Трикове при преговори за по-висока заплата

5063
Трикове при преговори за по-висока заплата
Снимка: iStock/Guliver

Търсенето на работа си е практически работа на пълен работен ден. След като усъвършенствате мотивационното си писмо, проверите автобиографията си многократно за печатни грешки и комуникирате в интернет, докато лицето ви не се схване с постоянна усмивка, цялата тази упорита работа ще се изплати: бяхте поканени на интервю за мечтаната работа. Сега е време за тръгване. Но дори и най-опитните кандидати за интервю често се чувстват неудобно от една от най-важните части на всяко интервю: договарянето на заплатата.

НИКОГА не казвайте тези неща по време на интервю за работа

Сигурно се чувствате странно, неудобно или грешно да преговаряте заплатата си, но не е. До колко е добре да договаряте заплатата си? 84% от работодателите очакват потенциалните нови служители да договорят заплатата си. И така, какъв е проблемът? Говоренето за пари е неудобно. Това е една от големите теми табу, точно там заедно с политиката и религията. И да поискаш повече пари е някак странно. Неблагодарно, някак си. Като че ли самата работа не е достатъчно добра. Нали така? Грешка.

Лесен трик, с който ще блеснете на интервю за работа

Отново преобладаващото мнозинство от компаниите очакват техните кандидати за интервю да преговарят, а не да приемат първата оферта. Ние не казваме, че трябва да заявявате: „Един МИЛИОН долара и това е окончателно!“ Но трябва да имате предложение, което да можете да аргументирате и защитите с придружени факти. Подобно на много други аспекти в процеса на търсене на работа, да можете да преговаряте е умение. И с малко практика можете да подобрите своите техники за преговори, да увеличите максимално заплатата си (и други предимства) и да се уверите, че получавате истинската си стойност като служител.

Как да се представим добре на интервю за работа?

Получихме техники и стратегии от редица експерти от индустрията. Техните изпитани правила могат да ви помогнат да получите това, което искате и заслужавате, когато участвате в преговори за заплата. Бъдете готови да си тръгнете. Ако една компания не може да ви предложи приемлива заплата, благодарете на мениджъра за отделеното време и си тръгнете. Не казваме просто да станете и да си тръгнете (има и други предимства, които биха могли да компенсират разликата), но трябва да промените мисленето си от „Искам тази работа“ към „Те ме искат. Аз искам ли го?" Предложението за заплата и начина, по който минат преговорите, трябва да помогнат за отговора на този въпрос.

НИКОГА не носете този ЦВЯТ, ако сте на интервю за работа

Ако работодателят откаже да преговаря, коя е най-добрата ви алтернатива? Изчислете какво ви удовлетворява, като сравните минимума, на който ще сте доволни, с максимума, който работодателят е готов да плати. Докато има известно припокриване между двете страни, ще можете да сключите сделка. Докато знаете разликата между вашата сума и тяхната, ще добиете представа за това дали ще успеете да стигнете до споразумение. Не забравяйте, че интервюирате компанията точно толкова, колкото те интервюират вас. Това е и вашата възможност да разберете как се вземат решения при вашия потенциален нов работодател.

Неща на интервю за работа, които показват, че фирмата не е добра

Бъдете подготвени. Мениджърът по наемане Стивън Уанг препоръчва да сте наясно колко струвате и каква е средната заплата за позицията, за която кандидатствате. По този начин не само ще можете да забележите ниска оферта, но също така ще можете да използвате тази информация като част от аргумента си защо трябва да ви се плаща повече. Има сайтове, които изброяват диапазони на заплатите, но ако искате да сте сигурни, че получавате най-актуалната информация за заплатите, опитайте да се разровите максимално в мрежата. Вижте дали има работодатели в същата област/местоположение, които биха искали да проведат информационно интервю, и попитайте за информация за заплатите.

НЕ казвайте тези 10 неща на интервю за работа, ще ви провалят

Не винаги, когато кандидатствате за работа стигнате до въпроса за заплатата. Въпреки това, ако се свърже с вас специалист по наемане на персонал или мениджър по наемане и бъдете извикан на интервю, можете да попитате дали те са готови да споделят някаква потенциална информация за заплатата. Това е малко нагло, но също така е полезно, защото ако заплатата е много по-ниска, отколкото ще приемете, по-добре е да не губите времето си или тяхното. Познайте стойността си и я поискайте твърдо и учтиво.

Въпросите на Мъск на интервю за работа - вижте дали ще се справите

Основател на бутикова консултантска фирма за човешки ресурси, отбелязва: „Преговорите са от съществено значение, за да сте сигурни, че увеличавате максимално стойността си за една организация. Определянето на висока начална заплата ще помогне при бъдещи вътрешни преговори, след като получите работата." Важни е, когато аргументите са с посочени данни. Цифрите и индустриалните стандарти трябва да подкрепят вашата насрещна оферта, а не вашите лични изисквания. Подчертайте опита и уменията, които ще внесете в компанията. Съсредоточете се върху вашата стойност.

Тези неща ВИНАГИ оказват влияние по време на интервю!

Помислете за нещо повече от заплатата си. Има много фактори, които влияят на вашата заплата. Адвокатът и експертът по преговори Джеймс Гудноу казва: „Винаги гледайте да създавате стойност. Предложете неикономични начини за подслаждане на преговорите. Може би това са неща като гъвкавост на работа от вкъщи в определени дни." Преговорите не са игра с нулева сума, при която печалбата на единия е равна на загубата на другия. Бихте могли да се сдобиете с някои много ценни активи, които „костват“ на потенциалния ви работодател по-малко от по-висока заплата.

