4 вкусни сока, които забавят стареенето

1624
4 вкусни сока, които забавят стареенето
Снимка: Couleur / Pixabay

Сокът може да бъде вкусен и освежаващ начин за набавяне на определени хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае и които може да не си набавяте ежедневно с храната. И не само, че има страхотен вкус, но е и бърз и лесен начин да приемате тези хранителни вещества в движение през най-натоварените дни. Сред многото ползи от пиенето на тази напитка всъщност има някои видове сок, които дори могат да помогнат за забавяне на процеса на стареене.

Учен: Тази билка забавя стареенето

Първо, има важно разграничение, което трябва да се разбере между видовете сокове. Има много купени от магазина сокове или плодови напитки, които по същество са само плодов концентрат и добавена захар. От друга страна, някои от предлаганите сокове са 100% натурални и не съдържат добавена захар или консерванти. Тези изцяло натурални сокове са разновидностите, които искате да търсите, когато става въпрос за здравословно стареене, защото подсладените със захар напитки са свързани с по-голям риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2, чернодробни и бъбречни заболявания. Соковете, които наистина са изцяло натурални, 100% плодови или зеленчукови, предлагат свой собствен уникален набор от ползи за здравето, като антиоксиданти, витамини и минерали. 

Лекар: Това са най-добрите добавки за забавяне на стареенето

1. СОК ОТ НАР

Нарът изобилства от антиоксиданти, като полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на възпаленията, борба с рака и понижаване на нивата на кръвното налягане. Освен тези ползи, за нара е известно, че има и уникален ефект върху стареещите клетки на тялото ви. След 50-годишна възраст клетките ви започват да се борят с рециклирането на митохондриите, което пряко влияе върху силата на мускулите ви. Не само това, но ако организмът ви не е в състояние да рециклира митохондриите достатъчно бързо, те могат да се натрупват и да увеличат риска от сериозни заболявания като Паркинсон. Добрата новина е, че нарът съдържа молекула, която вашият чревен микробиом превръща в нещо, наречено уролитин А - съединение, което може да ви помогне да поддържате митохондриалния процес здрав. Важно е обаче да се отбележи, че някои хора може да имат чревна флора, която не е в състояние да преобразува това съединение, което означава, че сокът от нар не би имал голям ефект.

Лекар: Зеленчукът, който много от нас пренебрегват, забавя стареенето и предпазва от най-коварното заболяване

2. СОК ОТ МОРКОВИ

Морковите съдържат множество антиоксиданти, които могат да подобрят здравето ви с напредването на възрастта. Например, морковите са богати на лутеин, за който е известно, че помага за подобряване на здравето на очите и мозъка. Този оранжев продукт е богат и на друг антиоксидант, наречен бета каротин, който е антиоксидант, който тялото ви може да използва, за да се превърне във витамин А. Но потенциалните ползи за здравето на бета каротина не спират дотук, тъй като проучване установи, че той може да има способността да помогне за намаляване на риска от рак на простатата при по-млади мъже.

Учени: Храните с този минерал забавят стареенето

3. СОК ОТ ЦВЕКЛО

Независимо дали го обичате, или мразите, сокът от цвекло е безспорно мощна напитка, която спомага за забавяне на процеса на стареене. Проучване установява, че тези, които са пили сок от цвекло, са имали по-изразени нива на специфичен вид бактерии, които помагат за когнитивното и съдовото здраве, отколкото участниците, които са пили плацебо напитката. При тези участници се наблюдава и спад в нивата на кръвното налягане след пиенето на сок от цвекло. Резултатите от това проучване се дължат на високата концентрация на нитрати, открити в цвеклото, които са полезни за поддържане на здрави кръвоносни съдове, като същевременно подобряват когнитивните функции с напредването на възрастта. Тези ефекти се отнасят както за вареното цвекло, така и за суровия сок от цвекло.

Доктор: Яжте този плод всеки ден за здраво сърце и забавяне на стареенето

4. СОК ОТ ГРЕЙПФРУТ

Каротеноидите са съединения, които придават на плодовете и зеленчуците естествения им цвят, а както споменахме по-горе, морковите съдържат вид каротеноид, който помага за забавяне на стареенето. Розовите грейпфрути също съдържат тези съединения, но в тях има едно, което се нарича ликопен. Известно е, че ликопенът, който се съдържа също в доматите и динята, има многобройни здравословни свойства и дори е установено, че подобрява външния вид на кожата ви. Изследване установява, че ликопенът има "подмладяващ" ефект върху кожата на участници на средна възраст. Друго проучване стига до заключението, че ликопенът може да понижи нивото на LDL холестерола и да повиши нивото на HDL холестерола, които са важни фактори за поддържане на здравето на сърцето. Управлението на холестерола е особено важно с напредването на възрастта. Така че, ако сте почитатели на грейпфрута, опитайте чаша от този сок, за да забавите стареенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Мехлем от сол и мед – за какво е толкова полезен?

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com