Най-важното за деня, 18 юли 2023 г.

4356
Най-важното за деня, 18 юли 2023 г.
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 юли.

ПРОКУРОРЪТ ПО "БАРСЕЛОНАГЕЙТ" С ТЕЖКИ НАРУШЕНИЯ, ПО 2-3 МЕСЕЦА ДЕЛОТО Е БИЛО НА ПАУЗА

Прокурорът по "Барселонагейт" - С.Х. от Софийска градска прокуратура, е допуснал тежки дисциплинарни нарушения в работата си по делото. Това установи проверката на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления на лица с имунитет.

"ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" ВИДЯ КАПАНИ В ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ДПС ЗА КОНСТИТУЦИЯТА (ВИДЕО)

В проекта на ДПС има добри неща, но има и капани, които е добре да се видят. Това коментира Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". 

АКО ИСКАТЕ СИ ХОДЕТЕ: ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИ МЕДИЦИ ОТ "МАЙЧИН ДОМ" (ВИДЕО)

"Както искате – ако искате си ходете". Така здравният министър проф. Христо Хинков отговори на възмутени от ръководството на "Майчин дом" работещи в болницата – лекари и медици. Той го направи, след като беше спрян за разговор "на крак" по проблемите с лечебното заведение и в течение на разговора един от медиците постави въпроса тогава да си ходят ли.

НОВ ГРАФИК ЗА ИЗПИТИ И ВАКАНЦИИ СЕ ГОТВИ ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Промени, засягащи провеждането на изпитите през следващата учебна година предлагат от Министерството на образованието. Това обяви на брифинг ресорният министър Галин Цоков.

НАСТИМИР АНАНИЕВ КАЗА КАКВИ ПРОМЕНИ СЕ ПРЕДВИЖДАТ СРЕЩУ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

Корупцията убива. Трябва да спрем корупцията, но трябва да има и законодателство и правила. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев в ефира на Нова телевизия относно промените в Закона за движението по пътищата, след като само за няколко дни двама човека загубиха живота си на пешеходни пътеки.

ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС РЕШИХА: ДИМИТЪР РАДЕВ ЩЕ Е НОВИЯТ СТАР УПРАВИТЕЛ НА БНБ

Димитър Радев ще продължи да е управител на Българската народна банка (БНБ). Това реши Народното събрание като подкрепи издигнатия от ГЕРБ за нов мандат кандидат.

ХАМПАРЦУМЯН: ГУВЕРНЬОРЪТ И ПОДУПРАВИТЕЛИТЕ НА БНБ СА ИНТЕРФЕЙСЪТ ЗА ЕВРОЗОНАТА

Личността на гуверньора и на подуправителите на Българската народна банка (БНБ) са много важни, които са интерфейсът за Еврозоната на ежедневна база, правила и регулации. Това заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян пред bTV относно днешният избор, който ще се проведе в Народното събрание за избор на нов управител на БНБ. 

КОЙ Е СТЕФАН СТАМБОЛОВ? АПОСТОЛ, ПОЕТ ИЛИ ДИКТАТОР? ГОВОРИ ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ (ВИДЕО)

На 15.07.1895 е извършено нападение срещу Стефан Стамболов. Съсечен с ятагани в центъра на София. Отрязани са ръцете му, получава множество фрактури по главата. На 18.07. 1895 г. той умира от раните си.

НАЙ-ЛОШОТО ЗА ПУТИН С КРИМСКИЯ МОСТ И РОЛЯТА НА ЕРДОГАН: ГОВОРИ ДИМИТЪР ГЪРДЕВ (ВИДЕО)

Доколкото разбираме, използвани са бойни дронове. Това не е толкова нарушило движението по Кримския мост, защото беше засегнато пътното платно за леки автомобили, но от медийна гледна точка е значителен удар. Кримският мост беше символът на анексията на Крим от Русия. Така накратко Димитър Гърдев, председател на комисията по външна политика на 46-тия парламент, дипломат и експерт по международни отношения и международна сигурност, прочете последствията от втория успешен удар срещу Кримския мост (Керченския мост) и ефекта им върху режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца Владимир Путин.

СЪС 100 000 ВОЙНИЦИ И 900 ТАНКА РУСИЯ ОПИТВА ДА ИЗНЕНАДА УКРАЙНА (ВИДЕО)

Ново развитие на войната в Украйна - Русия явно обръща все по-голямо внимание на североизточната част на Украйна и струпва все повече военни части и техника в посока към Купянск и Лиман. Двата града бяха освободени от украинската армия през септември, 2022 година.

НОВИ СЪОБЩЕНИЯ, ЧЕ "НАЙ-СТРАШНИЯТ ТАНК" НА РУСИЯ ВЛИЗА В БОЯ - НЕ Е ЯСНО ОТКОГА И С КАКВИ БРОЙКИ (ВИДЕО)

 

Могат ли руските танкове Т-14 Армата наистина да бъдат сериозно предизвикателство за Въоръжените сили? Този въпрос анализира колумнистът Крис Озбърн в статия за 19FortyFive. Според него тези модерни бронирани средства са оборудвани с оръжия, способни да нанесат тежки удара на всяка вражеска техника.

СЕКРЕТНИ ДАННИ ОТ САЩ ИЗТЕКОХА ПО НЕЛЕП НАЧИН, МОЖЕ ДА ПОПАДНАТ В РУСИЯ

 

След "Пентагонлийкс" САЩ са изправени пред нов теч на секретни документи. Стотици хиляди имейли от американската армия, включително такива, съдържащи поверителна информация за служители, са били погрешно изпратени в африканската държава Мали поради печатна грешка в домейна, пише Financial Times.

МОЖЕ ЛИ ТУРЦИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА Е БАЛАНСЬОР МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА?

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, разбира се, беше един от най-непредвидимите участници в неотдавнашната среща на върха на НАТО във Вилнюс. Още преди пътуването си лидерите на военния Алианс призоваха Ердоган да смекчи позицията си и да се съгласи с влизането на Швеция в НАТО. В навечерието на отпътуването си за Вилнюс турският президент заяви, че няма да го направи, освен ако Анкара не получи нещо осезаемо в замяна и подчерта, че Турция очаква да се ускори процеса на присъединяването ѝ към Европейския съюз. До края на деня обаче ситуацията се промени и дойде новината, че Анкара е съгласна с влизането на Швеция в Северноатлантическия алианс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Старт на летния сезон за 2024 г. - не се очакват туристи от Русия, Украйна и Молдова

Ваня Григорова: Повсеместна е тревогата на хората от поскъпването на тока

В Европейския месец на многообразието Kaufland България получи наградата за Diversity & Inclusion

Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Времето утре - 18 май 2024 г.

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“ (СНИМКИ)

Над половината българи нито се интересуват от театър и кино, нито ходят в библиотеки

НСО призова да не се правят спекулации около катастрофата с Кирил Петков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество