Какво се случва с тялото ви, когато включите зехтин в менюто си?

3541
Какво се случва с тялото ви, когато включите зехтин в менюто си?
Снимка: iStock

Какво да не обичаме в зехтина? От уникалния вкус до разнообразното му приложение в много ястия. Но мнозина може би не осъзнават, че зехтинът не е само вкусна добавка към салатите и месото. Той предлага някои уникални ползи за здравето, до които другите подправки не могат да се доближат.

Зехтинът е богат на мазнини, но нека това не ви плаши. Въпреки че консумацията на някои мазнини, като наситени и трансмазнини, се свързва с нежелани последици за здравето, консумацията на по-здравословни мазнини може да доведе до някои невероятни ползи. Тъй като зехтинът е богат на "здравословни" мононенаситени мазнини, той не трябва да се разглежда в същата светлина като източниците на мазнини като свинска мас и масло. Ето 8 неща, които може да изпитате, когато редовно вмъквате здравословна доза зехтин в сосовете, тиганите и дори в печивата си. 

Как да изберем най-добрия зехтин

1. НАМАЛЕН РИСК ОТ ИНСУЛТ

Обръщането към зехтина като източник на мононенаситени мазнини може да се окаже мъдра стъпка за намаляване на риска от инсулт. Според проучване зехтинът е единственият източник на мононенаситени мазнини, свързан с намален риск от инсулт.

2. НАМАЛЕН РИСК ОТ СЪРДЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Има достатъчно доказателства, които сочат, че консумацията на зехтин може да намали риска от развитие на това заболяване. По-конкретно, консумацията на олеинови киселини в хранителни масла, като зехтин, слънчогледово олио или рапично олио, може да намали риска от коронарна болест на сърцето. 

Мазнината, която е най-полезна за здравето

3. НАМАЛЯВАНЕ НА АКТИВНОСТТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

Ревматоидният артрит е автоимунно и възпалително заболяване, което причинява болезнени отоци в определени части на тялото. Данните сочат, че приемът на зехтин може да доведе до намаляване на възпалителните процеси при хората, които се справят с ревматоиден артрит, като по този начин е възможно да се намали болката.

4. МОЖЕ ДА ПОДПОМОГНЕ УСИЛИЯТА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПЛОДОВИТОСТ

Това, което ядете, може да изиграе важна роля за вашата плодовитост, ако се опитвате да разширите семейството си. Много проучвания показват, че мъжете и жените, които спазват средиземноморски начин на хранене, богат на зехтин, могат да подобрят шансовете си за забременяване.

Ако всяка сутрин пиете по 1 лъжица зехтин, с тялото ви ще се случи това

5. МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА ОТ РАЗВИТИЕ НА ДИАБЕТ

Консумацията на зехтин се свързва с положително въздействие върху кръвната захар. А данните сочат, че спазването на средиземноморската диета, която е богата на зехтин, води до намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

6. МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ПРИ ЗАТРУДНЕНИЯ В ТОАЛЕТНАТА

Животът със запек или твърди изпражнения може да бъде меко казано неприятен! Консумацията на зехтин може да помогне на хората със запек да изпитат по-меки изпражнения и по този начин да се справят по-лесно с изхождането. Установено е, че консумацията на зехтин е също толкова ефективна, колкото и минералното масло при облекчаване на запека. Освен това той може да бъде и много по-вкусен.

Направете това със зехтина и ще разберете дали е истински

7. МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПО-ЗДРАВИ КОСТИ

Макар че богатите на калций храни като мляко и тофу са отлични храни за поддържане на здравето на костите, включването на зехтин в диетата ви може да бъде отлично допълнение към диетата ви за укрепване на костите. В едно малко проучване се оказва, че консумацията на зехтин води до по-добра минерална плътност на костите при жените. 

8. МОЖЕ ДА ЕЛИМИНИРА БАКТЕРИИТЕ, КОИТО ПРИЧИНЯВАТ СТОМАШНИ ЯЗВИ

H. Pylori е вид бактерия, която може да причини стомашни язви. Данните сочат, че приемът на дневна доза от 30 грама зехтин може да премахне инфекцията само за две седмици. Можете да постигнете това лесно с една лъжица върху салатата си и още една върху готвените зеленчуци. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

4 зодии, които са сладки като бонбони

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com