Новините: Най-важното за деня, 5 май

3597
Новините: Най-важното за деня, 5 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип представя по-важните новини от деня накратко.

Кирил Петков: Енергийните помощи ще продължат и през май

Българското правителство работи много силно за да може да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром“. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с българския бизнес и профсъюзи, предаде репортер на БГНЕС.

При по-скъп газ от руския, държавата да плаща разликата, поиска бизнесът

Ако природният газ от алтернативните доставки е по-скъп от руския по цената от формулата с “Газпром”, държавата да плаща разликата. Това са поискали работодателите и синдикатите при над двучасовата си среща с премиера Кирил Петков.

Кирил Петков: Само обединени можем да се противопоставим на спирането на доставките на природен газ

"Чест е че толкова министри на енергетиката са тук, за да покажем, че когато сме единни сме силни. В Украйна се води война и енергетиката се използва като оръжие. Договорите не се изпълняват, като доставките се спират едностранно. Единственият начин да се противопоставим е обединение на силите ни и диверсификация.

Японски професор: Отказ от руския петрол и газ означава зависимост на ЕС от Китай

Японски експерт пише за изданието Wedge Infinity, че опитите на Запада да се откаже от руските енергийни суровини няма да дадат никакъв резултат. Но те неизбежно ще доведат до рецесия в западната икономика.

Какво ще стане, ако Путин официално обяви война на Украйна?

На 3 май CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май. Какво означава официалното обявяване на война на практика? И как може да се извърши мобилизация в Русия?

Западни медии упорстват: ФСБ и бивши генерали подготвят преврат срещу Путин

В Москва набират сила слухове, че редица бивши генерали и служители на КГБ се готвят да изключат президента на Русия Владимир Путин и планират да прекратят войната в Украйна, която все повече се разглежда в цяла Русия като стратегическа грешка и най-вече икономическо бедствие. Това твърди в свой обширен материал английското бизнес издание "City A.M.", позовавайки се на свои източници.

САЩ помагат на Украйна да убива руски генерали - никой не признава официално

Съединените щати са предоставили разузнавателна информация за руските части, която е позволила на украинците да локализират и убият много от руските генерали, намерили смъртта си по време на войната в Украйна. Това твърдят високопоставени американски официални лица пред "Ню Йорк Таймс".

Отново напрежение край Паметника на Съветската армия

Отново се стигна до сблъсъци до Паметника на съветската армия – между желаещи да опаковат монумента и противници на тази инициатива, предаде БТВ.

За сваленото от "Възраждане" украинско знаме: В МВР цари безпросветна тъпота, смята адвокат Хаджигенов

В МВР цари безпросветна тъпота. Така адвокат Николай Хаджигенов, депутат в 45 и 46 Народно събрание, коментира пред Actualno.com скандалния случай, при който активисти и депутати от "Възраждане" безпрепятствено се качиха с вишка току на балкона на столичния кмет Йорданка Фандъкова, в сградата на Столична община, и свалиха сложеното там украинско знаме.

Гешев се загрижи за проститутките и просяците

Главният прокурор Иван Гешев поиска Конституционният съд (КС) да "отмени" разпоредбата от Наказателния кодекс (НК) за т. нар. безделничество или паразитизъм, по която се подвеждат под отговорност проститутките и просяците, пише lex.bg.

Причината за "мистериозния хепатит" при децата остава неясна. България се готви да посрещне първите случаи (ВИДЕО)

Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив на хепатит при децата. Всички засегнати са на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5 години.

Депутатите избраха Пролет Велкова и Симона Велева за членове на СЕМ

Народното събрание двама нови членове в състава на СЕМ - журналиста от "Дарик радио" Пролет Велкова, номинирана от "Демократична България", и юриста Симона Велева, предложена от "Продължаваме промяната". Те ще заменят досегашните членовете - Розита Еленова и София Владимирова.

КНСБ: Месечната издръжка на семейство за година расте с почти 300 лв. - до 2 189 лв.

Необходимата месечна издръжката за едно тричленно семейство в началото на годината у нас е била 2 189 лв. За година сумата се е увеличила с 283 лв., или 14,8%. Това показва редовното проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, което обхваща първото тримесечие на годината.

По-високи такси в 16 държавни висши училища

От 5% до 15% по-високи такси за кандидатстване и обучение ще плащат студентите в 16 държавни висши училища през академичната 2022/2023 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Увеличението е основно за специалностите от професионални направления „Педагогически науки“, „Социални, стопански и правни науки“ и „Изкуства“.

Шефът на "Кинтекс": Българските бази нямат капацитет да ремонтират украинска техника

Решението за оказването на военна помощ на Украйна чрез ремонт на техника го квалифицирам като полубременна жена. Това каза в ефира на Нова телевизия директорът на държавното предприятие „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Откриха внушителен символ на мира – бял гълъб от военни каски с маслиново клонче в клюна

Внушителен символ на мира бе открит днес в Родопите, точно преди най-големия празник в Родопите – Гергьовден. Монументът е направен от 250 военни каски, излезли от употреба, боядисани в бяло. Фигурата е с височина 5 метра и тежи 200 килограма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com