 г.

3575
Най-важните новини за деня: 22 март 2024 г.
Снимка: Getty images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 март 2024 г.

РУСИЯ УДАРИ ПО ВЕЦ "ДНЕПЪР", ИМА ДАННИ ЗА ОБСТРЕЛ НА АЕЦ "ЗАПОРОЖИЕ" (ВИДЕО)

Вече има първи потвърждения - ВЕЦ "Днепър", при град Днипро (Днепропетровск) в Украйна, е бил мишена на мащабната руска ракетна атака, която стана факт тази нощ и беше предшествана и от атака с дронове. Първите кадри не дават абсолютна яснота дали язовирната стена е скъсана - сякаш не е и пораженията са в най-горната част, където е пътят, тепърва обаче ситуацията ще се изяснява. Изглежда е ударен тролейбус - въпросът е дали е бил празен или в него са пътували работници за първата дневна смяна във ВЕЦ-а: Нова руска ракетна атака: Ракети "Кинжал" пак са изстреляни по Украйна (ВИДЕО)

СТРЕЛБА И ПОЖАР: ЗАГИНАЛИ И РАНЕНИ В НАЙ-ИЗВЕСТНАТА КОНЦЕРТНА ЗАЛА В МОСКВА (ВИДЕО)

Може би най-известната концертна зала в Москва "Крокус Сити Хол" стана арена на масова стрелба. Това съобщават един куп руски телеграм канали, вече излизат и много видеа от случилото се.

ИСЛЯМИСТИ ЛИ СА НАПАДАТЕЛИТЕ В МОСКВА? ФСБ ПОТВЪРДИ, НО ПОСЛЕ ЗАМАЗА НЕЩАТА

Източник от телеграм канала ВЧК-ОГПУ твърди, че жители от Ингушетия са били обявени за издирване по подозрение за участие в нападението срещу "Крокус Сити Хол", което се случи по-рано днес (22 март). Минути след като информацията бе качена в канала, който е свързван с ФСБ, тя бе изтрита. В изтритата публикация бяха качени снимки на трима мъже и имената им, за които се твърдеше, че са част от нападателите и са именно от Инушетия.

УДАВЕН РУСКИ БТР: МОМЕНТНАТА КАРТИНА НА ФРОНТА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Русия най-вероятно ще продължава да оказва с всичка сила натиск по украинските (защитни) позиции на целия фронт, докато не дойде по-значима западна военна помощ – с надежда за по-голям пробив. Такава оценка дава в своя днешен обзор американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ГОЛЯМА МОБИЛИЗАЦИЯ В РУСИЯ ЗА АТАКА НА ХАРКОВ: РУСКА МЕДИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА (ВИДЕО)

Руското военно министерство планира масово набор в руската армия плюс скрита мобилизация, за да може да атакува и обкръжи втория най-голям град в Украйна – Харков. Това твърди руското издание "Верстка", което се позовава на свои източници от руски държавни служби и то петима.

ЕС РЕШИ: ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ЗАПОРИРАНОТО РУСКО ИМУЩЕСТВО ДА ОТИДАТ В ПОЛЗА НА КИЕВ

Европейският съвет одобри предложението на ЕК печалбите от запорираното в ЕС руско имущество заради войната в Украйна да бъдат използвани в полза на украинската страна. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

"ТУРСКИ ПОТОК" В БЪЛГАРИЯ: СЛЕПИ СЛУЖБИ, НАРУШЕНИ ЗАКОНИ И УНИЩОЖЕНА АРХЕОЛОГИЯ (ВИДЕО)

"Опитите да се представи „Турски поток“ като инициатива на българската страна, са нелепи, това е стратегически замисъл на Русия. Той никога не е бил одобрен от ЕС – това беше една легенда. Проектът, който предшестваше „Турски поток“, беше приоритетен за ЕС, но само две години. Еврокомисар каза, че „Турски поток“ не е проект на ЕС и българското правителство ще го реализира на свой риск и със свои средства". Това заяви на пресконференция в БТА на 22 март бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

“ОТГОВОРИТЕ“: С ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ, ИЛИЯН ВАСИЛЕВ И ИВО ВЕЦЕВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: Правителство или избори – до какво ще доведат разправиите в некоалицията ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ. Разговор с политолога и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

ДЕНКОВ: АКО СЕ ГЛАСУВА САМО МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЗА ПРЕМИЕР, ГЕРБ ЩЕ ИЗНАСИЛЯТ КОНСТИТУЦИЯТА

Премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да се откажат от идеята си в Народното събрание да се гласува само предложение Мария Габриел да стане министър-председател - без да се гласува състав на Министерски съвет.

НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ОТТЕГЛИ, НИТО ВАСИЛЕВ, НИТО ГАБРИЕЛ: ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Никой няма да се оттегли, нито Асен Василев, нито Мария Габриел. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ИЗБОРИ: ACTUALNO.COM СЪБРА ВАШИТЕ МНЕНИЯ (ВИДЕО)

Ще има ли правителство или ще ходим на избори? Това се превърна в основен въпрос у нас в последните две седмици.

ТАЕН СВИДЕТЕЛ ОТ "ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА": НАД 10 ПЪТИ СЪМ ВИЖДАЛ БОРИСЛАВ САРАФОВ В РЕСТОРАНТА

За чести посещения на Борислав Сарафов и други висши магистрати при Петьо Петров - Еврото дава сведения в показанията си от 31 май 2023 г. още един анонимен свидетел по разследването, светкавично образувано на 29 май 2023 г. в Софийска районна прокуратура (СРП), съобщава Антикорупционният фонд (АКФ).

ЧИСТО НОВА КОРУПЦИОННА ПРАКТИКА ЗА МНОГО ПАРИ В АПИ: СИГНАЛИ

Корупционна практика, каквато досега не беше съществувала, цъфна в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). При сключени нови договори поддържането на държавните пътища се възлага на предишните изпълнители, защото техните цени са били по-високи. Става въпрос за милиони и ръководството на АПИ е знаело за това. Това се твърди в сигнали, подадени от два консорциума, до комисията по регионална политика в Народното събрание и до регионалния министър.

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ЗА ТЕРЗИЕВ И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ: ЕТО КОЛКО ЩЕ ВЗИМАТ

Заплатите на кмета на София Васил Терзиев и общинските съветници ще скочат четири пъти. Това става ясно от доклад, внесен от почти всички политически сили без ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com