Новините: Най-важното за деня, 22 август

3154
Новините: Най-важното за деня, 22 август
Снимка: Gazprom

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 август.

ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР НАМЕКНА ЗА НЕИЗБЕЖНИ ПРЕГОВОРИ С "ГАЗПРОМ"

Вече е неизбежно да не преговаряме с "Газпром експорт". Това каза министърът на енергетиката в отговор на въпрос Actualno.com защо не разтоварваме в Ревитуса, след като там капацитетът беше увеличен с 50% и ако разтоварваме там, пак ли ще е неизгодно да приемем офертата за 7-те танкера.

“СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ НА ГАЗПРОМ“ НАСТОЯ “ТОЯ ГАЗ, ДЕТО ГО НЯМА, ПОНЕ ДА Е РУСКИ“ – СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ЗАКИПЯХА

След като на нарочен брифинг т.нар. "кризисен щаб за овладяване на хаоса и разрухата в енергетиката" стана ясно, че почти сигурно правителството ще върне "Газпром" в България, социалните мрежи се изпълниха с хиляди иронични и критични коментари по адрес на енергийния министър Росен Христов и вицепремиера Христо Алексиев.

ДУНЧЕВ: РАДЕВ СЕ ГЛАСИ ДА ИМА ДВА СЛУЖЕБНИ КАБИНЕТА

Служебното правителство търси дивиденти като политически процес. Вероятно се гласят да има два служебни кабинета, да се подпомогне партията, която е свързана с президента - "Български възход" и да подкрепят дървената мафия. 

ПО-КРАТКИ ЧАСОВЕ, ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА ПРЕГОВОР, ПО-ДЪЛГА УЧЕБНА ГОДИНА? РЕФОРМИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО ПАК ОСТАВАТ МИРАЖ

Предложените от Министерството на образованието и науката (МОН) реформи в средното образование изглежда за пореден път ще останат само на хартия. По този начин проблемът с натоварените учебни програми и недостигащото време за упражнения на учениците в прогимназията е напът отново да бъде отложен за неопределен период. 

УКРАИНСКИЯТ ПОСЛАНИК У НАС ВСЕ ОЩЕ СЕ НАДЯВА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОКАЖЕ ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА

Надявам се, че България все пак ще реши да помогне на Украйна със старо оръжие. Би трябвало да дадете старото си съветско оръжие на Украйна, а за сметка на това армията да бъде превъоръжена с модерно оръжие. Това каза посланикът на Украйна у нас н. пр. Виталий Москаленко в ефира на Нова телевизия. Той се надява да има ново правителство, с което да поднови въпроса за военната помощ.

РУСКИ ПАРТИЗАНИ СА ОТГОВОРНИ ЗА АТЕНТАТА СРЕЩУ ДАРИЯ ДУГИНА?

 

Бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов обяви, че руски партизани стоят зад бомбения атентат, при който загина Дария Дугина. От Киев, където се намира в момента, Пономарьов обяви, че е бил упълномощен да прочете изявление на Националната републиканска армия, която се бори против властта на руския президент Владимир Путин.

ТЕЗИ ЛИ ЩЕ НИ ЗАЩИТАВАТ: И РУСНАЦИТЕ ПРОПИЩЯХА ОТ ДОБРОВОЛЦИТЕ, ИЗПРАЩАНИ ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Мулино е руско селце в района на Нижни Новгород и в момента е един от пунктовете, където преминават военно обучение доброволците, изявили желание да воюват в Украйна. В селото са свикнали с присъствието на военни, тъй като от години тук има базирани военни подразделения, центрове за бойна подготовка и ремонт на военна техника. Но в последните седмици обстановката става все по-напрегната, разказват местни жители пред руското издание "Вьорстка". Изпратените в Мулино доброволци са разхождат по улиците пияни, предизвикват сбивания и тормозят жените, което е причина голяма част от местните да започнат да се страхуват да излизат навън. 

ВЕРСИИТЕ ЗА СМЪРТТА НА ДАРИЯ ДУГИНА: ЗАМЕСЕНИ ЛИ СА РУСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ?

Руските политици и пропагандатори реагираха на смъртта на Дария Дугина, дъщерята на ултранационалиста и идеолог на "новия (руски) свят" Александър Дугин, която загина при взрив на автомобила й вечерта на 20 август. В огромното си мнозинство те са убедени, че украинските власти са замесени в инцидента.

ОЦЕНКА ОТ САЩ: РУСКАТА АРМИЯ ЗАТЪНА В ДОНБАС. УКРАИНСКИ ПАРТИЗАНИ УБИХА РУСКИ ВОЙНИК, НАСИЛВАЛ МОМИЧЕ

 

От края на месец юли насам руската армия не успява да постигне нищо в Донецка област. След превземането на ТЕЦ Вухлериска и Новолуганск на югоизток от Бахмут и въгледобивната мина Бутивка, която е на десетина-петнадесет километра от Авдеевка – всичко това стана в периода 25-26 юли, руснаците не са оповестили нищо друго съществено като напредък. Съответно, руските атаки в Донецка област стават все по-вяли и руски напредък реално няма. Това заключение прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад.

НОВАТА ЕВРОПА: ВОЙНАТА МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ ДАВА НЕПОДОЗИРАНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

В ЕС се разраства конфликтът между "старата" и "новата" Европа. Постепенно се оформя ново обединение, готово да предизвика френско-германския хегемон. И този процес зависи в много голяма степен от изхода на руско-украинската война, изследва "Фокус" в свой материал как се променя политическата структура на Европа.

ВОЙНА НА САНКЦИИ: РУСИЯ И ЗАПАДЪТ СА В ТРЕТА ФАЗА, КОЙ ЩЕ ПОДДАДЕ ПРЪВ?

Икономиката ви ще се сблъска с "опустошителни" последици, предупреди президентът на САЩ Джо Байдън руския си колега Владимир Путин за санкциите, които Щатите и съюзниците им ще наложат, ако Русия нахлуе в Украйна. Когато Путин все пак започна инвазия в съседната страна, наказателните мерки на Запада наистина нанесоха тежък удар.

АНАЛИЗ: ВЪПРОСЪТ Е КОЙ Е ГОТОВ ДА ПЛАТИ И ПОЖЕРТВА ПОВЕЧЕ, ЗА ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА?

Ключовото постижение на Запада в противопоставянето на Русия е, че светкавично се обедини в знак на солидарност с Украйна, удари Москва със смазващи санкции и снабди Киев с оръжия за много милиарди. Но това постижение може да бъде застрашено. Докато политиците потвърждават единството на Запада, а анализатори и наблюдатели възхваляват ефективността на оръжията, изпратени в Украйна, икономическите трудности могат да отслабят тази солидарност там, където е най-важна – в Европейския съюз. Това пише историкът академик Робърт Инглиш в анализ за The National Interest.

ГОТОВ ЛИ Е ВУЧИЧ ДА ПРЕДАДЕ СРЪБСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В КОСОВО ПОД НАТИСК ОТ ЗАПАДА И РУСИЯ?

 

След като президентът на Сърбия Александър Вучич на вчерашната пресконференция за пореден път не представи решение на кризата в Косово и предотвратяването на избухването на конфликт на север на 1 септември, когато така наречените реципрочни мерки на косовското правителство трябва да влязат в сила по отношение на регистрационните табели, събеседниците на „Данас“ смятат, че Вучич крие нещо и че отново не е казал на гражданите нещо, което е било договорено в Брюксел в четвъртък и петък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com