Разследване: Русия превзела Чернобил без бой заради мрежата си от тайни агенти в Украйна

6186
Разследване: Русия превзела Чернобил без бой заради мрежата си от тайни агенти в Украйна
Снимка: Getty images/Guliver

Дълго преди Русия да нахлуе в Украйна, Кремъл изгражда мрежа от тайни агенти, които да улеснят действията на Путин. Разследване на „Ройтерс“ показва, че проникването на руснаците е било много по-дълбоко, отколкото можем да си представим.

Когато първите бронирани машини на руската армия достигнаха сърцето на атомната електроцентрала в Чернобил в следобеда на 24 февруари, те се сблъскаха с украинска част, натоварена със защитата на прословутото съоръжение. За по-малко от два часа и без бой 169-те членове на Украинската национална гвардия захвърлиха оръжията си. Русия превзе АЕЦ "Чернобил" - хранилище за тонове ядрен материал и ключов пункт на подстъпите към Киев.

АЕЦ Чернобил след руската окупация - ограбена, разбита и с екскременти навсякъде

В атомната електроцентрала в Чернобил след напускането на руските военни служителите заварват купчини човешки екскременти във всяко раб...

Падането на Чернобил - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята, се откроява като аномалия в петмесечната война. То бе успешна операция от типа "блицкриг" в конфликт, белязан от ожесточената съпротива от страна на Украйна.

Сега разследването на „Ройтерс“ установява, че успехът на Москва в Чернобил не е бил случаен, а е част от дългогодишна операция на Кремъл за проникване на тайни агенти в украинската държава. Петима души, запознати с подготовката на руснаците, твърдят, че лидерите на военното планиране около президента Владимир Путин са вярвали, че с помощта на тези агенти Русия ще се нуждае само от малка военна сила и няколко дни, за да принуди администрацията на Володимир Зеленски да се откаже, да избяга или да капитулира. Агенцията стига до тези изводи чрез интервюта на служители в Русия, които са били информирани за планирането на инвазията от страна на Москва, и украински следователи, натоварени със задачата да проследяват шпиони.

"Освен външен враг, за съжаление, имаме и вътрешен враг, който е не по-малко опасен", заявява секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов. По време на инвазията, казва той, Русия е имала агенти в украинските сектори на отбраната, сигурността и правоприлагането. Данилов отказва да назове имена, но твърди, че тези предатели трябва да бъдат "неутрализирани" на всяка цена.

Съдебните документи и свидетелските показания на „Ройтерс“ разкриват ролята на ръководителя на охраната на централата в Чернобил Валентин Витер, който в момента е задържан и срещу него се води разследване, че не е бил на поста си на 24 февруари. Извлечение от държавния регистър на досъдебните разследвания показва, че Витер е заподозрян в държавна измяна - обвинение, което според адвоката му е неоснователно. В показанията си пред следователите Витер казва, че в деня на нахлуването е разговарял по телефона с командира на подразделението на Националната гвардия, който е бил на място. Той посъветвал командира да не излага на опасност останалите под негово ръководство, като му казал: "Пощади хората си".

Когато руските войници най-накрая се изтеглиха от Чернобил след 36-дневната окупация, те отведоха предалия се командир на Украинската национална гвардия Юрий Пиндак и по-голямата част от неговия отряд като пленници. Киев твърди, че те се намират в Русия или Беларус.

Руснаците, които ограбиха Чернобил, ще живеят максимум година

Руските войски, които бяха окупирали АЕЦ в Чернобил, са ограбили предмети с много висок радиационен фон. Преди дни бе съобщено, че рус...

Един от източниците, пряко запознат с плановете на Кремъл за инвазия, заявява, че руски агенти са били изпратени в Чернобил миналата година, за да подкупят длъжностни лица и да подготвят почвата за безкръвното превземане. Държавното бюро за разследване на Украйна съобщи, че разследва бившия високопоставен служител на разузнаването Андрий Наумов по подозрение в държавна измяна за предаване на тайни за сигурността на Чернобил на чужда държава.

Твърди се, че на национално ниво Москва разчитала да активира „спящи агенти“ в украинския апарат за сигурност. Източниците на „Ройтерс“ потвърждават съобщенията на западното разузнаване, че Кремъл подготвял хотелиера Олег Царьов да оглави марионетно правителство в Киев. През юни пък бивш украински главен прокурор разкри, че украинският политик Виктор Медведчук, който е приятел на Путин, е имал криптиран телефон, даден му от Русия, за да може да комуникира с Кремъл. Царьов отрича всичко, а адвокатът на Медведчук отказва да коментира. Медведчук се намира в украински затвор в очакване на съдебен процес по обвинения в държавна измяна, които датират отпреди руската инвазия.

