Новините: Най-важното за деня, 29 септември

6427
Новините: Най-важното за деня, 29 септември
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Лекари и сестри от "Пирогов" излязоха на протест в защита на уволнените си колеги, външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че няма нищо против бази на НАТО у нас, природният газ поевтинява, а Божидар Димитров напуска поста директор на НИМ.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас в петъчния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 29 септември.

КТ "ПОДКРЕПА" В "ПИРОГОВ": НЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ ГРЕШКА НА ДЕЖУРЕН ЕКИП Е ДОВЕЛА ДО СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТ

Не считаме, че тази грешка, която е допусната, е довела до смъртта на г-н Добрев, каза пред Actualno.com медицинската сестра Таня Николич, секретар на КТ "Подкрепа" към "Пирогов". Имаме пациент, който самоволно е напуснал болницата, уточни тя.

Днес (29 септември) по обяд лекари и сестри от болница "Пирогов" излязоха на протест в подкрепа на уволнения дежурен екип заради случая с починал пациент.

ЗАХАРИЕВА НЯМА НИЩО ПРОТИВ БАЗИ НА НАТО У НАС

Ние сме съюзник в НАТО и това е гаранция за нашата сигурност. Нашите бази тук не са американски, те са натовски. В момента не стои на дневен ред изграждането на база на НАТО на брега на Черно море. Аз нямам нищо против да има бази на НАТО в България. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ПОЕВТИНЯВА

Цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. ще бъде в размер на 343,22 лв./1000 куб. м. или 32.26 лв. на MWh, без ДДС и акциз - по този начин общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Това каза по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ НАПУСКА ПОСТА ДИРЕКТОР НА НИМ

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това съобщиха от министерство на културата.

СОТИР ЦАЦАРОВ: НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ДЕЛОТО ЗА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Следващите стъпки по случая "Цветан Василев" са насрочване на делото в съда и започване на съдебен процес. Ние няма да се откажем от делото за Цветан Василев. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА СРЕЩУ АНГЕЛКОВА ЗА ПОРЪЧКА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ТУРИЗМА

Обществена поръчка на Министерството на туризма за изработване на рекламни видеоклипове за 43 680 лева беше предадена в прокуратурата с данни за сериозни процедурни нарушения. Договорът е подписан от министъра на туризма Николина Ангелкова. По-късно тя заяви по темата, че поръчката е направена съгласно закона.

МВР МИНИСТЪРЪТ НЕ МОЖЕЛ ДА ИЗБРОИ ВСИЧКИ УСПЕХИ В БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА

Усещането може да е едно, но числата показват друго. Постепенно пада пикът на убийствата, който е от 1991 година. Така вътрешният министър Валентин Радев обяви как ситуацията с престъпността в България се подобрява. Министърът трябваше да отговори на парламентарен контрол на въпроси по темата на депутатите от БСП Антон Кутев и Иван Иванов.

ОБЩО 10 ПОЖАРНИ СЛУЖБИ В СТРАНАТА ЩЕ БЪДАТ ЗАКРИТИ

Две от тях са в планинските райони - Боровец и Пампорово. Хората в зимните курортите са притеснени, че преди сезона остават без спешни екипи. Реформата обаче е наложителна, твърдят от МВР.

БНБ ОДОБРИ ПРОТИВОРЕЧИВАТА КАНДИДАТУРА НА МАВРОДИЕВ ЗА ШЕФ НА БЪЛГАРСКАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ

Това бе последното условие, за да може бившият председател на Комисията за финансов надзор и бивш депутат от ГЕРБ да влезе в управата на държавната банка. Срещу влизането на Стоян Мавродиев в ръководството на Българската банка за развитие имаше изключително остри реакции. В четвъртък няколко политически сили написаха отворено писмо до Централната банка, в което изтъкнаха, че Мавродиев няма необходимия професионален опит като банкер и припомниха скандалите около него.

МАГИСТРАТИ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КРИТИКИ КЪМ ДЕЛОТО "СУНДБЕРГ": ПОПУЛИЗЪМ, РАБОТИХМЕ ПО ПРАВИЛАТА

Магистратите подчертаха, че съдебното решение кореспондира напълно с българското законодателство, а ако народните представители определят присъдата като "несправедлива" и "подигравка", нека не забравят, че именно парламентът е органът, който приема законите.

ТУРЦИЯ И РУСИЯ ДОГОВОРИХА ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ В СИРИЯ

Състоялите се на 28 септември в Анкара преговори на президента на Турция Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин потвърдиха съвпаденията на позициите на двете страни по ключови въпроси. По-конкретно това се отнася за близкоизточното урегулиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com