Новините: Най-важното за деня, 4 февруари

5039
Новините: Най-важното за деня, 4 февруари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 февруари. 

РУМЕН РАДЕВ НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ СКАНДАЛНИТЕ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Държавният глава Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с § 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ГРАЖДАНИ И ЮРИСТИ ЗАСТАНАХА ЗАД ЛОЗАН ПАНОВ И ПОИСКАХА НЕЗАВИСИМО ПРАВОСЪДИЕ

Обединени от каузата за правосъдие столичани се събраха тази вечер пред НДК, за да се включат в протестният марш под мотото "Да защитим Правото и Съда от Прокуратурата и Олигархията". Той се организира от Инициатива Правосъдие за всеки. В протеста се включиха и много столични юристи.

СЛЕД СРЕЩА СЪС ЗАЕВ: БОРИСОВ ИСКА ОТ БРЮКСЕЛ НУЛЕВИ МИТА С МАКЕДОНИЯ

България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна Македония нулеви ставки в стокообмена. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с колегата си Зоран Заев в Министерски съвет. Борисов отчете, че към момента стокообменът между двете страни възлиза на 605 млн. евро.

"МЕДИАНА": БСП Е ЗАСТИГНАЛА ГЕРБ

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента в градовете, двете партии са с напълно изравнен електорален потенциал (25.5% към 25.8%). Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия вероятно изпреварва ГЕРБ с около 1.5% (в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени).

РАДЕВ ПРИЗОВА: БЪЛГАРИЯ ДА НЕ СЕ НАМЕСВА В КРИЗАТА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция." Това коментира президентът Румен Радев в позиция по повод последните събития във Венецуела и взетата страна от САЩ и ЕС.В нея той призова българските власти към въздържаност и настоя за нуждата от диалог в страната.

НА КЪМПИНГ "ГРАДИНА" СЕ ТРУПА ЗЕМНА МАСА ВЪРХУ ДЮНИ, АЛАРМИРАТ ЕКОЛОЗИ

Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг „Градина” край Созопол, се отказа от проекта. Новината дойде непосредствено преди началото на проверката, която извърши по Южното Черноморие Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в края на януари. Сега обаче отново дюните са на дневен ред.

КАК НОВАТА НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА ОЩЕТЯВА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

"В крайна сметка се случи така, че с постановление 152 новата Наредба за експертиза - много деца с увреждания и възрастни с увреждания бяха лишени от всякакъв вид подкрепа, защото, на този етап, експертното решение на ТЕЛК е един такъв универсален ключ". Това обясни Шенай - Сесил Димитрова от "Системата ни убива всички" в интервю за БНР.

ЗАКОНЪТ ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ ХВЪРЛИ В ТРЕВОГА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА

От известно време в системата на средното образование съществува ​"схема за източване на училищните бюджети". За това алармираха директори в социалните мрежи. По думите им като лост бива използван Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

САГАТА НА МАЯ МАНОЛОВА С ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ ПРОДЪЛЖАВА

На 18 февруари изпълнителният директор на Топлофикация- София Сашо Чакалски или негов адвокат ще трябва да се яви на делото по жалбата на омбудсмана Мая Манолова за отказа до информация, което тече от години. Това бе решено на днешното заседание на Административния съд - София". Причината за отлагането на гледането на спора е процесуална неточност от страна на съда при конституирането на ответника.

МЕЖДУ 3,5-5% ОТ МЪЖЕТЕ В БЪЛГАРИЯ СТРАДАТ ОТ НАПРЕДНАЛА ФОРМА НА АЛКОХОЛНА БОЛЕСТ

"Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма на алкохолна болест и поне една трета от мъжкото население със сигурност имат прекомерно пиене, което ще доведе до сериозни житейски и здравословни проблеми." Това обяви Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости в коментар на проучване от последните дни, което показа, че българинът харчи по 400 лв. месечно за алкохол.

ЗАЕВ В СОФИЯ: ВРЕМЕТО НА ДОБРИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ОТМИНА

Добре е на среща като тази между премиерите на България и Р Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев да се правят отчети, за реално постигнат напредък в областта на икономиката, политиката, културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com