Това мезе ще допълни вкуса на просекото!

24835
Това мезе ще допълни вкуса на просекото!
Снимка: iStock/Guliver

"Просеко“ (рrosecco) не е конкретна напитка – това са цяла категория бели вина, включително и пенливи. Те се произвеждат само в североизточната част на Италия – в областите Фриули и Венето. За производството им се използва грозде предимно от сорт „глера“ (до 85% от общата купажна смес).

Има много марки вина тип „просеко“. Но независимо от конкретното название, напитката винаги има приятен златисто-сламен оттенък. Във вкуса преобладават сладки плодове, които оставят приятна свежест при дегустация. Ароматът е наситен с ухания на праскова, кайсия, бяла лилия. Алкохолният градус е в рамките на 11-12%.

Най-лесният начин да си направим сами перфектното домашно мезе

Какви са разликите между шампанско и просеко?

През 2014 г. продажбите на Prosecco надминаха известното френско шампанско, което от векове се счита за еталон за качество на пенливо вино. Трудно е да се каже, че двете напитки са сходни по отношение на органолептичните характеристики - но определено са сравними по отношение на качеството. И шампанското, и просекото са естествени пенливи вина, най-вече сухи. Производството им е строго контролирано по отношение на географската зона. Всичко останало е пълна разлика.

Истинско шампанско може да се произвежда единствено във Франция, в района на Шампан. Просекото, от друга страна, е разрешено да се произвежда само в италианските региони Фриули и Венето. За просеко се използва грозде от сорта глера, а за шампанско - бяло шардоне, червените пино мьоние и пино ноар. Значителни разлики има и в начина на производство. Технологията за шампанско включва дълго отлежаване на напитката върху утайката от дрожди. А просеко не отлежава дълго време - около 20 дни са достатъчни.

Шампанското има много повече мехурчета въглероден двуокис. Те остават в чашите доста дълго време. Просекото „изветрява“ по-бързо. Както се изразяват специалистите-дегустатори, шампанското има по-„сложен“ вкус.

Кое е най-доброто мезе за ракия - доверете се на българското!

С какво мезе да пиете просеко?

Просекото определено може да се дефинира като „универсално" вино. Сред мезетата то предпочита различни „канапета“ или профитроли със солени плънки като сьомга, хайвер или пастет, скариди в коктейлен сос, сирена или средно отлежали колбаси. Всички тези продукти само подобряват вкусовите характеристики на виното, допълвайки се взаимно.

Подходящи са различни видове риба, като лаврак или ципура, също морски дарове от рода на миди и скариди.

Пенливото вино Prosecco върви добре и с колбаси - виното развива особено хармоничен вкус, сервирано с шунка и мортадела. Но комбинациите с пикантни колбаси е най-добре да се избягват. Не са подходящи и твърди сирена, или такива с плесен.

Това мезе е създадено за пиене на джин - разберете кое е то!

Ами сладкишите? Грешка, която мнозина често правят, е сервирането на сухо пенливо вино със сладкиши. Знайте, че вината се комбинират на принципа на съответствието или, по-просто казано: сладко със сладко, кисело с кисело. Просекото не върви добре с торти или други десерти.

От какви чаши да пием просеко?

Prosecco не може да се нарече напитка, придирчива към чашите. Обикновено се пие от класически чаши тип „флейта“ с форма на лале - по-тесни в основата и горе по ръба, на високо столче. Такава чаша концентрира аромата и предотвратява бързото разсейване на газовите мехурчета. Ако използвате широките чаши за шампанско от типа „чинийка“, ароматът на пенливото вино много скоро ще изветрее.

Някои фирми произвеждат специални чаши за просеко. Те имат формата на обтекаем ромб върху високо столче. Основата и ръбът са стеснени, а в средата има разширение. Формата на чашата донякъде напомня символичното изображение на диамант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com