Новините: Най-важното за деня, 24 август

6511
Новините: Най-важното за деня, 24 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 август.

КИРИЛ ПЕТКОВ ЗАВЕДЕ ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ

Заведох дело за клевета срещу Бойко Борисов за половин милион лева. Това заяви Кирил Петков пред репортери, излизайки от сградата на Софийския районен съд.

ОКОНЧАТЕЛНО: СЪДЪТ СЧИТА АРЕСТА НА БОЙКО БОРИСОВ ЗА НЕЗАКОНЕН

Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност и за непроизволност. Това се казва в окончателното решение на Административния съд София-град, с което заповедта за ареста на Борисов е обявена за незаконна, показа проверка на „Lex.bg“.

ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОВИД И СТРАТЕГИЯ КАК ДА СЕ СПРАВИМ НОВИТЕ ВЪЛНИ - ДАЛИ ЩЕ Е УСПЕШНА?

Здравният сектор се споразумя с държавата каква ще е стратегията за овладяване на Ковид и колко ще се плаща за определени лечебни дейности, когато говорим за коронавируса. Подписан е съответният анекс към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

ЩЕ СЕ УМОРЯТ ЛИ САЩ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА?

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя Украйна "колкото е необходимо". Администрацията му вече е похарчила 8 милиарда долара само за военна помощ за украинците. През май Конгресът прие допълнителен бюджет от 40 милиарда долара - повече, отколкото Байдън поиска и повече от годишния бюджет за отбрана на много европейски съюзници - за да помогне на Украйна да се справи с глобалните последици от войната. Това пише в материал на The Economist.

В ЧАС ПО ГАЗ. ПРЕПОДАВА НИ МАРТИН ВЛАДИМИРОВ ЗА НАЙ-НЕЯСНОТО (ВИДЕО)

Ще има ли газ за зимата? Колко ще струва? Защо толкова струва? кой е по-евтин - втечненият от САЩ или руският по тръбата? В България разбираме от всичко, напоследък и от газ, макар че кога се ползва в мъжки и кога в женски род на доста от "разбирачите" не им е ясно. И понеже много разбираме, но малко отбираме - да не забравяме в коя страна-член на ЕС живеем, Студио Actualno се обръща към експерт - Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията, директор на програма "Енергетика и климат".

ВАНЯ ГРИГОРОВА: АКО ГАЗЪТ ОТ "ГАЗПРОМ" Е НАЙ-ЕВТИН, ДА ПРЕГОВАРЯМЕ

Ако газът от "Газпром" е най-евтин, тогава веднага трябва да започнем преговори с тях. За това настоя икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, но не отговори категорично на конкретен въпрос дали газът от "Газпром" е най-евтин. Според нея обаче на заседанието на кризисния щаб в началото на тази седмица се е възприел курс за задължителни преговори с "Газпром". Тя добави, че седемте танкера, които изпуснахме (шест от тях, единият - за октомври, вече е приет) не са алтернатива и си стоят в САЩ, защото няма път, по който да дойдат до нас.

ПОЛОВИН ГОДИНА ВОЙНА В УКРАЙНА: НА МОСКВА Ѝ СЕ ПРИВИЖДАТ НАВСЯКЪДЕ РУСОФОБИ

На 24 август се навършват точно 6 месеца откакто Русия нахлу в Украйна, отприщвайки кървава война. Кои бяха някои от по-важните събития, които проследихме през тези дълги седмици на разрушения и човешки жертви?

УКРАИНЦИТЕ ВЕЧЕ СА УБЕДЕНИ КАК РУСНАЦИТЕ ИСКАТ ДА ГИ НАБЕДЯТ ЗА ЯДРЕН ИНЦИДЕНТ

По данни на украинското разузнаване руснаците са обстреляли територията на Запорожката АЕЦ от миномети. Целта им е да постигнат повишаване на нивото на радиация в атмосферата, за да обвинят въоръжените сили на Украйна в обстрелване на атомната станция, съобщи focus.ua.

РУСИЯ ДЕ ФАКТО СИ ПРИЗНА КАК КРАДЕ УКРАИНСКИ ДЕЦА. НА ФРОНТА В УКРАЙНА РАВНОВЕСИЕТО ОСТАВА

Официални руски източници потвърдиха това, което вече многократно беше съобщавано от различни медии по света – в Русия украински деца биват довеждани от окупираните от руската армия украински земи и след това въпросните деца биват "осиновявани".

КОЙ ВСЪЩНОСТ УПРАВЛЯВА РУСКИТЕ ВОЙСКИ В УКРАЙНА?

До военното нахлуване на Русия в Украйна Владимир Путин демонстрира особено внимание към министъра на отбраната Сергей Шойгу. Те не веднъж са прекарвали отпуската си заедно. Такава близост президентът не е имал дори със своите приятели от Петербург. Официално Кремъл съобщи, че през септември 2021 година двамата са обсъждали идеята на Шойгу за построяването на нови градове в Сибир. Но този проект изглеждаше несериозно. Към 2021 година населението на Сибир намаляваше със 100 хил. души годишно.

ЗЕЛЕНСКИ: 15 ДУШИ СА УБИТИ, А 50 СА РАНЕНИ ПРИ РУСКИ УДАР ПО ЖЕЛЕЗОПЪТНА ГАРА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

"Току-що получих информация за руски ракетен удар по железопътна гара в Днепропетровска област. Най-малко 15 души са загинали, а около 50 са ранени". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч пред Съвета за сигурност на ООН.

НАТО БЪРЗА ДА СПРЕ РУСКАТА ЗАПЛАХА ТАМ, КЪДЕТО ЕВРОПА Е СЛАБА

Малко след като Русия започна войната в Украйна, френският полковник Клеман Торан получи заповед: разполага с 6 месеца да построи база за 1000 войници близо до източните граници на НАТО. Днес той и 200 други войници от Франция, Белгия и Холандия изравняват хълм в Трансилвания, Румъния. "Крайният ни срок е преди първата слана. Това е знак на солидарност. Присъствието на Алианса трябва да се усети", каза Торан, ръководител на оперативния инженерен екип, от база в Чинку, на около 260 километра северно от Букурещ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество