Защо винаги трябва да почиствате скарата си с лук?

6490
Защо винаги трябва да почиствате скарата си с лук?
Снимка: Pixabay

Трикът, който със сигурност ще използвате отново и отново това лято, е да почиствате скарата си с лук. Има по-лесен начин за почистване на барбекюто, който изключва употребата на разяждащи почистващи препарати.

Само с прясно нарязана наполовина глава лук можете да премахнете овъглените и залепнали остатъци за секунди, без излишно търкане и четкане. Необходими са ви само бял лук и вилица.

Как да почистите скарата си с лук?

1. Никога не използвайте вода директно върху чугунени решетки

Това може да ги накара да ръждясат, което ще попречи на успеха на бъдещите ви барбекюта. Вместо това се придържайте към лука или използвайте естествен почистващ препарат за чугун.

Кога е по-добре да НЕ слагате лук в каймата?

Ако нямате чугунени решетки, водата е подходяща, особено за дълбоко почистване в края на сезона. За да направите това, отстранете решетките и ги накиснете във вана със сапунена вода (или с водно-оцетен разтвор). Можете също така да потопите четката си за скара в малко вода, за да изстържете остатъците по решетките след печене.

2. Използвайте глава лук, за да почистите решетките

След като приключите с печенето, оставете скарата включена. Забодете половин глава бял лук на края на вилицата и почистете решетките. Топлината, съчетана с естествените антибактериални свойства на лука, ще разгради всеки упорит овъглен или лепкав сос.

Запомнете: Решетките трябва да са горещи, затова използвайте вилица или чифт щипки, за да държите лука (не искате да изгорите ръцете си). И ако храната наистина е заседнала, опитайте да използвате естествена киселина, като лимонов сок или бял винен оцет, за да ускорите процеса.

За тези от вас, които имат скара на дървени въглища, запазете този лук, за да намалите хранителните отпадъци. След като сте готови, хвърлете го в горещите въглища и оставете опушените аромати да овкусят, това което ще печете след това. (За да направите решетките на скара незалепващи, можете да вземете един картоф и да повторите процеса.)

3. Изстържете излишния въглерод

Всеки път, когато използвате вашия грил, мазнината се натрупва върху него и димът се изпарява във формата на въглерод, малките люспи, които стоят в капака на вашия грил. За да избегнете попадането на мръсотия и въглерод в храната, трябва редовно да изстъргвате аспиратора, плочите върху, които капе мазнината и горелките.

Винаги пръскайте ножа с това, ако не искате да „плачете“, когато режете лук

Когато накисвате тези скари, използвайте четка за грил покрай аспиратора, за да отстраните излишния въглерод и остатъци. (Забележка: металните четки за грил е най-добре да се използват в края на сезона, а не всеки ден, защото косъмчетата могат да се счупят и да попаднат в храната ви.)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

Тези зодии са сродни души на Телец

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com