Новините: Най-важното за деня, 11 май

5626
Новините: Най-важното за деня, 11 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.

ПОСЛАНИК ПОИСКА В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗУЧАВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК

Посланикът на Турция у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и за българите. Това щяло да гарантира още по-големи инвестиции в България от съседката ни. "Разчитаме на българските власти за по-интензивно изучаване на турски език, готови сме да помогнем в тази насока", заяви Улусой по време на събитие в Кърджали.

ПОСЛАНИКЪТ НА ТУРЦИЯ У НАС ЩЕ ОБЯСНЯВА ПРЕД МВнР ИЗКАЗВАНЕТО СИ ЗА ЧАСОВЕ ПО ТУРСКИ ЕЗИК

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в МВнР в понеделник (13.05.19 г.), за да даде обяснение за думите си от днес.

ТУРСКИЯТ ПОСЛАНИК ДА НАПУСНЕ СТРАНАТА НИ, ИСКАТ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ

Изказването на турския посланик у нас, относно препоръка в българските училища да се въведе задължително изучаване на турски език предизвика редица недоволни реакции, от страна на различните политически лидери.

СМЕТКАТА ЗА ДАЛАВЕРИТЕ С КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕНА ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ

Причината е компрометираната Методика за налагане на санкции след плащане по проекти по ПРСР 2007-2013 г. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил нормативния акт като нищожен през декември миналата година. Най-вероятно решение в същия смисъл ще бъде взето и от петчленен състав на ВАС. Делото е насрочено за средата на май.

ПРИМЕР ЗА ФАЛШИВА НОВИНА - МОХАМЕД НЕ Е НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНОТО ИМЕ ЗА НОВОРОДЕНИ В БЕРЛИН

Поредна фалшива новина формира общественото мнение в България. В стремежа си да натрупват брой четения и гледания, често се случва големи медии в България да не проверяват информацията, която предоставят на зрителите и читателите си. Пример за такава новина е тази, че най-разпространеното име при новородените в Берлин през миналата година е Мохамед.

ФЕЙК И ЗА ПУТИН: СТАНАЛ ЗА СМЯХ, ПОНЕЖЕ ЛЪЖЕЛ, ЧЕ БАЩА МУ УМРЯЛ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Редица български сайтове произведоха фалшива новина за Владимир Путин. В нея се твърди, че по време на честванията за Деня на победата на 9-ти май, Владимир Путин носел портрет на баща си по време на шествието и казал, че баща му загинал по време на Втората световна война. Това твърди например Factor.bg, било голям гаф, понеже самият Путин е роден през 1952 г.

ЗАМРАЗЯВАТ РЕМОНТИ НА УЛИЦИ В СОФИЯ

Ремонтът на две от централните столични улици – "Шишман" и "6-ти септември", ще бъде отложен с неопределен срок. Те трябваше да бъдат обновени в рамките на договора между общината и фимата "Джи Пи Груп" за реконструкцията на улица "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ площади – така наречената зона 2. Според първоначалните планове на общината, фирмата трябваше да подмени настилките по тези улици, а срокът за това до момента беше краят на май - началото на юни.

БЪЛГАРКА Е ОДОБРЕНА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА БЯЛ ДРОБ, ЖИВОТЪТ Й ЗАВИСИ ОТ НЗОК

Българка е първата одобрена за трансплантация на бял дроб в Австрия. Писмото с потвърждението на решението на лекарите от виенската болница е пристигнало на 06.05.19 г. За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче 28-годишната Илияна от Варна трябва да изчака здравната каса да преведе 50 000 евро на болницата. Сумата е необходима за покриване на хонорарите на лекарите, за осигуряване на специализиран транспорт със самолет и на медицински екип в него.

СКАУТИ СЪБРАХА БЛИЗО 400 ЧУВАЛА С ОТПАДЪЦИ, НАЙ-МНОГО - МОКРИ КЪРПИЧКИ

С общи усилия природозащитници и скаути събраха близо 400 чувала с отпадъци. Над 350 деца и младежи от Организацията на българските скаути се включиха в почистването на десет водоема на територията на България. Съвместната инициатива е част от усилията на природозащитната организация WWF да се грижи за реките и да ангажира младите хора с тяхното опазване.

35-ГОДИШЕН БИВШ ФУТБОЛИСТ СЕ НУЖДАЕ ОТ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Юношата на "Славия" и бивш футболист на "Мизия" (Кнежа) - Иван Пещенски се нуждае от средства за лечение. Той се бори с левкемията вече година, но лекарите в България не могат да му помогнат повече. Екип в Израел е готов да поеме случая му, за което са нужни 250 000 долара, като 100 000 долара от тях трябва да бъдат депозирани преди постъпването му в болничното заведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com