Въпреки че Русия превзе Чернобил, планът ѝ да завземе властта в Киев се провали. Според многобройни източници - в редица случаи спящите агенти, които Москва е инсталирала, не са успели да свършат работата си, защото преувеличавали влиянието си. Секретарят на Съвета за сигурност Данилов заяви, че агентите и техните ръководители са вярвали, че Украйна е слаба, което е било "напълно погрешно схващане". Но проникването на руското разузнаване успява по един начин - Москва посява недоверие в Украйна и разкрива недостатъците на близо 30-хилядната Служба за сигурност (СБУ).

На 17 юли бяха отстранени шефът на Службата за сигурност Иван Баканов и главният прокурор Ирина Венедиктова. Президентът Володимир Зеленски аргументира действията си заради многото случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Той съобщи също, че срещу лица, работещи в правоохранителните органи и в прокуратурата, са образувани 651 дела за предполагаема държавна измяна. Повече от 60 служители от СБУ и главната прокуратура работят срещу Украйна в окупираните от Русия зони, добави Зеленски. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Всички тези въпроси нямат никаква връзка с нас, затова няма какво да коментираме тук“.

Шпионският апарат на Москва е свързан с Чернобил от десетилетия. След катастрофата през 1986 г., когато реакторът избухва и разпръсква радиоактивни облаци из цяла Европа, съветското КГБ се намесва. Според разсекретена вътрешна докладна записка до украински министър от 1991 г. - повече от 1000 служители на КГБ участват в почистването. Тогавашният шеф на службата Виктор Чебриков нарежда на служителите си да вербуват агенти сред персонала на централата и инструктира офицер от КГБ да заеме поста заместник-шеф на АЕЦ-а, отговарящ за сигурността. Дори след като Украйна става независима през 1991 г., шпионските шефове на Москва остават влиятелни там. Първият ръководител на Службата за вътрешно разузнаване на Украйна е Николай Голушко, който започва кариерата си в Съветска Русия. Преди да бъде назначен, ръководи украинския клон на съветското КГБ. Голушко запазва повечето офицери от съветската епоха на работните им места, пише самият той в мемоарите си от 2012 г.

Учени: Ето какво ще се случи с руските войници, копали окопи в Чернобил (ВИДЕО)

Облъчените руски войници, които са се намирали в радиоактивната зона на Чернобил, са изправени пред тежки здравословни проблеми. Това з...

След четири месеца като шеф на украинската шпионска служба Голушко се връща в Москва, за да се върне в щаба на КГБ, а през 1993 г. става ръководител на новосъздадената Федерална контраразузнавателна служба на Русия, предшественик на днешната ФСБ. Голушко пише още, че Киев, който не разполагал със собствени ресурси и опит, подписвал споразумения, по силата на които СБУ се съгласявала да споделя разузнавателна информация с Москва. В замяна на това Кремъл правел доставки, снабдявал ги с технологии и експертна помощ при разследванията.

Разузнавачите, работещи в "Чернобил", официално стават част от украинския апарат за сигурност през 1991 г., но продължават да получават заповеди от Москва, казва човек, пряко запознат с плана за инвазия. "На практика това са били служители на ФСБ", добавя той.

Ядрената централа в Чернобил е огромно съоръжение. Гигантска стоманена конструкция огражда реактор № 4, който е в основата на катастрофата през 1986 г. Централата се намира само на 10 км в най-близката точка от границата с Беларус, в гъста и силно облъчена гора. Според западни военни анализатори - руските военни плановици са смятали контрола над Чернобил за стратегически важен, тъй като той се намира на най-краткия път за настъпление към Киев.

Източникът, който е пряко запознат с плана за инвазия, заявява, че през ноември 2021 г. Русия е започнала да изпраща в Украйна разузнавателни агенти под прикритие, натоварени със задачата да установят контакти с длъжностни лица, отговорни за охраната на електроцентралата в Чернобил. Целта на агентите е била да гарантират, че няма да има въоръжена съпротива, след като руските войски навлязат. Чернобил е служил и като пункт за предаване на документи от централата на СБУ. Срещу заплащане украински служители предавали на руските шпиони информация за военната готовност на Украйна.

„Ройтерс“ все пак пише, че не може да провери по независим начин подробностите за това. Но прегледът на украински свидетелски показания и съдебни документи, както и интервю с местен служител показват, че Киев провежда поне три разследвания срещу хора, работили в Чернобил. Поне двама души са заподозрени, че са предоставяли информация на руски агенти или по друг начин са им помогнали да завземат централата.

Сигнал от САЩ: Американците може и да пратят ракети с по-голям обсег за HIMARS

Има подкрепа и от демократите, и от републиканците да бъдат осигурени ракетите с най-голям възможен обсег за системите за залпов огън H...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа