Новините: Най-важното за деня, 5 август

3040
Новините: Най-важното за деня, 5 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 август.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: ЩЕ ПОКАЖЕМ НА ГРАЖДАНИТЕ КАК ПОЛИТИЦИТЕ СА УПРАВЛЯВАЛИ ДЪРЖАВАТА

"Никой няма намерение да въвежда извънредно положение. Това е, меко казано, несериозно твърдение. Държавата се намира в кризисно състояние и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в предаването "Още от деня" по БНТ.

ОТГОВОРИТЕ: СЪС СТЕФАН СОФИЯНСКИ, СВЕТЛИН ТАЧЕВ И ИВО ИВАНОВ (ВИДЕО)

В седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“ на Actualno.com, вътрешнополитическата тема естествено е назначаването на служебно правителство от президента Румен Радев с премиер Гълъб Донев. Това и продължаващата политическа криза коментираме последователно със Стефан Софиянски, служебен министър-председател през 1997 г., кмет на София 10 години и бивш депутат, и с политолога от "Галъп Интернешънъл" Светлин Тачев.

ПРОТЕСТ “БЪЛГАРИЯ – НЕЗАВИСИМА ОТ ГАЗПРОМ“ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО (ВИДЕО)

Протест под наслов "България - Независима от Газпром" се провежда пред президентството. Той е свикан от  "Демократична България" и е по повод газовата политика на новото служебно правителство.

"КАПИТАЛ": СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РАДЕВ САБОТИРА ГАЗОВАТА ВРЪЗКА С ГЪРЦИЯ

Влизането в експлоатация на ключовата за България газова връзка с Гърция може да се забави заради саботаж от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, съобщава вестник "Капитал"

ЕНЕРГИЙНОТО МИНИСТЕРСТВО ОТРЕЧЕ ДА САБОТИРА ГАЗОВАТА ВРЪЗКА С ГЪРЦИЯ

Енергийното министерство изпрати позиция до медиите, в която отрича да е подписван протокол от министъра Росен Христов за отмяна на решение за избора на надзорен съвет на проектната компания за газовата връзка с Гърция "Ай Си Джи Би", за което съобщи в. "Капитал" по-рано днес.

ПЕТКОВ ОСТРО КЪМ КАБИНЕТА: ЗАЩО В НАЙ-ВАЖНИЯ МОМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ СЕ ВРЪЩАМЕ ДВЕ КРАЧКИ НАЗАД?

"Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?"

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ СМЕНИ РУМЕН СПЕЦОВ КАТО ШЕФ НА НАП, ДАЛИ ЗАРАДИ "БУЛГАРГАЗ"?

Новото служебно правителство, оглавявано от Гълъб Донев, освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). Причината е "съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите", обявиха от кабинета. Постът му ще заеме Борис Михайлов.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЕВР Е КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ДА РАЗЧИТАМЕ НА "ГАЗПРОМ" КАТО ОСНОВЕН ДОСТАВЧИК

Председателят на КЕВР Иван Иванов е против да преговаряме с "Газпром" и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ. "Газпром" показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна Иванов, като напомни, че именно руснаците едностранно и от позицията на силата са се опитали да променят действащ договор така, че да е неизгоден за "Булгаргаз" и България. 

РУСИЯ ГОНИ 14 БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТИ

Русия обяви 14 български дипломати за "персона нон грата". Новината беше съобщена от външното министерство на Руската федерация. Мярката е реципрочна, след като на 28 юни правителството на Кирил Петков отзова 70 души от дипломатическия корпус на Русия у нас.

РУСИЯ БУКВАЛНО ГОРИ ПАРИ, ЗАЩОТО СПРЯ ГАЗА (СНИМКА)

Русия твърди, че държи силната позиция в газовата ситуация, но изглежда, че Владимир Путин има сериозни проблеми. Руснаците са започнали да изгарят природен газ, като пламъците могат да се видят чак от Финландия. Те вече продължават повече от месец, съобщава авторитетната финландска медия Yle*.

ОЦЕНКА: РУСИЯ ГУБИ ИНИЦИАТИВАТА ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА. МОСКВА КОСВЕНО ПРИЗНА ЗА УЖАСА В МАРИУПОЛ

Украйна изглежда овладява стратегическата инициатива във войната с Русия, което принуждава руснаците да пренасочват своите сили и да търсят отговор на украински контраофанзивни операции. Това констатира в своя дневен доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

МЕДЕН ЕЗИК ОТ ЧЕХИЯ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА: СПОМЕН ЗА КОМУНИЗМА

Войната в Украйна вече влезе в шестия си месец и не се вижда как ще приключи ефективно така, че да има устойчив мир. Изключително много мнения и гледни точки бяха изказани не само откакто войната беше подпалена от Владимир Путин. При такова многообразие обаче има категорично оформяне на две плоскости за разсъжение. Първата - политиката на Запада накара Путин да реагира. Втората - Путин реализира последователно своята доктрина за възстановяване на сферата на влияние на Съветския съюз (да си спомним Чечня и Грузия, които дойдоха преди Украйна).

С ЛЮБОВ ОТ РУСИЯ: УРОЦИ ПО ПРОПАГАНДА

Александра Архипова е антрополог, фолклорист, съавтор на книгата "Опасните съветски неща. Градските легенди и страхове в СССР". От началото на военното нахлуване на Русия в Украйна тя събира за своето ново изследване военни легенди, които руснаците публикуват в социалните мрежи, препращат един на друг в чатове и споменават в устни разговори. Архипова обяснява как пропагандата използва този фолклор за оправдаването на военна агресия в интервю за изданието "Важные истории".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com