България през 2021 година: Къде е правосъдието? (I ЧАСТ)

6150
България през 2021 година: Къде е правосъдието? (I ЧАСТ)
Снимка: Веселин Боришев

Върховенство на правото. Върховенство на закона. Тези по-изтънчени формулировки на простичката дума „правосъдие” не станаха абсолютен факт за българската действителност. Но за разлика от други години, сега вятърът на промяната почна да се усеща. Кристално ясно е – това състояние на институционална импотентност по отношение на справедливостта не може и няма да продължи за вечни времена.

Санкциите по закона Магнитски

Безспорно най-силният трус що се отнася до правосъдието в България дойде с налагането на специфични санкции за корупция спрямо български граждани от най-силната държава в света – САЩ. В началото на лятото САЩ обявиха санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков, но не само. Санкциите бяха наложени по закона "Магнитски" и директно беше посочено, че са заради тежка корупция. По този закон американското правителство може да наложи санкции в защита на всеки по света, който подаде сигнал и разкрие случаи на държавна корупция. Санкциите може да са целеви - срещу конкретни лица, като включват забрана за влизане на американска територия, както и ограничаване до каквито и да е финансови операции, в които са намесени американски банки. Законът е кръстен на починалия в руски арест адвокат Сергей Магнитски, който си отиде от този свят съвсем малко преди да изтекат всякакви законови срокове по руското законодателство да бъде държан в ареста без присъда. Кой беше Магнитски, научете през историята на най-големия му клиент ТУК!

Шамарът беше безспорно много силен, защото САЩ така и не казаха заради какви точно основания официално считат Пеевски, Божков, като и бившия силовак (работил в ДАНС, в Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства) Илко Желязков за корумпирани. Но Вашингтон беше категоричен - Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване на чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. За Божков казаното от САЩ беше сходно – подкупи за държавни служители, включително председател на закритата вече Държавна комисия по хазарта (ДКХ). А най-голямата спекулация е дали един от подкупените от Божков не е бил експремиерът Бойко Борисов.

Действията на САЩ принудиха и България да реагира – излязоха списъци с лица и компании, свързани с всички санкционирани от САЩ по "Магнитски". Американските санкции буквално значат, че която банка работи със санкционираните, не може да се надява да работи с американската финансова система т.е. с долари – нещо немислимо за която и да е финансова институция по света, ако иска да си остане финансова институция. Съответно, идеята на българския списък е да не стане така, че държавна институция да работи с някой, който попада под американските санкции и това да се превърне в директен проблем за българската държава. Последваха и действия по ограничаване и блокиране на банкови сметки. Но българският списък беше моментално оспорен пред българския съд – с голямото правно основание, че не може да се налагат рестрикции заради закон на чужда държава. Дойдоха и първи окончателни решения за изваждане на хора, включени в списъка.

Европейската реакция

На фона на действията на САЩ, в България институционално не се случи нищо извън шум. Прокуратурата обеща проверка срещу Пеевски и ограничи каквато и да е информация за това – дори пред специално създадена парламентарна комисия. От тази комисия не излезе по-различна новина от вече чуваната многократно – няма основания за разследване на Пеевски. Няма преписки срещу Илко Желязков. Срещу Васил Божков обаче има четири досъдебни производства – но той от 2 години вече е в Дубай и срещу него бяха повдигнати 19 обвинения далеч преди САЩ да му наложат санкции.

Европейската реакция на случващото се – граждани на страна-членка на ЕС да бъдат санкционирани за корупция от най-силния съюзник на ЕС, също изглеждаше слаба. Още престижното американско издание "Политико: заключи, че ЕС не прави нищо. В средата на септември въпросът беше специално повдигнат в Европейския парламент и отговорът на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен беше повече от разочароващ – ЕК ще прави оценка догодина!

На този фон повече шум вдигна Групата за демокрация в Европейския парламент (Комисията LIBE). На два пъти тя зададе унищожителни въпроси за държавата ни към Бойко Борисов и Иван Гешев. Отговори и на първата, и на втората серия въпроси от двамата на изслушване пред LIBE не дойдоха. В България дойде делегация на LIBE и без изненада установи високи нива на корупция и безнаказаност. Именно в нейните рамки главният прокурор Иван Гешев най-после отговори защо вечният въпрос за България е колко много е корумпирана. Според Гешев проблемът е комунизмът! И въпросът, който всеки здравомислещ си задава при това положение, е следният: След като 31 години по-късно това е основният проблем, такива като г-н Гешев за какво са ни? А колко точно струва достоверността когато говорим за водената от Гешев прокуратура добре се видя в случая с фалшивата информация кой инициира повдигането на въпроса за унищожаващото държавността беззаконие!

Относно доверието в прокуратурата и способността ѝ да работи в полза на обществения интерес е налице и казаното от депутата Христо Петров (Ицо Хазарта), когато държавното обвинение го потърси, за да обясни Хазарта кой го е заплашвал да не влиза в политиката като част от "Продължаваме промяната". Отговорът на Хазарта: "Не вярвам на тази прокуратура и не познавам нито един човек, който да им вярва. Единственото правилно нещо е да не участвам в тяхната игра. А в деня, в който България има нов и независим главен прокурор - първата ми работа ще бъде да го запозная подробно със случая".

За финал все пак остава надеждата – в лицето на новия правосъден министър Надежда Йорданова и как тя каза в лицето на Иван Гешев, че ще обсъди с него оставката му. Това стана, когато той реши да ѝ подарява букет по случай назначението ѝ. Йорданова е от квотата на "Демократична България" (ДБ) в правителството на Кирил Петков, а ДБ отдавна застъпва тезата за реформа на правосъдието с реформа на първо място в прокуратурата. Оставката на Гешев е виждана като първа стъпка към системната промяна от страна на демократите и заявката на правителството на Кирил Петков е да следва тази линия на политика за правосъдието ни. Но това още е далечна перспектива - факт е, че Делян Пеевски все още действа в мащаб за милиони въпреки "Магнитски". Факт е и, че Ахмед Доган все още не може да се оплаче от съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика