Вижте как да се справите със сухите устни, особено през лятото

1596
Вижте как да се справите със сухите устни, особено през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Появата на сухота по кожата, дали по лицето, или по тялото , е проблем, който трудно се решава и причинява редица неудобства. Сухата, лющеща се кожа около устните може да бъде един наистина досаден проблем, който дори да загрози лицето. Ако вие сте от хората, които често имат сухи петна около устата, трябва да знаете, че причините за това са както биологични, така е екологични.

Какво всъщност води до сухота около устните ?

Ъглов хейлит – това е състояние на суха кожа, което се среща в ъглите на устата и се появява при хора, които имат по-дълбоки бръчки около устните и при тези, които имат навика често да се облизват.

Анатомия – кожата около устните се различава от тази на други места по лицето и тялото. Тя има много по-малко мастни жлези, отколкото на носа, например. Затова и тази зона е по-склонна към сухота.

Напукани ъгълчета на устните – за какво алармират?

Начин на живот – сухата кожата около устните може да е вследствие на външни фактори, например водата за устата и пастата за зъби. Канелата е често срещана съставка и в двете и може да доведе до кожна алергия или контактен дерматит. И двете могат да имат симптоми като зачервяване, лющене, сърбеж и сухота. По същият начин всеки балсам за устни може да причини или влоши сухотата.

Прекомерно излагане на слънце – устните са постоянно изложени на пряка слънчева светлина и лесно могат да се увредят от ултравиолетовите лъчи.

Как да предотвратите появата на сухота около устните ?

Превенцията е много по-лесна от лечението, затова е добре да ограничите излагането на потенциално изсушаващите съставки като алфа- и бета-хидрокси киселини, сулфати и ретиноиди. Дори те да не причиняват проблем на останалата част лицето ви, защото кожата около устните има по-малко мастни жлези и е по-суха, може да изпитате сухота точно там. Съветваме ви да избягвате аромати в продуктите, които използвате за устни. Може вкусът да е приятен, но това ще ви накара да облизвате устните си по-често и да го правите несъзнателно. Слюнката, когато се оближете, се изпарява доста бързо и правите устните още по-сухи от преди.

ОЩЕ: Този симптом с устните издава дефицита на важен витамин

Как да се справите с появилата се вече сухота ?

Ако кожата около устата ви е вече суха, трябва да започнете да използвате хидратиращи серуми и кремове. Гледайте състава на продуктите и търсете такива, които имат формула със серамиди, за да подпомогнете възстановяването на компрометираната кожна бариера, както и глицерин и хиалура киселина, които привличат и улавят влагата. Продуктите, които използвате за своите устни и кожата около устата, трябва да са без аромати и да съдържат минимално количество съставки. Добре е да използвате нежни и кремообразни почистващи продукти без сулфати, както и да си сложите овлажнител за въздух у дома.

Масла за омекотяване на сухи устни

Ако всички съвети, които ви дадохме, нямат ефект и все оке имате суха кожа около устата или болезнено напукване, лющене и зачервяване, посетете дерматолог, за да прецени какъв продукт ще ви помогне.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com