Какво да направите, за да си намерите работа по-лесно?

Така че не се колебайте да предложите други стимули: комисионни, бонуси, обезщетения, повече отпускни дни от самото начало и други възможности за растеж. Щедрите медицински и стоматологични обезщетения, застраховка живот и инвалидност и планове със съпоставяне на работодателя могат да се добавят както пари, така и стойност към професионалния ви живот и да ви помогнат да се насладите на личното си време. Фокусирането върху интереса (нуждите/целите) над позицията (негъвкави изисквания) помага да пренасочите вниманието ви от манталитета „ние срещу тях“ и към задоволително решение.

Три лъжи в автобиографията ви, които могат да ви костват работата в бъдеще

Гъвкавите възможности за работа, повече почивни дни и други видове предимства допринасят за вашия интерес, без да карат бизнеса да увеличава заплатата ви. От друга страна, ако вашият „интерес“ е, че имате нужда от конкретна заплата, за да можете да плащате сметките си, никакви дни отпуска няма да ви помогнат. Лесно е да злодеем на компанията и да си представим, че за да печелят, ние трябва да страдаме. Но ако можете да докажете, че плащането на това, което наистина струвате, ще им помогне да постигнат крайната си цел, можете да избегнете конфликт и да намерите взаимноизгодно решение.

10 ужасно трудни въпроса, които от Apple задават на кандидатите за работа

Също така имайте предвид потенциалния си работодател, когато преговаряте за обезщетения. Работодател от частния сектор може да плаща по-висока заплата, но организация с нестопанска цел или стартираща фирма може да има ползи и предимства, при която ще се плаща по-добре в дългосрочен план. Не разкривайте изискванията си за заплати. Обикновено интервюиращият ще ви попита какво търсите. Вместо това се опитайте да ги накарате да назоват конкретна фигура. Ето как може да се развие разговора:

Вариант А:

Те: „И каква е сегашната ви заплата?“

Вие: „Ъъъъъ… 2000.”

Те: "Страхотно!" (Щяха да ви предложат 2500 лева.)

Вариант Б:

Те: „И каква е сегашната ви заплата?“

Вие: „Предпочитам да се съсредоточа повече върху това с какво мога да допринеса за тази компания. Въпреки това, ако искате да обсъдите подробности, ще се радвам да чуя диапазона, който сте имали предвид."

Нещата, които да направите точно преди интервю за работа

Може да получите още няколко опита да ви накарат първи да посочите цифра, но опитайте всичко възможно да ги накарате те да кажат първата сума. Поведенческият психолог д-р Елиът Б. Джафа има добра фраза за тази ситуация: „Най-вероятно имате предвид някакъв диапазон на заплата. Разбирам, че зависи от фактори като образование, опит и с какво ще допринеса за компанията, но ще се радвам ако споделите този диапазон?“

6 неща, които да носите със себе си на интервю за работа

Не приемайте първата оферта на масата. Дори ако е в диапазона, който смятате за приемлив. Бъдете готови да направите насрещно предложение или за по-висока заплата, или за допълнителни облаги. Професор по финанси Александър Лоури посочва: „Повечето работодатели умишлено оставят малко хлабина в заплатата, която предлагат, очаквайки преговори. Ако не го направите, това оставя допълнителните пари на масата. Така че попитайте (вместо да поискате) дали работодателят може да увеличи офертата."

Най-странните въпроси, задавани на интервюта за работа

Отново, не се страхувайте да си тръгнете. Знайте какво струвате и бъдете учтиви за оферти, които не си струват времето. Повечето работодатели са готови да преговарят. Много рядко може да чуете максималната оферта веднага. Никога няма нищо лошо да попитате дали има място за увеличаване на офертата. Може да получите по-висока цифра, но ако не го направите, да не получите работата е по-добре, отколкото да работите в компания, която ви подценява.

Никога не се описвайте с тези 4 думи на интервю за работа

Преговарящите се правят, а не се раждат. Не забравяйте, че преговорите са разговор. Танц с думи, а не ултиматум или монолог. И вероятно ще отнеме известна практика, може би няколко интервюта, преди да се почувствате комфортно да търгувате с цифри с мениджър по наемане. Ако все още сте нервен от преговорите, професор Лоури може да предложи малко утеха: „Работодателите преглеждат тонове автобиографии, прекарват безброй часове в избор на кандидати за интервю, отделят значително време за интервюта на място и след това избират кандидат, който да наемат. Така че кандидатите винаги имат известна сила при договаряне."

Срамни, странни и смешни признания за интервюта за работа

Самото време е ефективна тактика. Сортирането на приложения и провеждането на интервюта (и втори интервюта) е огромна инвестиция на време и ресурси на компанията. И в резултат на това работодателят ще бъде по-уязвим от преговори, отколкото бихме могли да очакваме в началото. Лесно е да мислите за корпорациите като безлики, всемогъщи същества, но в действителност ще има човек, който седи срещу вас, който иска да върши работата си и да изпълни отворена роля. И колкото по-дълго е отворена дадена позиция, толкова повече ще инвестира работодателят в запълването й. Така че влезте в интервюто с положително отношение към сътрудничество. Това е шанс да покажете своите умения за решаване на проблеми и увереност. Ако не друго, това е учебен опит, който ще бъде полезен за бъдещи преговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com