5 начина да подобрите усмивката си

1313
5 начина да подобрите усмивката си
Снимка: iStock/Guliver

Хубавата усмивка не е само въпрос на външен вид, но и на здраве. Да имате здрави зъби и венци е важно за здравето на устната кухина и за общото здраве на организма. Заболяванията на венците са свързани с диабет, сърдечни заболявания, инсулт, болестта на Алцхаймер и някои видове рак. 

1. Защо е важно да имате здрави зъби?

Здравата устна кухина е от съществено значение за цялостното системно здраве, баланса на лицето и правилната артикулация и говор. Нездравите зъби могат да доведат до увеличаване на бактериалния товар в устната кухина и по този начин в системното кръвообращение, което след това може да влоши сърдечните заболявания и диабет. Зъбите като цяло и положението им също са от съществено значение за правилния говор и изразяване, липсващите зъби или неправилното им положение могат да доведат до артикулационни грешки и затруднения в говора. Освен това зъбите осигуряват опора на бузите и устните и ни придават характерен външен вид на лицето. Зъбите и устата са огледалото, което отразява здравето на цялото тяло, и ние ежедневно откриваме връзките между устата и тялото. 

Минимална грижа за перфектни зъби и красива усмивка

2. Избелете зъбите си

Зъбите потъмняват с възрастта. Част от промяната на цвета може да е от оцветяване на повърхността, което лесно се отстранява чрез почистване и обикновено избелване на зъбите. Използвайте безопасни продукти за избелване на зъби. Съставките като водороден пероксид и карбамид натрий могат да помогнат за избелването на зъбите, без да причиняват увреждащ или абразивен ефект върху зъбите. В действителност има 2 възможности за постигане на по-бели зъби. Първият е с избелващ процес, който ще ви помогне да възстановите зъбите си до най-светлия им естествен нюанс. Втория е с фасети, които ни дават неограничена свобода да подобрим не само цвета, но и формата на зъбите. С фасети никога не трябва да се притеснявате за оцветяване или промяна на цвета с течение на времето. Трябва също да знаете, че за да се сдобиете с по-бели зъби, избягвайте силно оцветяващи храни, които се разнасят из устата ви, като червено вино и кафе. 

Как да постигнем усмивка като на холивудска звезда

3. Избягвайте да пиете киселинни напитки и намалете до минимум кафето

Пийте вода вместо сода, сокове и лимонада, които са киселинни. Това ще спомогне за подобряването на ярката и здрава усмивка. Опитайте се да избягвате отпиването на кафе и чай за продължителни периоди от време. Кафето и чаят могат да оцветят зъбите, затова не забравяйте да изплакнете с вода веднага след като приключите с напитката. Пиенето на вода спомага за поддържане на здравето на зъбите ви и помага за предотвратяване на оцветяването им.

4. Миене на зъбите с четка и конец

Добрата орална хигиена, съчетана с редовни посещения при зъболекаря за контролни прегледи и рутинно почистване, са чудесен начин да подобрите усмивката си. Всеки човек трябва да почиства зъбите си два пъти дневно и да използва конец за зъби минимум веднъж дневно. Това е абсолютният минимум. Хората с по-висок риск от кариес или заболяване на венците трябва да полагат още по-засилена домашна грижа. 

5. Изправете зъбите си

Ортодонтите са обучени да диагностицират, предотвратяват и лекуват нередности на зъбите и челюстта. Брекети или прозрачни алайнери. То може да бъде много просто и да приключи за няколко месеца. За съжаление, няма кратки пътища към по-правите зъби.

Най-здравословните храни за зъби: Мнението на зъболекарите

6. Лоши избори в начина на живот, които водят до нездрави зъби

Консумирането на диета с по-малко сладки храни и киселинни напитки ще помогне за предотвратяване на разрушаването на емайла и за предотвратяване на кариеси. Избягвайте тютюнопушенето, за които е известно, че увеличават риска от рак на устната кухина, пародонтоза и образуване на кариеси. Друг важен фактор е да се опитате да ограничите консумацията на алкохол, който също е отговорен за увеличаването на рака на устната кухина. Изборът на храни и напитки също може да повлияе на способността ви да се защитавате от образуването на кариеси. Силно киселинните и сладки напитки: газирани напитки и сокове, както и преработените въглехидрати, могат да претоварят защитните системи на устната кухина срещу бактериите, отговорни за образуването на кариеси и пародонтални заболявания. Важно е да се спазва последователна устна хигиена и да се допълва с редовни посещения при зъболекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно