Новините: Най-важното за деня, 6 юли

2573
Новините: Най-важното за деня, 6 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 06 юли.

ПРИОРИТЕТ НА КАБИНЕТА "ВАСИЛЕВ": РАШКОВ В КПКОНПИ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА

„Продължаваме промяната“ разпространиха чернова на управленската си програма, ако кабинетът "Василев" получи подкрепа. Тя съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите 6 месеца, а някои от тях са заложени в рамките на 4 месеца.

"АЛФА РИСЪРЧ": ПАК СЕДЕМ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА, НО БЕЗ ИТН

ГЕРБ е първа политическа сила с 21.5% подкрепа. С много малка разлика след нея е "Продължаваме промяната" с 20.2%. Трети, ако изборите са сега, са БСП с подкрепа от 11.5%, следвани от ДПС - с 8.8% и "Възраждане" - със 7.9%. "Има такъв народ" получава подкрепата на едва 3.3%. На политическата сцена обаче се появява нов играч и това е "Български възход", който събира 5.4% подкрепа.

С ПРОЦЕДУРНИ ХВАТКИ "ХАРТИЕНАТА КОАЛИЦИЯ" ОПИТА ДА ПРИШПОРИ ГЛАСУВАНЕТО С БЮЛЕТИНИ

"Хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП срещу изцяло машинното гласуване продължава с опитите си да върне хартиената бюлетина.

ИВАН ХРИСТАНОВ: ИМА ПЪЛНО БЕЗРАЗЛИЧИЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА ПО ТЕМАТА "КАПИТАН АНДРЕЕВО"

Какво се случва на граничния пункт "Капитан Андреево"? Частна фирма и Българската агенция по безопасност на храните продължават сблъсъка си.

АРЕСТУВАХА ГЕОРГИ СЕМЕРДЖИЕВ ЗА ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА В СОФИЯ

Избягалият шофьор от тежката катастрофа в София Георги Семерджиев е задържан, съобщи БНР. 35-годишният мъж е арестуван минути преди 13,30 часа в сграда близо до мястото на инцидента. В акцията по залавянето му са участвали екипи на столичната полиция и спецотряд "Кобра", които още от снощи работят по случая.

НЯМА КОЙ ДА СПРЕ ОПАСЕН ШОФЬОР. ТАКИВА НАРУШИТЕЛИ СА СТОТИЦИ, ТВЪРДИ БИВШ ШЕФ НА КАТ (ВИДЕО)

"Докато не бъде извършена цялата работа по оперативно-издирвателни дейности, всичко което се пуска от МВР е само възможност да бъде осуетено разследването в по-късен етап. Това заяви в "Студио Actualno" Богдан Милчев от Института по пътна безопасност и бивш шеф на столичния КАТ относно тежкия инцидент от късно снощи в столицата, при който загинаха две млади жени.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА, ОТНЕЛА ДВА ЖИВОТА (ОБЗОР)

Тежка катастрофа стана късно снощи в София на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски". Загинаха две млади жени. Мъж на 52 години, шофьор на такси, е с контузия на главата.

КАНТОРАТА НА БОРИСЛАВОВА ДОНЕСЛА 120 ХИЛ. ЛВ. ПРЕКИ ПОЛЗИ НА ББР, ТВЪРДЯТ ОТ БАНКАТА

Ръководството на Българската банка за развитие (ББР) ще продължи да оказва пълно съдействие на прокуратурата по образуваното досъдебно производство във връзка с договора за правно обслужване от кантората, в която е работила Лена Бориславова преди влизането си в политиката.

РУМЕН РАДЕВ: ИЗГОНВАНЕТО НА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ УВЕЛИЧАВА РИСКА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА, ИКОНОМИКАТА И ГРАЖДАНИТЕ НИ

"Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства. Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията". Това заяви президентът Румен Радевq пред журналисти.

ИТН: МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ Е СПРЯЛО ПАРИТЕ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО

ИТН алармира, че са спрени парите на руското посолство и определиха това като глупост. Това обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на брифинг в Народното събрание. 

ИЗГЛЕЖДА ПУТИН ПАК СЕ ЦЕЛИ В ЦЯЛА УКРАЙНА, НЕ САМО В ДОНБАС. УКРАИНЦИТЕ НАТИСКАТ КЪМ ХЕРСОН

След като превзеха Северодонецк и Лисичанск, руските войници съсредоточават повече към следващите си цели в източната украинска провинция Донецк. Предвид действията и думите от страна на Кремъл - например казаното от Николай Патрушев, вече за все повече анализатори изглежда, че Путин със сигурност се цели в далеч повече от овладяването на Донбас. Такава е оценката в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

КАК ЩЕ СВЪРШИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО

Конфликтът в Украйна отнема стотици животи всеки ден, изостря глада по света, подклажда растящите цени на газа и инфлацията и заплашва да изостри до краен предел отношенията между Русия и Запада. Той трябва да бъде завършен възможно най-скоро. Несъмнено това не е лесна задача, но ще трябва да опитаме. Това пише Майкъл О'Ханлън* в свой анализ за The Washington Post, като рисува картина на възможностите.

АКО ИСКАШ ДА СИ ЖИВ, ИГРАЕШ ПО ТЕХНИТЕ ПРАВИЛА: КАК ИЗГЛЕЖДА ЖИВОТЪТ В ОКУПИРАНИЯ МЕЛИТОПОЛ

Мелитопол, вторият по големина град в украинската Запорожка област, е под руска окупация вече четири месеца. Местни жители разказват как изглежда животът в окупирания град и как бизнесът "бива убеждаван" да сътрудничи на окупаторите, пише украинското издание "Фокус".

РУСКИ ГЕНЕРАЛ КЪМ ВОЙНИЦИТЕ: "НЯМАТЕ ОРЪЖИЕ? ТОВА Е ВАШ ПРОБЛЕМ, НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ДАДЕ!"

Съобщенията за проблемите с осигуряването в руската армия се появих от самото началото на нахлуването в Украйна - недостиг на военно снаряжение, аптечки от съветско време и сухи пакети с храна с изтекъл срок на годност. Руските военни изпращат дълги списъци с нуждите си - от слипове до скъпоструващи малки дронове, което говори както за недостиг на битови вещи, така и за техническо снабдяване. Влияе ли тази помощ на реалната ситуация и какво говори за подкрепата на руснаците за войната, разказва изданието "Важные истории" в своя статия, която представяме със съкращения.

ЕК ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕТО С БЪЛГАРИЯ ЗА КОХЕЗИОННИЯ ФОНД - ЩЕ УСВОИМ 11 МЛРД. ЕВРО

Европейската комисия официално подписа партньорското споразумение с България, в което се определя инвестиционната стратегия на страната в рамките на Кохезионната политика на блока. Това означава, че България ще усвои средства от ЕС на стойност 11 млрд. евро (около 22 млрд. лв.) за периода 2021-2027 г., съобщиха от ЕК.

ПРОФ. ИВА ХРИСТОВА: ПИКЪТ НА НОВАТА COVID ВЪЛНА ЩЕ Е ПРЕЗ АВГУСТ

Новият подвариант на „Омикрон“ е многократно по-заразен. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com