Как се казва най-големият пазар в Турция?

23675
Как се казва най-големият пазар в Турция?
Снимка: iStock

Всяка ориенталска приказка е немислима без пазар, изпълнен с глъч, смях, аромати на ориенталски подправки, ярки цветни стоки и незабравими емоции. Такава легенда на живо може да видите в квартал „Султан Ахмед“, в самия център на Истанбул. Това е прочутият „Капалъ чарши“ - истински ориенталски пазар, разположен на огромна площ, покрита с арки, навеси, покриви и т. н. Цялата тази постройка датира от 1461 г.

„Капалъ чарши“ е сред най-големите покрити пазари в целия свят и отдавна има неофициалния статут на най-популярната забележителност на стария Истанбул. Вътре в пазара се намират 4400 магазина, 61 улици, 2195 ателиета, 12 джамии, 18 фонтана, 12 склада, едно училище, една баня, няколко кафенета и бюра за обмяна на валута. Ежедневно повече от половин милион души посещават „Капалъ чарши“.

„Капалъ чарши“ има няколко главни порти. Всяка има свое име - „Баязид“, „Фешилер“, „Сахафлар“, „Кюркчулер“, „Нуруосмание“, „Махмуд паша“, „Мерджан“, „Таджирчилер“ и „Оруджулер“. За да не се изгубите, не забравяйте през коя сте влезли.

Къде в Турция е най-хубаво да отидем на море?

Какво ли само няма в многобройните лабиринти на „Капалъ чарши“ - злато, керамика, сребро, шалове, бижута, кърпи, забрадки, амулети, килими и всевъзможни други стоки.

Пазаренето е просто задължително, защото първоначалната цена обикновено е завишена двойно. Това определено е празник за очите, но траур за портфейла: сапуни и мъниста, стъкло, кристал и бронз, рулони текстил, тонове мед, евтини ужким маркови артикули и ароматни подправки.

Ако пазаруването не е в плановете ви, би трябвало да посетите „Капалъ чарши“. Разходете се из старинните улици и се потопете в особената ориенталска атмосфера. Каменните дебели стени ви защитават надеждно както от палещото слънце, така и от пронизващия вятър. Затова разходката обещава да бъде приятна във всеки годишен сезон.

Полезни съвети

„Капалъ чарши“ се намира на площад „Баязид“ в центъра на Истанбул, до който се стига с трамвай. Да повторим: непременно трябва да се пазарите! Опитните купувачи знаят, че цената на стоките тук е минимум два пъти над реалната – така, че можете уверено да предложите половината от това, което иска продавачът.

Кога е най-добре да се ходи на море в Турция?

Впрочем, купувач, който не се пазари, на ориенталските пазари го смятат за несериозен и не гледат на него с добро око. Има смисъл да се вземат по няколко бройки от една стока, но в малки количества (например за подаръци) - когато купувате една бройка, винаги надплащате, а когато купувате нещо в размер на поне 3-5 броя, получавате значителна отстъпка.

По-добре е да плащате за покупките в чуждестранна валута, тъй като курсът на турската лира е нестабилен. Скъпите артикули, като килими или антики, се оценяват в долари. За да обмените една валута за друга, ще бъде достатъчно да се огледате - на територията на пазара има множество съответни пунктове.

Ако се интересувате от истински антики (защото има и много фалшификати), уверете се, че предметът е със сертификат, показващ колко е стар, и с подпис на продавача. Обаче, внимавайте: истинските антики не може да се изнасят от Турция, за това рискувате сериозен затвор.

Среброто на „Капалъ чарши“ се продава в североизточния ъгъл на пазара, в „Калъджар-хан“ и „Зинджирли-хан“. Потърсете злато и скъпоценни камъни в „Куюмчулар Кадеши“, между „Стария Бедестени“ и „Сандал Бедестени“. Цената на златото се променя всеки ден - тя е посочена с тебешир върху дъска. Сребърните бижута и изделия може да бъдат поръчани индивидуално - изработват се за 1-2 дни.

Кога е най-доброто време за посещение на „Капалъ чарши“? Разбира се, когато ви е удобно, но е добре да запомните, че в неделя и религиозни празници пазарът е затворен, а през останалата част от седмицата е отворен от 08.30 до 19.00 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com