13 вкусни плодове и зеленчуци, които са идеални за печене на скара

1320
13 вкусни плодове и зеленчуци, които са идеални за печене на скара
Снимка: iStock

Месото традиционно е звездата в сезона на барбекюто, но кой може да каже, че трябва да остане така? Като се възползвате от сезонните летни плодове и зеленчуци, можете да освежите чинията си, да намалите приема на мазнини и да наситите ястията с основни витамини и минерали.

Плодовете и зеленчуците на скара често се появяват като гарнитура, но превръщането им в основното събитие в чинията е особено лесно по време на сезона на барбекюто.

Авокадото е пълно със здравословни мазнини, които помагат на сърцето ви

Когато е изложена на дим и огън, тази любима закуска придобива опушен вкус, но все пак ще има онази кремообразна текстура, която всички обичаме.

От хранителна гледна точка авокадото е незаменима част от всяка здравословна диета. Съдържа здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на „лошия“ LDL холестерол и повишаване на „добрия“ HDL холестерол. Освен това ще получите 44,5 микрограма фолиева киселина от ⅓ авокадо, което прави авокадото добър източник на това хранително вещество.

За скара разрежете авокадото наполовина и извадете костилката, поръсете със зехтин и подправете, след което поставете половинките (с кората надолу).

Тиквичките съдържат вода и са добър източник на витамин А

Тиквичките не са най-пълните с хранителни вещества продукти, но тъй като са предимно вода, са с много ниско съдържание на калории. В допълнение, една чаша варени тиквички предлага 101 микрограма витамин А, което ги прави добър източник на хранителни вещества. Тиквичките също са добри за хидратация, намират се много лесно и са евтини.

Чушките осигуряват повече витамин С от портокалите

Чушките са сред най-разнообразните от всички летни продукти, благодарение на гамата от сортове, в които се предлагат. Чушките с различни цветове осигуряват подобни хранителни вещества, но са леко различни, когато става въпрос за вкус.

Въпреки че може да мислите за тях като за зеленчуци, чушките всъщност са плод. Те са отличен източник на витамин С и минали изследвания показват, че количеството на витамин С се увеличава, когато чушките узреят от зелено до червен.

Всички чушки осигуряват повече от два пъти дневното препоръчително количество витамин С и са добър източник на бета-каротин, калий, фолиева киселина.

Бамята предлага разтворими фибри, които са полезни за сърцето

Бамята е достойна за внимание от хранителна гледна точка. Осем варени шушулки бамя осигуряват 13,9 милиграма витамин С 39,1 милиграма фолат.

По-специално разтворимите фибри са страхотни, защото намаляват нивата на холестерола в кръвта и намаляват риска от сърдечни заболявания. Ако не ядете пълнозърнести храни или ядки редовно, може да не получавате достатъчно магнезий, минерал, отговорен за 300 ензимни процеса в тялото.

Кои са най-вкусните риби на скара?

Доматите осигуряват борещ се с болестите ликопен

Печенето на скара може да разкрие напълно нови вкусове в доматите и да подобри усвояването на ликопен, антиоксидант, открит в доматите.

Преглед, публикуван онлайн през май 2018 г., установи, че противовъзпалителните свойства на ликопена намаляват риска от сърдечни заболявания както при мъжете, така и при жените и че това е особено важно за хора, които са изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Гъбите ви дават умами вкуса на месо, плюс фибри в допълнение

Въпреки че сезонът на дивите гъби е през пролетта и есента, отглежданите гъби са достъпни през цялата година и работят добре на скара, особено при растителна диета.

Можете да смесите гъби с месо, особено смляно месо за бургери, като смесите 50% месо и 50% гъби. Те добавят фибри и влага към пуешките и пилешките бургери, които могат да изсъхнат при готвене.

Минали изследвания показват, че гъбите са с ниско съдържание на мазнини и са пълни с диетични фибри, витамини и минерали, независимо от сорта.

Царевицата е основна храна за лятното барбекю

Царевицата е добър източник на диетични фибри, които са от решаващо значение за храносмилането и енергизирането на въглехидратите, и има два антиоксиданта ⁠- лутеин и зеаксантин, които са свързани със здравето на очите.

Червеният лук доставя сладост и антиоксиданти

 Всички видове лук са страхотни на скара, но особено червеният лук, който става наистина сладък. Лукът е добър източник на антиоксиданти. Антиоксидантите помагат в борбата срещу дисбалансите в свободните радикали, които допринасят за развитието на хронични заболявания.

Изследванията показват, че въпреки че антиоксидантите присъстват в много видове лук, колко ще получите зависи от това коя част от лука ядете.

Запеченият лук е страхотен топинг за бургер или перфектна гарнитура самостоятелно.

Прасковите съдържат неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането

Прасковите не са страхотни само в пай – те са вкусни и на скара! Печенето на праскови на скара може да не изглежда като очевиден вариант, но те са изненадващо издръжливи на висока температура. Просто знайте, че не всички праскови ще се пекат толкова перфектно, колкото бихте искали.

Също така ще получите много ползи за здравето от прасковите. Плодът е зареден с разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането и облекчават запека. Минали изследвания, проведени върху животни, показват, че екстрактът от праскова намалява холестерола и високото кръвно налягане, въпреки че трябва да се направят повече изследвания върху хора.

10 плода с нисък гликемичен индекс при диабет

Ананасът ви осигурява всичките ви нужди от витамин С

Феновете на ананаса знаят ползите от добавянето му към пица и същата логика важи и за печенето на скара.

Един начин да се насладите: следващия път, когато приготвяте шишчета, сложете малко ананас на клечката!

От хранителна гледна точка може би сте чували, че ананасът предлага бромелаин, ензим, който разгражда протеините и е рекламиран като болкоуспокояващо. Използването на ананас при печене на скара няма да доведе до същите ефекти като добавките с бромелаин. По-голямата част от него се намира в стъблото на ананаса, който обикновено не ядем.

Това не означава, че ананасът е без хранителна стойност. Основната полза от яденето на ананас е витамин С. Една чаша осигурява над 100 % от дневните ви нужди от витамин С.

Източник: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/fruits-and-veggies-you-should-be-grilling-this-summer/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com