Новините: Най-важното за деня, 8 май

4796
Новините: Най-важното за деня, 8 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 май.

СЪДЪТ НЕ СЧИТА, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ПРОВЕРКА ИЗВЪН ГРАО ДАЛИ ПЕЕВСКИ МОЖЕ ДА Е ЕВРОДЕПУТАТ

Дали депутатът от ДПС Делян Пеевски реално е живял в България или в друга страна-членка на Европейския съюз се оказа въпрос, който за Върховния административен съд (ВАС) не е от решаващо значение за участието на Пеевски на евроизборите. Припомняме, че Пеевски е номер 2 в евролистата на ДПС.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: НЕИЗБЕЖНАТА САМООТБРАНА ВЕЧЕ НЕ Е НАКАЗУЕМА

Парламентът единодушно прие промени в Наказателния кодекс (НК) които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана. Вносители на законопроекта за "Обединени патриоти". Предложените изменения предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е извършено при противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на нападнатия, когато е извършено от двама или повече души, нощем или от въоръжен човек.

ОТПАДАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ПРИЕМ И ЛЕЧЕНИЕ В ДЕТСКАТА БОЛНИЦА В СОФИЯ

Няма да има ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата. Няма да има и лимит за изследване с ПЕТ скенер и ядрено магнитен резонанс за онкоболни пациенти, за които досега се правеше изследване със специфичен изотоп, който обаче липсва от края на април, реши на днешното си заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

ОСНОВНИЯТ СВИДЕТЕЛ НА ПРОКУРАТУРАТА ОПИСА СХЕМАТА "КТБ", НА ДОГАН МУ ВРЪЩАТ ПАРИ ОТ БАНКАТА

С часове и днес основният свидетел по мегаделото "КТБ" Бисер Лазов обяснява банковите операции, като се съсредоточи на прехвърляния на суми между дружества за набиране на средства за увеличаване на капитала и раздаване на още кредити.

БОРИСОВ КАТО НА РАЗПИТ - ОТ ЕВРОПА ДО РЕКТОРА НА УНСС ОТ ДС

Премиерът Бойко Борисов изказа задоволство от визитата на папа Франциск у нас и категорично отхвърли внушенията, че прави предизборна кампания, възползвайки се от поста си. „Много хора бяха въодушевени при посещението на папата, защото това е световно събитие. Това допринася за изчистването на негативния образ, който беше създаден на България в миналото, без страната ни да има вина“, обясни Борисов в предаването „Лице в лице” по bTV. Той специално благодари на всички служби, че са гарантирали безопасната визита на светия отец у нас.

ПАВЕТАТА НА "АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" НЯМА ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ

Павета в зоната от площад "Александър Невски" се запазват. За това са настоявали главният архитект на София Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова. По думите на кмета паветата ще бъдат само частично подменени там, където има нужда от това.

ДЕПУТАТ ОТ "ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ" ДЕ ФАКТО ИСКА ВЪРХУ ДЮНИ ДА СЕ СТРОИ, НО ВНИМАТЕЛНО

Да бъде възможно да се строи върху дюни, "ако с проекта на Подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхранение". Изключения т.е. никакво строене се допуска само ако става въпрос за обект от национално значение съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежние (ЗУЧК). Това предложение е внесъл депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев.

THE TIMES: ТРЪМП ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ РУСИЯ СРЕЩУ КИТАЙ В АРКТИКА

Американският президент Доналд Тръмп търси помощ от Русия за справяне с амбициите на Китай в Арктика, смята коментатора Роджър Бойес от в. The Times.

КРИЗАТА ЗА КАДРИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО: РЕЗУЛТАТИТЕ НИКОГА НЕ ИДВАТ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН

По сигнали за липса на учители в две престижни столични училища и последвали проверки от РУО София-град Actualno.com се увери, че не само заради кадрови затруднения във Френската гимназия е станал проблемен немският език, а в 133 СУ "А.С.Пушкин" - математиката по-трудна, но и че подобни случаи има предостатъчно и се очакват още.

БСП ПОИСКА САНКЦИИ ЗА БОРИСОВ ОТ ЦИК И СЕМ

Както вчера обяви на пресконференция, "БСП за България" внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com